[ad_1]

Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde saat 08.55’te çelenk sunma töreni düzenlendi. Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, siyasi partiler ve kurumların çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı saat 09.05’te çalan sirenlerle birlikte hayat durdu. 

ATAMIZI SAYGI, MİNNET VE ÖZLEMLE ANDIK 

 

Anma programı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program ile devam etti. Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da düzenlenen programa; Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Vatanel, belediye başkan yardımcıları, siyasi parti ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ve şehit aileleri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“EFSANEVİ BİR KOMUTAN, DEVLET KURAN BÜYÜK SİYASET ADAMI”

 

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan anma programı, Tank Üsteğmen Ersel Oğuz’un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının yapmasıyla devam etti. Oğuz, “Dünya devletlerinin çağın en büyük devlet adamı, kudretli bir komutan ve asker olarak kabul ettiği eşsiz lider, asil Türk milletinin yüce atası, ordumuzun ebedi başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılarak ebediyete intikal edişinin 85’inci yıl dönümünde kendisini büyük bir özlem, saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. 

Bugün bütün Türkiye, bütün yüce Türk milleti bir sükût içinde O’nu sevgi ve saygıyla anmaktadır” dedi. Atatürk’ün Milli Mücadelede milli birliği temin eden eşsiz bir lider, muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçı olduğunu ifade eden Oğuz, “Bu vasıflarıyla insanlık tarihinin tanıdığı en büyük devlet adamlarından biri olduğuna şüphe yoktur. 

Conkbayırı’nda askerlerine ‘size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelecektir’ emrini vermesi ve emrinin tereddütsüz yerine getirilmesi, Atatürk’ün komutanlık ve askerlik vasıflarının bir göstergesidir” diye konuştu. 

“O’NUN ENGİN HOŞGÖRÜSÜNÜ SİMGELİYOR” 

 

Oğuz, “Atatürk, milletin tarihinin seyrini değiştirebilecek üstün meziyetleri sayesinde memleketi, askeri ve siyasi zaferlerle uçurumun kenarından kurtardı. Muzaffer başkomutan olarak İzmir’e girdiği gün, önüne serilen düşman bayrağını ‘bayrak bir milletin bağımsızlık alametidir, düşmanın da olsa saygı göstermek gerekir’ diyerek onu yerden kaldırtan, bir milletin hürriyet ve bağımsızlığa kavuşturan büyük eserinin haşmeti karşısında, memleketin büyük sanatkârları, şairler, tiyatro sanatçıları elini öpmek istedikleri zaman ‘Sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür’ cevabını veren, Çanakkale şehitleri töreninde harpte ölen diğer millet askerleri için ‘Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. 

Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur içinde uyuyunuz’ diyen büyük Atatürk, gerçekten insan sevgisinin ve insanlık idealinin kolay erişilemeyecek bir örneğidir. Bu davranışlar belki de insanlık tarihinde eşi olmayan bir şekilde O’nun büyüklüğünü, O’nun engin hoşgörüsünü simgelemektedir. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi, Atatürk için dünyamızda yaşayan bütün insanları birbirine daha güçlü yaklaştıran, daha çok sevdirmek yolundaki çabaların bir parçasıdır. 

1881 Atatürk’ün doğum tarihidir, 1938 ise asla ölüm tarihi olamaz” dedi. Oğuz’un konuşmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Atatürk’ü Anlama ve Anlatma konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.  

Birinci olan öğrencilere ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü’den, ikinci olan öğrenciler ödüllerini Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya’dan, üçüncü olan öğrenciler ise ödüllerini Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’dan aldı. Anma programı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı koro ve oratoryo ile sona erdi.  

Haber / Buse AKIN – İrem BANÇO 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *