[ad_1]

 

Kutlama programında konuşan Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, “Cumhuriyet refahtır, zenginliktir. Tarımda, sanayide, tüm ekonomik alanlarda kalkınmanın yolu Cumhuriyetin ilanı ile açılmıştır. Cumhuriyet çağdaşlaşma projesidir” dedi. Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 100. yılı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı Çerkezköy’de büyük bir coşkuyla kutlandı.

29 Ekim Pazar günü Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.30 düzenlenen tebrikat töreninin ardından kutlamalar saat 10.00’da 29 Ekim Spor Kompleksi’nde devam etti. Kutlamalara; Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. 

“100 YILDIR BÜYÜYOR VE GELİŞİYOR” 

 

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşımızın okunması ve Şanlı Bayrağımızın göndere çekilmesinin ardından, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı dolayısıyla konuşma yaptı. Akay, “Bugün mutluyuz ve gururluyuz. 

Bugün Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün ‘Benim en büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı. Hepimize bir kez daha kutlu olsun. 101 yıl evvel düşman işgali altında bulunan bu topraklar atalarımızın verdikleri mücadele ile düşman işgalinden kurtuldu. 

 

 

Ve bu şanlı kurtuluştan tam 1 yıl sonra gelen Cumhuriyet ve ardından gelen her biri ile ayrı ayrı gurur duyduğumuz devrimler ile bir kez daha taçlanan Cumhuriyet. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün Büyük Türkiye Cumhuriyeti hedefi, idealleri ve devrimleri ile 100 yıldır büyüyen gelişen bu topraklarda geçmişten bugüne bu idealler uğruna mücadele eden atalarımızı rahmet ve minnet ile anıyorum” dedi. 

“EMEĞİN KENTİ ÇERKEZKÖY’ÜMÜZ” 

Akay, “Küçük bir kasabadan, sanayi gelişimi ile birlikte her geçen gün büyüyen, gelişen, Tekirdağ ve ülkemizin sanayi yüzüne dönüşen, ticareti ile iş gücü hacmi ile bu topraklarda katma değer üreterek, bugün sınırlarında 3 organize sanayi bölgesi ve yüzlerce sanayi kuruluşunu barındıran Çerkezköy’ümüz. 

 

 

Ticaret hacmini her geçen gün büyüterek geliştiren, aynı zamanda sınırlı da olsa verimli tarım toprakları ile tarıma da katkı sağlayan, nüfusunun büyük çoğunluğunu bu topraklara katma değer üretmek için memleketimizin dört bir yanından gelerek buluştuğumuz ve birlikte büyüttüğümüz hemşerilerimizin emek ve alın teri sayesinde istihdam sağladığı ve bu sayede ülkemizin önemli sanayi kentlerinden birine dönüşen Çerkezköy’ümüz. Yani sloganımız ‘Emeğin Kenti’ Çerkezköy’ümüz” dedi. 

“BİRLİKTEN DOĞAN KUVVET CUMHURİYET” 

“Büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük bayramı bugün” diyen Akay, “100 yaşında Cumhuriyet. 100 yıllık bir çınar Cumhuriyet. 100 yılda yaprakları koptu, daha gür çıktı, dalları kırıldı ve daha güçlü çıktı. 100 yıllık bir ulu çınar oldu Cumhuriyet. 

Ne zorluklarla kuruldu Cumhuriyet. Ne canlar feda edildi bu topraklara. Anaların sırtında, Mehmetçiğin kanıyla kuruldu bu büyük Cumhuriyet. 100 yıllık Cumhuriyet ne badirelerden geçti, asla boyun eğmedi, asla pes etmedi ve 100 yaşında Cumhuriyet. 100 yıllık birliktelik Cumhuriyet, birlikten doğan kuvvet Cumhuriyet” ifadelerini kullandı. 
Akay, “Adını andığımız her an daha cesuruz, adını andığımız her an daha umutluyuz, Cumhuriyetimizin baş kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüz, sönmeyecek bir sevgi ile bıraktığı mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız. Bildiğimiz tüm duaları okuyacağız ne duasız bırakacağız ne de onu sahipsiz bırakacağız. 

 

 

Ey büyük Atatürk açtığın yolda gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğimize and içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene. Yaşasın Cumhuriyet” dedi. Akay’ın konuşması büyük alkış aldı. 

“CUMHURİYET BAĞIMSIZLIKTIR”

Daha sonra konuşan Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, “Cumhuriyet zaferdir. Vatan toprakları işgal edilmiş, orduları dağıtılmış, tarih sahnesinden silinmeye çalışan büyük Türk milletinin, atasının önderliğinde tek vücut, tek yürek olarak büyük fedakarlıklarla canını verip, kanını akıtarak yazdığı kurtuluş destanının sonucunda kazanılan askeri zaferin siyasi zaferle taçlandırılmasıdır. 

Milletimizin tarihinin en önemli zaferi olan Cumhuriyetin bedeli Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da ödenmiştir. Cumhuriyet bağımsızlıktır. Tarih boyunca hür yaşamış, asla boyunduruk altına girmemiş, manda ve himaye kabul etmemiş, esarettense ölmeyi tercih etmiş, bu uğurda can vermiş, kan dökmüş, devlet yıkıp devlet kurmuş, hürriyet ve bağımsızlığın sembolü olmuş milletimizin karakterini en uygun rejim Cumhuriyettir” dedi. 

“CUMHURİYET FAZİLETTİR”

 

Kaymakam Günlü, “Cumhuriyet milli egemenliktir. Artık milletimizin başında bir kişi veya zümrenin hakimiyeti kalmamıştır. Tek bir kuvvet vardır o da milli egemenliktir. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir, bu uğurda canımızı vermek her birimiz için namus borcudur. 

Cumhuriyet fazilettir. İyi insanların, erdemli toplumun, fikri, vicdanı, irfanı hür kuşakların yetişebilmesi için cumhuriyet eşitliktir ve özgürlüktür. Kadın- erkek, zengin- fakir, hangi aileden, soydan veya etnik kökenden gelirse gelsin, hangi inanca mensup olursa olsun tüm vatandaşların eşit olduğu, her verdiğin aynen saygınlıkta olduğu, düşünmenin ve düşünceyi ifadenin doğal bir hak olduğu idare şeklidir” ifadelerini kullandı. 

“CUMHURİYET ÇAĞDAŞLAŞMA PROJESİDİR”

 

“Cumhuriyet medeniyettir” diyen Kaymakam Günlü, “Çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşmada en önemli adım Cumhuriyetin ilanıdır. Büyük önder, Cumhuriyet anlayışının temeline ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesini koymuştur. Milletimiz tarihinin en uzun barış dönemini Cumhuriyetin ilanı ile yaşamıştır. Cumhuriyet refahtır, zenginliktir. 

Askeri ve siyasi zaferlerin iktisadi zaferlerle desteklendiği takdirde kalıcı olacağı kesindir. Tarımda, sanayide, tüm ekonomik alanlarda kalkınmanın yolu Cumhuriyetin ilanı ile açılmıştır. Cumhuriyet çağdaşlaşma projesidir. Bilimin rehber kabul edildiği, ilimde, teknolojide, kültür ve sanatta gelişimin önünün açık oldu, eğitim başta olmak üzere her alanda fırsat eşitliğinin sağlandığı, gelişmiş dünya ile rekabet gücünün kazanıldığı ortamın oluşturulmasıdır” ifadelerini kullandı. 

“CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR” 

Demokratik hukuk devletini oluşturmanın yolunun Cumhuriyet idaresinden geçtiğini ifade eden Kaymakam Günlü, “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Tüm yurttaşların yaşama, barınma, sağlık, eğitim, kanunlar önünde eşitlik, tarafsız ve adil yargılanma gibi temel haklarının ve sosyal devlet olmanın teminatı Cumhuriyetidir. 

Cumhuriyet bir yaşam biçimidir. Cumhuriyetin ilan edilmesinin yanında benimsenmesi, yaşamın tüm alanlarına nüfus etmesi ve herkes tarafından özümsenmesi önemlidir. Bugün, Cumhuriyetin ilanının 100. yıl dönümünü kutladığımız bu büyük bayram gününde bu meydanlarda; Cumhuriyeti bir yaşam biçimi olarak benimsediğimizi, Cumhuriyete ve bize kazandırdıklarına sahip çıkacağımızı, onu ilelebet yaşatmak ve yüceltmek için en az onun kuranlar kadar azimli ve kararlı olduğumuzu, Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetinde kalırsak milletçe hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağımızı tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz. 

Büyük Atatürk, müsterih olunuz. Güvendiğiniz ve en büyük eserim dediğiniz cumhuriyeti emanet ettiğiniz gençler, Cumhuriyet değerlerini benimsemiş, ilke ve inkılaplarınıza sımsıkı bağlı, omuz omuzlarına yüklenen büyük sorumluluğun bilincinde, hepimizi gururlandıracak büyük işler yapmaya aday kişilerdir. Gençlerimize güvencimiz ve inancımız tamdır. 

Çanakkale Zaferi’nin kahramanı, Kurtuluş Savaşı’nın eşsiz komutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah ve dava arkadaşlarını, Cumhuriyetimizin müdafaa etmek için canını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle kahraman gazilerimizi şükranla bir kez daha yad ediyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum” dedi.  

RENK KATTILAR 

 

Daha sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğretmen ve öğrencilere protokol üyeleri tarafından madalya ve kupaları takdim edildi. Şiir okunmasının ardından Seval-Ahmet Çetin Fen Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu müzik dinletisi büyük beğeni topladı. Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi tarafından hazırlanan Halk Oyunları gösterileri de bayrama renk katarken, program bando takımı eşliğinde geçit töreni ile sona erdi. 

Haber / Şaban KARDEŞ 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *