[ad_1]

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak deprem konusundaki çalışmaları dört koldan çok yönlü şekilde uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Afetlere hazırlık çalışmalarımızda parolamız her zaman bilim” dedi. 

Deprem öncesi, deprem sonrası, altyapı ve bilinçlendirme faaliyetleri olmak üzere deprem ile ilgili çalışmalarını 4 ayrı kategoride yürüten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, çalışmalarını sürdürüyor. 

“AKTİF ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR”

Bu kapsamda yeni deprem yönetmeliğine göre zemin sınıflandırmaları yapıldı. Zafer Mahallesi Rezerv Konut Projesi hazırlandı. Altınova Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı tamamlandı. Kandilli Rasathanesi ile yapılan protokol kapsamında Yeni Hizmet Binasına erken Uyarı yapısal Alarm Sistemi kuruldu. Deprem kayıtçı istasyonları aktif şekilde çalışıyor. 

Yapılan öncelik sıralamasına göre ilçelerdeki itfaiye istasyonları yeniliyor. Röle istasyonlarının mevcut enerji ve arıza durumlarını anlık olarak raporlayan ikaz sistemi kuruldu. Coğrafi Bilgi Sistemi uygulamaları artırılıyor. 

Afet bilgileri, kentsel dönüşüm verileri, yapı analizleri gibi yapılan tüm çalışmaların bilgileri dijital ortama taşınıyor ve haritalanıyor. Tekirdağ’ın planlı alanlarında parsel bazında yapı risk analizleri büyük oranda tamamlandı.

TOPLANMA ALANLARININ SAYISI ARTIRILIYOR 

Deprem sonrası için yapılan çalışmalar kapsamında 12 adet konteyner WC, 13 adet konteyner WC-DUŞ alımı yapıldı.  2 adet seyyar aşevi ve 2 adet seyyar WC-Duş alımı gerçekleştirildi. 1. Takım teslim alındı, 2. Takımlar Kasım ayında teslim alınacak. 350 adet Afet Toplanma Alanı belirlendi. Bu alanların sayısı artırılıyor. 

Uygun görülen afet toplanma alanlarına elektrik panosu kurulumu yapılarak, afet sonrasında jeneratörlerle çalışabilecek şekilde hazırlık yapıldı. 3 adet 30 metrelik merdivenli itfaiye aracı, 12 adet çok maksatlı müdahale aracı, 11 adet dar alanlara müdahale aracı alınarak hizmete sunuldu. 

8 adet çok maksatlı müdahale aracı ile 3 adet merdivenli aracın satın alımları gerçekleştirildi. Alınan araçlar teslim sürecindedir.

MEZAR ALANLARI BÜYÜTÜLDÜ 

 

Afet sonrası ihtiyaç duyulabilecek mezar alanlarını büyütmeye yönelik çalışmalar yapıldı. Toplanma alanlarını gösterir bilgiler yerinde tabela asılarak, belediye internet sayfasında paylaşılarak ve 2020 yılında kapılara bilgilendirme broşürleri yapıştırılarak vatandaşlara duyuruldu. 

Olası afetler sonrası kullanılmak üzere içlerinde arama kurtarma ve kişisel donanım malzemeleri bulunan toplam 25 adet deprem konteyneri alındı ve tüm ilçelere dağıtıldı. Afet sonrasında yaşam alanı ve soğuk hava deposu olarak kullanılacak konteynerlerin temini için Asyaport ile protokol imzalandı.

EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR 

Yeni yapılacak parklar afet parkı olarak planlanıyor. Gönüllü arama kurtarma ekipleri oluşturuldu. Ekim itibariyle AFAD tarafından 27 kişiden oluşan 2 grup halinde eğitimler devam ediyor. Tekirdağ Belediye Başkanlığı bünyesinde kullanılmak üzere 14 adet uydu telefonu alınarak, her ilçenin itfaiye istasyonuna 1 adet olacak şekilde dağıtımı yapıldı. 

Haftada en az 1 kez tüm istasyonlar ve merkezde bulundurulan cihazlar arasında periyodik çevrim alınıyor.

“AFETLERE HAZIRLIK İÇİN İL GENELİNDE PLANLAMA YAPTIK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Göreve geldiğimiz 2014 yılında deprem konusu bu denli gündemde değildi. Ancak bu konuyu Büyükşehir Belediyemizin gündemine aldık. Kurduğumuz ilk daire başkanlıklarından biri Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı oldu. 

Geride bıraktığımız 9,5 yılda deprem risklerini azaltmaya yönelik pek çok çalışma yaptık. Bu doğrultuda afetlere hazırlık için il genelinde planlama yaptık, Deprem güvenliği için zemin etüdü çalışmalarımızı tamamladık. İletişim Ağımızı ve Coğrafi Bilgi Sistemi uygulamalarımızı geliştirdik. Gözlem İstasyonumuzu ve Yapısal Alarm Sistemimizi faaliyete geçirdik” dedi. 

“PAROLAMIZ HER ZAMAN BİLİM” 

 

Riskli bölgelerde kentsel dönüşüm uygulamaları yaptıklarını kaydeden Başkan Albayrak, “Binalarımızın risk sınıfını belirlemek amacıyla performans analizi yapıyoruz. Halkımızın deprem konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla eğitim programları düzenliyoruz. Afet Toplanma ve Geçici Barınma Alanlarının sayılarını hızla arttırıyoruz. 

Deprem ile ilgili tüm çalışmalarımızın yer aldığı internet sitemizi faaliyete geçirdik. Afet konteynerlerimizi kentimizdeki stratejik konumlarda kullanıma hazır hale getirdik. Birimlerimizin kesintisiz iletişimi için geniş kapsamlı bir altyapı oluşturuyoruz. Güzel Tekirdağ’ımızda afet risklerinin azaltılması konusunda yapılması gereken pek çok çalışma var. 

İlgili bakanlıklarımızla, Trakya Belediyeler Birliğimize üye belediyelerimizle ve meslek odalarımızla iş birliği içerisinde halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için çalışmaya devam ediyoruz. Afet risklerini azaltmaya yönelik mücadelemizde parolamız her zaman bilimdir. Tüm insanlık için afetlerin olmadığı daha güzel bir dünya diliyorum. 

Depreme hazırlık, deprem öncesi ve sonrası için gerekli çalışmalar ve deprem konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi çalışmalarımıza bundan sonra da aynı ciddiyet ve kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Haber / Baştuğ Alperen KARDEŞ 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *