[ad_1]

 

RTÜK, muhalefetin seçimi kazanacağına olan inancı kırmak ve muhalefet partilerini haklarında yürütülen kara propagandaya cevap veremez hale getirmek için 2023 yılının ilk 6 ayında muhalif kanallara 20 milyon 649 bin 194 TL ceza keserek bütün zamanların rekorunu kırdı” dedi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada RTÜK’ü eleştiren İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu, “RTÜK, ülke kalkınmasını baltalıyor” dedi. 

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, DİĞER BÜTÜN ÖZGÜRLÜKLERİN DAYANAĞI”

İYİ Parti ’nin, RTÜK’ün cezayla yıldırma politikasının son bulması ve basın özgürlüğünün teminine dair verdiğimiz önerge üzerine konuşan Hamşıoğlu, “Hukukun üstünlüğünün pekişebilmesi hak ve özgürlüklerin gerçekleşmesine, hak ve özgürlüklerin pekişmesi de basın özgürlüğünün gerçekleşmesine bağlı çünkü basın özgürlüğü, diğer bütün özgürlüklerin dayanağı.

Özgürlük gerilediğinde gayrisafi milli hasıla da gözle görülür oranda geriliyor. Baskı dönemleri son bulduğunda basın özgürlüğü kolaylıkla yeniden tesis edilebiliyor ama ekonomik büyümeyi tekrar eski seviyesine getirebilmek kolay olmuyor. Bunu bile bile de RTÜK, aynısını Basın İlan Kurumu için de söylemek pekala mümkün, devlet adına sektörü denetlemek üzere sahip olduğu gücü, siyasi iktidar adına medyayı hizaya sokmak için kullanmakta, yani aslında kalkınmayı baltalamakta beis görmüyor” dedi.

“YANDAŞLARA ‘MAŞALLAH SÜPANALLAH’”

RTÜK’ün muhalif yayın kuruluşlarına orantısız cezalar verdiğini vurgulayan Hamşıoğlu, “2013-2022 arasındaki 10 yılda, RTÜK’ün verdiği 443 milyar 178 milyon 623 bin 54 TL’lik para cezasının çok önemli bölümü muhalif varsayılan kuruluşlarına yönelikti. 2022’de Halk TV, Tele 1, KRT TV, FOX TV, Flash TV hakkındaki 54 kararda, 17 milyon 335 bin TL ceza kesilirken aynı yıl, “yandaş” denilen kanallara kesilen ceza toplamı ne kadar biliyor musunuz? 

1 milyon 674 bin TL. Daha trajikomiği: 2021’de, yine muhalif yayınlara, toplam 21 milyon 500 bin TL para cezası kesiliyor. AK Parti’nin hınk deyiciliğini yapan yayınlara ne kadar dersiniz? 0 TL! RTÜK’e göre bu kanallar bir yıl boyunca bir tane bile yalan haber yapmamış, iftira atmamış, kimseyi küçük düşürmemiş, yanıltmamış. Maşallah, süphanallahlık!” İfadelerini kullandı.

“BU TEPEDEN TIRNAĞA BİR RİYAKARLIK TABLOSU DEĞİL Mİ?” 

Muhalefetin seçimi kazanacağına olan inancı kırmak ve muhalefet partilerini haklarında yürütülen kara propagandaya cevap veremez hale getirmek için RTÜK’ün 2023 yılının ilk 6 ayında muhalif kanallara 20 milyon 649 bin 194 TL ceza keserek bütün zamanların rekorunu kırdığını kaydeden Hamşıoğlu, üst kurulun kendisini mahkeme yerine koymasını da eleştirdi.

Hamşıoğlu, Tele 1’e “terörü övmek” gerekçesiyle verilen ağır cezayı da çok sert sözlerle eleştirdi. Hamşıoğlu, “Muhalefet olunca, montajla bağlamından çıkarılan sözler üzerinden terörü övdü sayıp da aslan kesilen RTÜK, Osman Öcalan röportajıyla seçmen konsolide etmeye çalışan TRT’ye, Abdullah Öcalan mektubuyla seçmen konsolide etmeye çalışan kanallara ne ceza verdi? 

Depremzedelerin feryadını duyurmayı “bölünmez bütünlüğe aykırı” sayıp muhalefete cezalardan boğma teli takan RTÜK; terör örgütünün, Habur’dan Diyarbakır’a kadar devlete meydan okuduğu konvoyu övgüyle yayınlayan TV kanallarına ne ceza verdi? Cumhuriyet rejimini ahlaksızlıkla yahut devlet terörüyle suçlayanlara ne ceza verdi? Zübeyde Hanım’a dil uzatılan kanallara ne ceza verdi? 

Gözaltısı henüz yapılan kişilerin tutuklamalarını savcıdan-hakimden önce duyuranlara ne ceza verdi? “Genel ahlaka aykırı” diye bazı kanallardaki TV dizileriyle uğraşırken, çocuk evliliklerini meşrulaştıranlara ne ceza verdi? Bu tepeden tırnağa bir riyakarlık tablosu değil mi? 

Türkiye’nin, dünya basın özgürlüğü endeksinde bir yılda 16 sıra birden gerilemesine yol açan bu tablonun ülke kalkınmasının önünde ne menem bir engel teşkil ettiğinin tez zamanda fark edilmesini diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Haber / İrem BANÇO 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *