[ad_1]

Batı Trakya Gazeteciler Derneği tarafından sponsorların katkılarıyla Tekirdağlı gazetecilerin tanışması ve kaynaşması amacıyla 23-25 Kasım tarihlerinde Yunanistan – Bulgaristan turu düzenlendi. Tur boyunca gazetecilere rehber de eşlik etti.  

YUNANİSTAN’A AYAKBASTILAR

Gezi kapsamında gazeteciler Çorlu ve Tekirdağ’da organize edilen noktalardan 23 Kasım gecesi hareket etti. Malkara-Keşan Karayolu kullanarak İpsala Sınır Kapısı’na varan basın mensupları pasaport işlemlerinin ardından 24 Kasım gününün ilk saatlerinde Yunanistan’a ayakbastı. 

ŞEHRİ OSMANLI’DAN KALMA YAPILAR SÜSLÜYOR 

Daha sonra Dedeağaç-Gümülcine-İskeçe karayolu güzergahı takip edilerek Osmanlı döneminde yapılan su kemerlerinin altından geçerek Kavala’ya varan gazeteciler burada Kavala Kurabiyesi Anastasia’da kahvaltı yaptı. Kahvaltının ardından yola koyulan gazetecilere tur rehberi tarafından Yunanistan’ın; mimarisi, sınırları, ulaşımı, ekonomisi, kültürel yapısı gibi konularda bilgi verildi. Tur rehberi tarafından güzergah boyunca ağırlıklı olarak Osmanlı’dan kalma birçok yapı hakkında da gazetecilere bilgiler aktarıldı. 

1949 YILINDA KİLİSEYE ÇEVRİLDİ 

Güzergah doğrultusunda 2 milyon nüfusu ile Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olan Selanik’te ilk olarak Kasimiye Camii olarak yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen ve 1949 yılında kiliseye çevrilen Aya Dimitri Kilisesi ziyaret edildi.

ATAMIZIN EVİNE YOĞUN İLGİ 

Aya Dimitri Kilisesi’nin ardından bir sonraki durak Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini açtığı ve bir dönem yaşamını sürdürdüğü evi oldu. 

 

 

3 katı bulunan Atatürk Evi içerisinde Atamıza ait kişisel eşyalar, fotoğraflar, kıyafetler, okuduğu kitaplar ve Atamızın ve ailesinin orijinal ölçülerde yapılan balmumu heykellere basın mensupları ve turistler yoğun ilgisi gösterdi. 

 

SELANİK’İN EN BÜYÜK CADDELERİNDEN GEÇTİLER 

Yaklaşık 40 dakikalık Atatürk Evi gezisinin ardından Selanik’in en büyük caddelerinden geçen basın mensupları Aristotales Meydanına ulaştı. Aristotales Meydanının ardından sahil kenarında bulunan Elefterios Meydanı’nı da görme fırsatı bulan basın mensupları burada 1 saatlik serbest zaman geçirdi. 

 

 

1 saatlik serbest zamanın ardından Beyaz Kule önünde buluşan gazeteciler Selanik’te bulunan bir restorantta öğle yemeği yedi. Gazeteciler yaklaşık bir saatlik öğle molasının ardından Bulgaristan’a geçmek üzere yola koyuldu. 

 

“GEZİLERİMİZ DEVAM EDECEK” 

Yolculuk esnasında kısa bir konuşma yapan Batı Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Necmi Işıksal, dernek olarak ilk defa böyle bir gezi düzenlediklerini dile getirerek, “Buralara geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Tekirdağ’da bulunan basın mensuplarımızı bir araya getirmek ve çeşitli kültürel faaliyetler gerçekleştirmek üzere düzenlediğimiz gezilerin ilkini 24 Kasım’da Baş Öğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü eve yapmaktan büyük bir onur ve mutluluk duydum. Tanışmak ve kaynaşmak adına düzenleyeceğimiz gezilerin devam etmesini temenni ediyorum” dedi. 

BULGARİSTAN’A GİRİŞ YAPTILAR 

Gazeteciler, yaklaşık 2 buçuk saat süren yolculuğun ardından Kulata Sınır Kapısı’na ulaştı. Pasaport işlemlerinin ardından Bulgaristan’a giriş yapan basın mensupları 4 buçuk saat süren yolculuğun ardından da konaklamak üzere saat 19.30’da Sofya Astoria Grand Hotel’e giriş yaptı. 

 

 

 

 

 

 

Haber / İrem BANÇO 

 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *