[ad_1]

 

Trakya Üniversitesi’nin Kalıcı Yönetim Kurulu Üyesi ve Daimî Genel Sekreteri olduğu Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) 7. Genel Kurul Toplantısı ve BUA 2023 Balkanlar’da Akademik İş birliği, Zorluklar ve Gelecek Perspektifleri Konferansı, Tuzla Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.
BUA 7. Genel Kurul Toplantısı ve BUA 2023 Balkanlar’da Akademik İşbirliği, Zorluklar ve Gelecek Perspektifleri Konferansı Tuzla Kantonu Başbakanı İrfan Halilagic, Tuzla Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanı Ahmed Omerović, Tuzla Belediye Başkanı Zijad Lugavić, Trakya Üniversitesi Rektörü ve Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, BUA Dönem Başkanı Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Bükreş Üniversitesi Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Sorin Costreie, Trakya Üniversitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ile birliğe üye üniversitelerin rektörleri, bölgenin siyaset, diplomasi, bürokrasi ve akademisinin önemli isimlerinin yer aldığı büyük bir açılış töreni ile başladı.

BALKANLARDAKİ ÖĞRENCİ GÖÇÜNE DEĞİNDİ

Açılışta konuşan Tuzla Üniversitesi Rektörü ve BUA-2023 Başkanı Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Balkan Üniversiteler Birliği 2023 Başkanı olmanın ve böylesine saygın bir birliği yönetmenin büyük bir onur olduğunu ifade ederek, birliğin yeni katılan üyelerle her yıl hızla büyüdüğünü vurguladı. 

Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve UNICA Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie de yaptığı konuşmada Balkanlardaki öğrenci göçüne değindikten sonra, öğrencilere gelecek sunma gibi sorumluluklarının olduğunun altını çizdi. 

“ÇOK ÖZEL BİR COĞRAFYA”

Balkan Üniversiteler Birliği Kalıcı Sekretaryası ve Yönetim Kurulu Daimi Temsilciliğini yürüten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da “Balkanlar bizim ortak kültürümüz ve tarihimiz, bu nedenle çok özel bir coğrafya. Bu coğrafyada yaşayan ülkelerin daha çok bir araya gelerek ortak sorunlarına, ortak çözümler bulmaları çok önemli. 

Ancak birbirimizle tanışarak görüşerek, bulunduğumuz ortamları ziyaret ederek ve pek çok şeyi ortak düşünerek sorunları çözebiliriz. Bazen çözümleri çok uzakta aramak yerine daha yakında aramanın doğru olacağını düşünüyorum. Edirne’de 2000’li yılların başlarında bir Balkan networkü ile başlayan çalışmalar 2014’te Balkan Üniversiteler Birliği’ni kurduruyor.

Geçmişte birçok hocamızın büyük emeği ile bugünlere gelen bu birliğin 7 yıldır genel sekreterliğini ben yürütüyorum. Edirne’den sonraki toplantımızı Bulgaristan’dan Sofya Üniversitesi ile yaptık. Sonra Kuzey Makedonya’dan Tetova Üniversitesi ile çok başarılı bir toplantı yaptık. Ardından Yunanistan’dan Selanik Aristotales Üniversitesi ile çok güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Araya salgın girdi. Ama Bükreş’te Karadeniz Üniversiteler Birliği ile birlikte büyük bir toplantı yaptık. Şimdi de Bosna Hersek’te, Tuzla’dayız” dedi. 

“BİR ARADA DAHA GÜÇLÜYÜZ”

 

Tabakoğlu, “Bu güzel atmosferde yüz yüze bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Burada çok önemli konular konuşacağız. Üniversitelerin farklı birliklerle bir araya gelebilmesini, uluslararasılaşmayı nasıl geliştirebileceğimizi, geleceğimiz olan gençleri nasıl motive edeceğimizi ve Balkanların önemli konusu olan göçü konuşacağız. 

Hem dışardan gelen hem içerden dışarıya göçü konuşacağız. Üniversiteler ülkelerin geleceğidir. Ve bir arada daha güçlüyüz” dedi.

“İŞ BİRLİĞİ VE ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİNİ TEŞVİK EDİYOR”

 

Tuzla Belediye Başkanı Zijad Lugavić, üniversitelerin bölgesel gelişmede kilit bir rol oynadığını belirterek, iş birliğinin önemini vurguladı ve Balkan Üniversiteler Birliği’nin bu iş birliğine katkı sunacağını, bölge ülkeleri arasında bilgi ve kültürel değişim sağlayacağını ifade etti. 

Ayrıca Tuzla Üniversitesi’nin bu konferansa ev sahipliği yapmasını ve Tuzla Kanton Hükümeti’nin üniversitenin kampüs projesine destek vermesinin oldukça önemli olduğunu belirten Tuzla Belediye Başkanı Zijad Lugavić, bilimdeki desteklerin önemini vurguladı. Tuzla Kantonu Başbakanı Irfan Halilagić, uluslararasılaşmanın oldukça önemli olduğunu belirterek, Tuzla Üniversitesi ile Tuzla Kanton Hükümeti’nin bu hedefe doğrultusunda verdikleri destekler hakkında bilgiler paylaştı. 

Ayrıca uluslararasılaşmanın, üniversiteler arasında iş birliği ve öğrenci değişimini teşvik ettiği belirten Tuzla Kantonu Başbakanı Irfan Halilagić, gençlerin bu bölgeleri terk etme eğilimine dikkat çekerek, gençlerin bölgede kalmaları için teşvik edilmesinin öneminden bahsetti. Tuzla Kantonu Başbakanı Irfan Halilagić son olarak, konferansın bölgesel bilgi ve düşünce değişimi için bir fırsat olduğu ve üniversiteler arası bağlantıları güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

DÖRT PANEL DÜZENLENDİ 

 

Açılış konuşmalarının ardında Balkanlar’da Akademik İş birliği, Zorluklar ve Gelecek Perspektifleri Konferansı’nın oturumlarına geçildi. Konferans kapsamında “Balkanlar’daki Üniversitelerde Uluslararasılaşma: Potansiyeller ve Zorluklar”, “Balkanların Avrupa Entegrasyonunda Üniversite Ağlarının Rolü”, “Balkanlar’da Gençlik ve Gençliğin Katılımı”, “Balkanlarda Göç: Zorluklar ve Geleceğe Bakış Açıları” adlı dört panel düzenlendi.

Haber / İrem BANÇO 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *