[ad_1]

 

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (TESKİ) yapılan açıklamada mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve küresel ikim değişikliği sebebiyle barajlarda doluluk oranının yüzde 8’lere kadar düştüğü belirtilerek “Barajlarda yüzde 8 oranında su kaldı, kullanılabilir su miktarı yüzde 1’in altına düştü. Geri kalan kısım baraj ölü hacmi dediğimiz kullanılmaması barajın doğal yapısını koruması için gerekli miktar. Mevcut durumda Naip Barajı’ndan ancak 10 gün daha su alınabilecek” denildi.

TESKİ’den yapılan yazılı açıklamada ‘Suyumuzu tasarruflu kullanalım’ çağrısında bulunuldu. Küresel iklim değişikliği ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yoğun su kullanımına sebep olduğu belirtilen açıklamada “Bu da hızlı bir şekilde su kaynaklarının azalmasına açıkçası kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalmamız anlamına gelmektedir. 

Marmara bölgesinde yer alan çevre illerimiz Çanakkale, Edirne ve İstanbul’da da aynı durum söz konusu olup suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik tavsiyeler sürekli olarak yüzeysel su kaynaklarımızın kritik seviyelere geldiği konusunda bilgilendirilmeler yapılmaktadır” denildi. 

“MARMARA BÖLGESİ, KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDA”

Son bir-iki yıllık meteorolojik kuraklık haritalarına göre Marmara bölgesinin olağanüstü kuraklık tehdidi altında olduğu kaydedilen açıklamada “Yıllık yağış verilerine bakıldığında, son 5 yıllık yağışlar uzun dönem yağış ortalamasının oldukça altındadır. 1940-2022 yılı yağış ortalaması 580,30 mm iken 2022 yılı yağış ortalaması 359,20 mm olmuştur. 

İçme suyu amaçlı yararlandığımız barajların su seviyeleri oldukça düşük seviyeye inmiştir” ifadelerine yer verildi. 

“BARAJLARDA DOLULUK ORANI DÜŞÜYOR”

2021 yılı Kasım ayında doluluk oranı yüzde 43 olan Naip Barajı’nda bu oranın Kasım 2022’de yüzde 33’e, Kasım 2023’te ise yüzde 8’e düştüğü belirtilen açıklamada, “Türkmenli Barajı’nda 2021 yılı Kasım ayında yüzde 33 olan doluluk oranı, Kasım 2022’de yüzde 12’ye, Kasım 2023’te ise yüzde 2’ye düştü. 

Şarköy Barajı’nda Kasım 2021’de yüzde 36 olan doluluk oranı, Kasım 2022’de yüzde 13’e düşerken, Kasım 2023’te ise yüzde 14 olarak ölçüldü. 2021 yılı Kasım ayında doluluk oranı yüzde 55 olan Çokal Barajı’nda da doluluk oranı Kasım 2022’de yüzde 67, Kasım 2023’te de yüzde 52 oldu. 

Yazır Barajı’nda da 2021 yılı Kasım’da yüzde 33 olan doluluk oranı 2022 Kasım’da yüzde 16’ya düşerken, 2023 yılı Kasım’da ise yüzde 12’ye düştü” denildi. 

“NAİP BARAJINDAN ANCAK 10 GÜN DAHA SU ALINABİLECEK”

TESKİ’den yapılan açıklamada “Süleymanpaşa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Naip Barajı’ndan günlük 25.000 metreküp/gün (300 lt/sn) su almamız gerekirken bugün 8.500 metreküp/gün (100 lt/sn) su alınmaktadır. Barajlarda yüzde 8 oranında su kalmış olup, kullanılabilir su miktarı yüzde 1’in altına düşmüştür. 

Geri kalan kısım baraj ölü hacmi dediğimiz kullanılmaması barajın doğal yapısını koruması için gerekli miktardır. Mevcut durumda Naip Barajından ancak 10 gün daha su alınabilecektir. Naip barajından alınamayan içme suyu eksikliği diğer kaynaklarımızdan karşılanmaya çalışılmaktadır. 

Kırsal Mahallelerin kendilerine ait yüzeysel ve yeraltı su kaynağı bulunmayıp; doğal kaynaklar ile su temini sağlanmaktadır. Mevsim şartlarına bağlı olarak özellikle yaz aylarında doğal kaynakların kuruması nedeniyle yeni kaynak arama ve kaptaj çalışmaları yapılarak mahallelerin içme suyu sorunu çözülmektedir  ifadelerine yer verildi. 

“YILLIK ORTALAMA 2 METRELİK DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”

Yeraltı kaynaklarına da değinilen açıklamada, su sondaj kuyularında yıllık ortalama 2 metrelik düşüş yaşandığı belirtilerek, “Her bir damlası çok kıymetli olan ve her geçen gün ulaşılması daha da zorlaşan suyumuzu kullanırken bugünü, yarınları düşünerek hareket etmeliyiz. 

Lütfen suyumuzu bilinçli tüketelim, tasarrufu ön planda tutalım. Çünkü bugün koruyacağımız her bir damla yarın ihtiyaç duyacağımız suyun bir parçası olabilir. Bu nedenle tüketimlerimizi daha dikkatli şekilde yapmalıyız. Geleceğe saklayacağımız her bir damla tüm canlılar için hayat demektir. 

TESKİ Genel Müdürlüğü olarak suyun sağlıklı iletilmesi, kayıp kaçağın önlenmesi ile birlikte her türlü arızaya karşı çalışmalarımız devam etmektedir. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek için önlemlerimiz en üst seviyeye çıkarılmaktadır. 

Buna bağlı olarak ekiplerimiz, 185 Çağrı Merkezimiz 7/24 esasına göre görevlerinin başındadır. Susuz kalmamak için hep birlikte su tasarrufu yapmalıyız” denildi. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *