[ad_1]

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “II. Uluslararası Edirne Kırmızısı Sempozyumu” kapsamında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Karaağaç deneme bahçesinde yetiştirilen bitkiler hasat edildi.

“BÜYÜK BİR MÜCADELENİN GÜZEL BİR SONUCU”

Kültürel ve tarihsel kodlarımızı geleceğe taşımanın önemini vurgulayan Vali Sezer, “Edirne kırmızısı ya da Türk kırmızısını tekrar kök boyadan elde edilmesi, bunun bilimsel araştırmalarla renk tonunu renk kodunun tutturulması ve bunun her şeyden önemlisi gerçekten büyük bir başarı. Büyük bir mücadelenin güzel bir sonucu” ifadelerini kullandı. 

“EN BÜYÜK MİSYONUMUZ OLMALI” 

Tarihimizin bize önemli kültürel katkıları olduğunu kaydeden Vali Sezer, “Nereye kafamızı çevirirsek çevirelim bizi karşılayan muhteşem bir tarihi hazinenin içerisindeyiz ve kaybettiğimiz bu hazinemizin belli bölümlerine yıllar sonra tekrar kavuşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu sadece Edirne kırmızısı için değil birçok alanlarda da böyle. O kadar güzel tarihsel ve kültürel kodlarımız var ki bunları yakalamak, gün yüzüne çıkartmak ve geleceğe taşımak bizim Edirne açısından en büyük misyonumuz olması lazım. 

Edirne’nin her noktasının bir açık tarih ve kültür müzesi olması için bir çalışma konulacağını önümüzdeki dönemlerde belirtmek isterim ve bizim hiçbir yıkık bizi ecdadımıza karşı boynu bükük eğdirecek hiçbir yapının kalmayacağı şekilde bunların hayata kazandırılması, bunların diğer kültürel öğelerle desteklenmesi, içinin doldurulması bir gelecek misyonudur” dedi. 

“PEK ÇOK SEKTÖRDE KULLANILDIĞINI GÖRÜYORUZ”

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da rengin kent kimliğine kazandırılması için üniversite olarak 7 yıldır çalışma yaptıklarını dile getirdi. Ekimi yapılan kök boya bitkisinin hasat edilerek kullanılmaya başladığını aktaran Tabakoğlu, “Sanayi boyalarından tekrar öze dönüş. Çevresel kirlenmeye mahal vermeden, doğal renklerin korunduğu sağlığa yararlı bu boyanın gündeme getirilmesini istedik. 

Edirne kırmızısı adıyla bilinen bu doğal boyanın pek çok sektörde kullanıldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek de kök boya bitkisinin yetiştirilmesi için üniversiteyle iş birliği içinde olduklarını ifade etti. Bitkinin adaptasyonunun sağlandığını vurgulayan Tülek, “Amacımız bölgede üreticilerin gerekli ham maddeyi üretmesi ve devamında sektörün bunu kullanması” dedi.

EDİRNE KIRMIZISININ HİKAYESİ

 

Dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan Edirne kırmızısı, 15’inci yüzyılda şehirde kök boya olarak üretildi. “Tuğla kırmızısının daha parlağı” olarak nitelenen rengi elde eden ve adına “Edirne kırmızısı” diyen iki boya ustası, formülünü bir süre sonra Fransa’ya götürerek bu rengin Avrupa’daki tekstil sanayinde yaygınlaştırılmasını sağladı. 

Fransa’da 1740’lı yıllarda üretildikten sonra “Rouge d’Adrinople” (Edirne kırmızısı) adıyla sektörde yer edinen renk, özellikle tekstil alanında kullanıldı. Edirne’de tarihi yapıların süslemelerinde ve şehrin geleneksel el sanatlarında kullanılan renk, aradan geçen süreçte unutulmaya yüz tuttu. 

Trakya Üniversitesi akademik anlamda başlattığı çalışmalarla rengin doğduğu topraklarda yeniden gündeme gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Haber / İrem BANÇO 
 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *