[ad_1]

 

Konferansa konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Neydim katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Cumhuriyetimizin değerlerine vurgu yaparak etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rahman Akalın’ın konuşmasının ardından “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çocuk Edebiyatı ve Çeviri” adlı konferansa geçildi.

ÇOCUK TANIMININ TARİH İÇİNDE GEÇİRDİĞİ DEĞİŞİMLER

Konuşmasında çocuk kavramı, çocuk edebiyatı ve çevirisi konularında kapsamlı bilgiler aktaran Prof. Dr. Necdet Neydim, çocuk tanımının tarih içinde geçirdiği değişimlere de değindi. Bu değişimlerin edebiyata olan yansımalarını hem batı hem de Türkiye bağlamında ele alan Neydim, “Çocuk kimdir? veya Nedir? 

Bu basit gibi görünen iki soru aslında çocuk tarihinin en temel paradigmasını anlatmaktadır” dedi. 

“ÇOCUK VE ÇOCUK EĞİTİMİ ÖNEM KAZANDI”

 

Avrupa’da sanayileşmenin ve sonrasında yaşanan gelişmelerin çocuğun toplumdaki yerinde nasıl bir değişime yol açtığını anlatan Neydim, sanayileşmenin getirdiği kentleşmenin ardından çekirdek aile kavramının ortaya çıktığını, böylece çocuğun ve çocuk eğitiminin önem kazandığını belirtti. 

Bu tarihten sonra çocuğa yönelik kitaplarda artık yetişkin edebiyatından uyarlanmış eserlerdense, çocuk gerçekliğinin, yani çocuk öznelliği ve eşitliğinin gözetilmeye başlandığını ifade eden Neydim, Türkiye’de çocuk edebiyatının modernleşme hareketleri kapsamında çeviriler vasıtasıyla görülmeye başladığını belirtti. 

“ÇOCUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ”

Çocuğun toplumdaki değerine ve çocuk eğitiminin önemine değinen Neydim, çocukluğun kişilik gelişimi açısından önemli bir süreç olduğunu, edebiyatın bu süreçte bir köprü görevi gördüğünü ve çocuklara büyüme dayatması yapılmadan bu süreci yaşamalarına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Konferansın sonunda Prof. Dr. Necdet Neydim’e plaket takdim edildi. 

Haber / Erdal AYDIN

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir