[ad_1]

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Daniş Baykan ve Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Ceren Baykan tarafından hazırlanan “Cumhuriyetin 100. Yılında Ceren ve Daniş Baykan Arşivinden Atatürk ve Edirne Sergisi” açıldı. 

 

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ile Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı desteğiyle Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde açıldı. Serginin sekretaryasını Arş. Gör. Gamze Üsküplü Akgül, Arş. Gör. Mert Uğur Kara, doktora öğrencisi Didem Baş ve arkeoloji bölümü öğrencisi Rasim Can Karaçivi üstlendi.

 

 

 

“BİZDE BİRİKENLERİ, SİZLER DE GÖRÜN İSTEDİK”

 

Açılışa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Semiha Kartal ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Açılışta konuşan Öğr. Gör. Ceren Baykan, Cumhuriyetin 100’üncü yılı onuruna ve Atatürk’ün Edirne’yi ziyaretinin 93’üncü yıl dönümü anısına bu serginin düzenlendiğini belirterek “Doğma büyüme İzmirli olan bizlerin, Edirne ile bizden önce başlayan bağlarını göreceğiniz sergimizde, sizi Edirne’de yaşamakta olduğumuz yıllar değil; bizim de tanık olmadığımız yıllara götüreceğiz. Eşimin babaannesi Münire Hanım, 1908’de Keşan’da doğmuş. Sonrasında hayatında Edirne ile ilgili bir bağ ya da kişi olmamış. Belki de sadece bu topraklardan geçerken dünyaya gelen bir çocuktu. Eşimin anne ve babası yaşamını hep İzmir’de sürdürmüş. Yeni evlendikleri yıllarda tayini Edirne merkeze çıkmış. Veteriner Hekim Giritli Hasan Bey’in de yeni evli olduğu o yıllar 1944-45 yılları, bu topraklarda yaşanmış. Anneannemizden o soğuk yılları hep dinlerdik. Benim de Kozlu doğumlu olup İzmir’de büyümüş babam Suat Küçükbarda, 1966-68 yıllarında bugünkü Mimarlık Fakültesinde askerlik görevini yerine getirmiş. Bizlere binanın her köşesini anlatırdı. Bizler doğmadan geçilen bu topraklardaki bağı, birçok kişi, yapı, olay ve yer ile ilgili tarihsel belgelerle bizde birikenleri, sizler de görün istedik. Sergilenenler; eşim Daniş Baykan’ın özenle bulup sakladığı, yazıp araştırdığı malzemeler ile rahmetli babamın yaşamında üzerine titrediği koleksiyonunun parçalarından oluşuyor. Sergimizin en önemli kısmı da babamın ve bizim Atatürk koleksiyonu parçalarımızdır” dedi. 

 

“EDİRNE, BİR FETİH BAŞKENTİ”

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da “Trakya Üniversitesi olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını 100 etkinlikle kutlayalım demiştik ama hızımızı alamadık. Bu etkinlikler hâlâ devam ediyor ve 100’ü geçtik. Bu topraklar çok aziz, mübarek, özel topraklar. Edirne, bir fetih başkenti. İstanbul’u, Balkanlar’ı fetheden şehir ve beylikten imparatorluğa geçtiğimiz Osmanlı İmparatorluğu’nu anlatıyor. Vatan bildiğimiz Balkan topraklarına da pek çok medeniyet unsurunu bırakarak maalesef son 200 yılda acılar yaşayarak çekilmek zorunda kaldık. Balkanlar’da kurulmuş, belki de dünyanın en güzel medeniyeti, Anadolu’nun pek çok noktasına dağıldı. Hatıralar, hatıratlar, o günlere ait küçük şeyler evlerimizin bir kenarında duruyor. Sevgili hocalarım çok güzel bir şey yapmışlar; hem Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına, hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhlarını şad edecek güzel bir hatıratı bize sergiliyorlar” diye konuştu. 

 

117 MALZEME BULUNUYOR

 

Sergide, TÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Daniş Baykan ve Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Ceren Baykan’ın arşiv ve koleksiyonu ile Ceren Baykan’ın babası Suat Küçükbarda’nın koleksiyonundan yapılan ilavelerle 177 adet malzeme bulunuyor. 

 

Haber / Mehmet Burak TEKEŞ

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir