[ad_1]

Gezi boyunca basın mensuplarına; 27. Dönem İzmir Milletvekili Gazeteci Atila Sertel ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca da eşlik etti. 

ŞEHRİ OSMANLI’DAN KALMA YAPILAR SÜSLÜYOR 

 

Gazeteciler, 23 Kasım gecesi Malkara-Keşan Karayolu üzerinden İpsala Sınır Kapısı’na vardı. Pasaport kontrol işlemlerinin ardından 24 Kasım sabahı Yunanistan’a ayak bastılar. Daha sonra Dedeağaç-Gümülcine-İskeçe Karayolu güzergahı takip edilerek, Osmanlı döneminde yapılan su kemerlerinin altından geçerek Kavala’ya varan gazeteciler, burada Kavala Kurabiyesi Anastasia’da kahvaltı yaptı. 

Kahvaltının ardından yola koyulan gazetecilere tur rehberi tarafından Yunanistan’ın mimarisi, sınırları, ulaşımı, ekonomisi, kültürel yapısı gibi konularda bilgi verildi. Güzergâh boyunca ağırlıklı olarak Osmanlı’dan kalma birçok yapı hakkında da bilgiler aktarıldı. 

1949 YILINDA KİLİSEYE ÇEVRİLDİ 

 

Yunanistan’ın iki milyon nüfusu ile en büyük ikinci şehri olan Selanik’te ilk olarak Kasimiye Camii olarak yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen ve 1949 yılında kiliseye çevrilen Aya Dimitri Kilisesi ziyaret edildi. 

ATAMIZIN EVİNE YOĞUN İLGİ 

 

Aya Dimitri Kilisesi’nin ardından bir sonraki durak, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini açtığı ve bir dönem yaşamını sürdürdüğü evi oldu. 3 katlı Atatürk Evi içerisinde Atamıza ait kişisel eşyalar, fotoğraflar, kıyafetler, okuduğu kitaplar, Atamızın ve ailesinin orijinal ölçülerde yapılan balmumu heykellerine basın mensupları ve turistler yoğun ilgisi gösterdi. 

 

 

Yaklaşık 40 dakika süren Atatürk Evi gezisinin ardından Selanik’in en büyük caddelerinden geçen basın mensupları, Aristotales Meydanı’na ulaştı. Aristotales Meydanı’nın ardından sahil kenarında bulunan Elefterios Meydanı’nı da görme fırsatı bulan gazeteciler, burada bir süre zaman geçirdi. 

 

 

Serbest zamanın ardından Beyaz Kule önünde buluşan gazeteciler Selanik’te bulunan bir restoranda öğle yemeği yedi. Gazeteciler yaklaşık bir saatlik öğle molasının ardından Bulgaristan’a geçmek üzere yola koyuldu. 

“GEZİLERİMİZ DEVAM EDECEK” 

 

Batı Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Necmi Işıksal, dernek olarak ilk defa böyle bir gezi düzenlediklerini dile getirerek, “Buralara geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. 

Tekirdağ’da bulunan basın mensuplarımızı bir araya getirmek ve çeşitli kültürel faaliyetler gerçekleştirmek üzere düzenlediğimiz gezilerin ilkini 24 Kasım’da Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü eve yapmaktan büyük bir onur ve mutluluk duydum. 

 

 

Tanışmak ve kaynaşmak adına düzenleyeceğimiz gezilerin devam etmesini temenni ediyorum” dedi. Gazeteciler, yaklaşık 2 buçuk saat süren yolculuğun ardından Kulata Sınır Kapısı’na ulaştı. Pasaport işlemlerinin ardından Bulgaristan’a giriş yapan basın mensupları, 4 buçuk saat süren yolculuğun ardından konaklamak üzere Sofya Astoria Grand Hotel’e giriş yaptı.

 

 

Geceyi otelde geçirdikten sonra şehir turuna çıkan basın mensuplarının ilk durağı Alexsander Nevski Katedrali oldu. Kubbeleri altın kaplama olan ve Avrupa’nın ikinci büyük katedrali olan ve aynı anda 3 bin kişinin ibadet edebildiği Alexsander Nevski Katedrali’nde bol bol hatıra fotoğrafı çekildiler. 

RUS MİMARİSİ BÜYÜLEDİ 

 

Milli Kütüphane, Sofya Üniversitesi, eski kraliyet sarayı, Neo Klasik stilinde yapılmış olan Milli Bulgar Tiyatrosu, Arkeoloji Müzesi, Eski Sofya – Sendika Şehri, Rotanda Kilisesi’ni gezen gazeteciler, yaklaşık bir saatlik yürüyüşün ardından yoğun kar yağışına ve soğuk havaya rağmen Rus mimarisinin hakim olduğu Sofya şehrinin simgelerinden olan Sofya Heykeli’ne ulaştı.

Burada kısa bir mola veren basın mensupları, Sofya’nın ünlü caddesi Vistosha Caddesi’ni de gezme fırsatı buldu. Daha sonra Sofya’da ibadete açık tek camii olan Banya Başı Camii’ne gidildi. Birçok onarımdan geçen 5 asırlık caminin en büyük onarım çalışmaları Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’nin girişimleriyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapıldı. 

YAŞAN BİN YIL ÖNCEDEN BERİ DEVAM EDİYOR  

 

Gazeteciler, Sofya şehrinden ayrıldıktan sonra Plovdiv şehrine doğru yola çıktı. Yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından şehre varan gazeteciler, burada yaklaşık 1 saatlik öğle yemeği molasının ardından, İslam-Türk kültürüne büyük hizmetler sunan, 4 bin yıl önceden beri yaşamın devam ettiği, modern ve eski çağların mimarisini birleştiren Plovdiv şehrinde Bizans, Yunan ve Osmanlı devletlerinin bıraktığı izleri, şehrin alışveriş merkezlerini, koruma altındaki eski şehri görme fırsatı buldu. 

 

 

Plovdiv’den ayrılarak Türkiye’ ye 17 kilometre uzaklıkta bulunan Svilengrad’a uğrayan basın mensupları, buradaki 2 saatlik serbest zamanda Türkiye’de bulunan yakınlarına hediyeler aldı. Svilengrad’dan ayrılan basın mensupları kısa süreli otobüs yolculuğunun ardından Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçerek Türkiye’ye ayak bastı. 

Haber / İrem BANÇO 
 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *