[ad_1]

 

Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren 6 ay içerisinde, küçükbaş hayvanlar ise 12 ay içerisinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınıyor. 

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “2002 yılında büyükbaş hayvanlarda, 2010 yılında ise küçükbaş hayvanlarda başlayan küpeleme ve kayıt altına alma işlemlerinin amacı hayvanların tanımlanması, kayıt altına alınarak tescil edilmesi, hayvan hastalıklarının ve hareketlerinin etkin olarak kontrolünün sağlanması, hayvancılık desteklemeleri, sağlık, ıslah ve istatistik ile ilgili kayıtlar ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılık politikalarının belirlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir” denildi.

“SÜRÜYE KONTROLSÜZ HAYVAN SOKULMAMALI”

Hayvan hastalıklarının, üretimi ciddi derecede olumsuz etkileyen bir unsur olduğu, hasta hayvanların kayıt altına alınması ve hastalıktan korunma yöntemlerinin kesintisiz uygulanması gerektiği belirtilerek, “Özellikle Brusellozis, ülkemiz ve dünya hayvancılığına zarar veren kronik bakteriyel bir enfeksiyondur. 

Brusella hastalığı bir sürüye girdikten sonra, sürünün hastalıktan temizlenmesi oldukça masraflıdır ve uzun zaman alır. Bu nedenle hastalıktan korunma çok önemli olup, sürüye kontrolsüz hayvan sokulmamalıdır. Hastalığa yakalanan ve teşhisi konulan hayvanlar mecburi kesime tabi tutulup imha edilir. Korunma aşılama ile mümkündür” ifadelerine yer verildi. 

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR 

Büyükbaş hayvanların doğumlarından itibaren 6 ay içerisinde, küçükbaş hayvanların ise 12 ay içerisinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınması gerektiği belirtilerek, “Bu kapsamda Kofçaz ilçemizde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün teknik ekipleri tarafından Brucella Rev-1 aşılaması devam etmekte olup, küçükbaş hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması çalışmalarına devam edilmektedir” denildi. 

Haber / Erdal AYDIN 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir