[ad_1]

Programda, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin, afet risklerini azaltmaya yönelik çalışmaları hakkında da bilgiler verildi.

 

“KELİMELER İLE İFADE EDİLEMEYECEK BİR TABLO VARDI” 

 

Süleymanpaşa Sahil Dolgu Alanı’nda dün saat 14.00’de düzenlenen program, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Daha sonra Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Bakım Şube Müdürü ve AKUT Gönüllüsü Hasan Gönül, konuşma yaptı. Gönül, “11 ilimizi etkileyen bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Türkiye’mize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bundan tam 1 yıl önce, meteorolojiden gelen uyarılar doğrultusunda fen işleri ekiplerimizle birlikte karla mücadele hazırlığımızı başlatmıştık. Biz Tekirdağ’da kar yağışı beklerken, 6 Şubat sabahı saat 04.17’de deprem haberi aldık ve bir anda önceliklerimizi değiştirerek, bölgeden haber alabilmenin telaşı içine düştük. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bölgedeki acı tablo ortaya çıktı. Bizler Vali Yardımcımız başkanlığında İl kriz Merkezi’nde bölgeye nasıl destek verebiliriz diye düşündük. AFAD Başkanlığı’ndan gelen talepler doğrultusunda bölgeye intikal ettik. Büyükşehir Belediyemiz personelinden oluşan 8 kişilik ekiple birlikte bölgeye hareket ettik. Bölgeye vardığımızda karşımızda duran tablo kelimeler ile ifade edilemeyecek bir haldeydi. Bizler de ülkemizin 4 bir yanından gelen ekipler ile birlikte başta İskenderun olmak üzere Hatay’ın çeşitli noktalarında çalışmalara başladık. Tekirdağ’a döndükten sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak başkanlığında, bölgemizde yaşanabilecek olası bir afette benzer acıları yaşamamak adına ne gibi çalışmalar yapabileceğimiz üzerinde durduk” dedi. 

 

“DEPREMDE AKRABALARIMI VE ARKADAŞLARIMI KAYBETTİM” 

 

Daha sonra konuşan TESKİ Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanı Okan Yeşilmen de “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, 11 ilin etkilendiği, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremden, akrabalarını ve arkadaşlarını kaybeden bir Hataylı olarak oldukça etkilendim. Yaşanan bu zorlu süreçte Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ ekiplerinin ivedi şekilde hazırlanarak, deprem bölgesine gittiğine şahit oldum. Ekiplerimiz, Nisan ayına kadar deprem bölgesinde kalarak, sürecin normale dönmesi için ellerinden geleni yapmışlardır. Deprem bölgesine desteklerimiz hala devam etmektedir. Tüm illerde olduğu gibi Tekirdağ’ımızda da deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımız için yardım kampanyaları düzenlendi” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

“YÜZYILIN FELAKETİ OLARAK TARİHE GEÇTİ”

 

Felaketin üzerinden 1 yıl geçtiğini kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Cengiz Çelik, “Deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı anarken, diğer yandan da olası afetler için geleceğe yönelik kararlı adımlar atmaya devam ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Tekirdağ halkına dünya standartlarında itfaiyecilik hizmeti sunmak adına önemli çalışmalar yapmaya devam ediyoruz” derken, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener de “Yüzyılın felaketi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıl dönümü. Yaşanan acıları hiçbirimiz unutmadık. Bu depremler, en çok can kaybının yaşandığı, en çok konutun yıkıldığı ve en fazla ekonomik kayıpların yaşadığımız depremlerdi. Çok geniş bir alanı kapsayan hasar meydana geldi” ifadelerini kullandı. Tekirdağ’ın deprem kuşağında yer aldığını da sözlerine ekleyen Yener, “Biz uzun yıllardır deprem tehlikesinin farkındayız ve bu kapsamda çalışmalarımız var. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak birçok çalışma yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. 6 Şubat depremleri sonrası aralıksız olarak her Perşembe toplanıyor, ilimizde neler yapabiliriz diye konuşuyoruz” dedi. 

 

“HER PERŞEMBE TOPLANTI YAPTIK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Kurtoğlu, “6 Şubat depreminin hemen ardından Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Kadir Albayrak’ın emirleri doğrultusunda aynı gün Deprem Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. İlgili tüm daire başkanlıkları bu kurulun üyesi oldular. İlk çalışmalarımız deprem bölgesine yapılan yardımlardı. Bölgeden gelen talepler doğrultusunda seferber olarak, ihtiyaçları bölgeye sevk etmeye başladık. Daha sonra Deprem Koordinasyon Kurulumuzun çalışmaları ilimize yönelik olarak devam etti ve biz her Perşembe toplantı yaptık. Kurul kararları hayata geçirildi ve geçirilmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

 

“DEPREMZEDELERİMİZLE TEK SES, TEK YÜREK OLDUK”

 

16 ilimizde büyük yıkıma neden olan 7,7 ve 7,5 şiddetindeki iki büyük depremin, ülkemizi ve milletimizi derinden etkilediğini kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Asrın felaketinin yaşanmasının ardından halkımız, tüm zor zamanlarında olduğu gibi fedakârlık, yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğini ortaya koymuştur. Türk halkı olarak depremzedelerimizle tek ses, tek yürek olduk. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak deprem felaketinin haberini alır almaz tüm imkânlarımızı seferber ettik. Arama, kurtarma ve insani yardım faaliyetlerinde etkin bir şekilde görev aldık. Tekirdağ ilimizde deprem bölgesine yönelik yardım kampanyasına öncülük ettik. Gıda, hijyen malzemeleri, çadır, soba, giyim, WC vb. ihtiyaç maddelerini bölgeye sevk ettik. Ayrıca bölgedeki hayvancılığı desteklemek amacıyla yem fabrikamızda üretilen hayvan yemlerini depremzede çiftçilere gönderdik. İlimize gelen 569 depremzedemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak otellerde misafir ettik. TESKİ ekiplerimiz Kahramanmaraş Depremi sonrasında tüm ekipmanlarıyla depremzedelerin suya erişimini sağlamak için hizmet verdi” dedi. 

 

“DEPREM DAYANIKLILIK TESTLERİNİ ÜCRETSİZ OLARAK YAPIYORUZ”

 

Tekirdağ’ı depreme daha dirençli bir kent haline getirmek için çalışmalara devam ettiklerini belirten Albayrak, “Olası afetlere yönelik çalışmalarımızı, deprem konusu ülke gündeminde yokken; 2014 yılında başlatmıştık.  Yaklaşık 10 yıllık süre içerisinde bu uğurda büyük mesafe kat ettik. Vatandaşlarımızdan gelen başvurular doğrultusunda binaların deprem dayanıklılık testlerini ücretsiz olarak yapıyoruz. Süleymanpaşa ilçesi Altınova Mahallesi’nde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından ilan edilen kentsel dönüşüm ve gelişim alanında rezerv konutların üretilmesi ihalesini tamamlayarak konut yapımına başladık. Kentsel dönüşümü teşvik etmeye yönelik imar plan notları ve imar plan yönetmeliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisimizce onaylanmıştır” dedi. 

 

 

 

 

TEŞEKKÜR BELGELERİ VERİLDİ

 

Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ve AFAD tarafından akredite edilen arama kurtarma ekibine gönüllü olarak katılan 137 personele teşekkür belgeleri takdim edildi. Programda ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından itfaiye bünyesine alınan araçların teslimi gerçekleştirilirken, depreme hazırlık çalışmaları kapsamında temin edilen araç ve ekipmanlar da vatandaşlara tanıtıldı.

 

Haber / Buse AKIN 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *