[ad_1]

 

Bu yıl Tekirdağ’da 3 bin 500 ton civarında ceviz rekoltesi beklediklerini ifade eden Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, “Son yıllarda ceviz üretimi, çiftçilerin en büyük gelir kapılarından biri. Üretim kapasitesini artırmayı hedefliyoruz” dedi. 

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, geçen yıl 26 bin dekar alanda ceviz yetiştirilen Tekirdağ’da bu yıl üretim sahasının 27 bin dekara yükseldiğini söyledi.

“AĞAÇLARIN YAŞI BÜYÜDÜKÇE VERİM ARTIYOR”

Son yıllarda ceviz üretiminin çiftçilerin en büyük gelir kapılarından biri olduğunu belirten Oktay Öcal, bu yıl yaklaşık 3 bin 500 ton rekolte beklendiğini dile getirdi. Üreticilere bereketli bir hasat dileyen Öcal, “Üretim kapasitesini artırmayı hedefliyoruz” dedi. Karacakılavuz Mahallesi’nde ceviz üreten 64 yaşındaki Mehmet Genç de ceviz yetiştiriciliğine, ayçiçeği ve buğdaya alternatif olması için başladığını söyledi. 

Ceviz hasadının uzun bir yolculuğu olduğunu anlatan Genç, “Sabah silkmeyle başladığımız çalışmamız daha sonra soyma ve kurutma işlemleri ile sürüyor. Cevizin gelirinin yüksek olduğunu öğrendikten sonra araştırmalara başladım. 2014 yılında ilk fidanlarımı diktim. 30 dekar alanda üretim yapıyorum. Ağaçların yaşı büyüdükçe verim artıyor. Bu sene dekardan 800 kilogram ürün aldık. Bu sene verim iyi” ifadelerini kullandı. 

“ÇİFTÇİLER, ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELMELİ” 

 

Ceviz bahçesindeki boş alanların da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Genç, bu alanlara nohut ve fasulye ektiğini kaydetti. Çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini söyleyen Genç, “Çiftçi bu sene zarar etti. 100 kilograma kadar ayçiçeği, 400 kilograma kadar buğday biçtik. İklimler değişti. Bir alternatif olarak ceviz bahçelerini kurduk. Bereket versin bahçeler yüzümüzü güldürüyor” dedi. 

AA 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *