[ad_1]

Panelin konuşmacıları arasında yer alan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, üretim üssü olan bölgemizde sorunların çözümüne hızlıca ulaşılması adına Çerkezköy’ün il olmasının büyük bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Moderatörlüğü Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çorlu TSO Meclis Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ÇİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Kırçuval, Zer Satış ve Dijital Platformlar İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Orçun Güven ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar katıldı.  

BÖLGENİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AKTARILDI

Saat 14.00’da Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde bölgenin sorunları ve çözüm önerileri aktarılırken, hızlı göç alan Tekirdağ’ın kentsel dayanıklılığının artırılması, iş dünyasındaki dijital dönüşüm ihtiyaçları, enerji ve su kullanımlarındaki farkındalıklar konularına da değinildi. 

“SANAYİDEKİ GAYRİSAFİ MİLLİ HASILANIN YÜZDE 53’ÜNÜ ÇERKEZKÖY KARŞILIYOR”

Panelde konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Çerkezköy, Türkiye’nin en büyük üretim üslerinden biri. Bununla beraber problemleri de olan bir şehrimiz. Sanayi şehridir. Sanayideki gayrisafi milli hasılanın yüzde 53’ünü Çerkezköy karşılıyor. Kalanını da Çorlu karşılıyor. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi serüveni 1976 yılında başladı. O yıllarda Çerkezköy ve Kapaklı’nın toplam nüfusu 12 bin 500’dü. 

 

 

İlerleyen yıllarda nüfusun 50 bine ulaşacağı öngörülmüş. Şu ana kadar makro planlar yapılmamış. Doğacak olan ihtiyaçlar belirlenmediği için hep olanlara çözüm aramaya çalışıyoruz. Aslında yapılması gereken makro planlar yapılıp, oluşabilecek problemleri önceden öngörmek ve ona göre hazırlık yapmaktır. Şu anda Çerkezköy ve Kapaklı’nın toplam nüfusu 400 bine dayandı. Ciddi anlamda hem altyapı sorunlarıyla boğuşuyor, hem de üstyapı sorunlarıyla. 

Bununla birlikte bölgemiz Türkiye’nin en fazla göç alan bölgelerinden biridir. Çerkezköy ve Kapaklı’nın nüfusu her yıl yüzde 5 artıyor. Aynı paralelde sanayide de yüzde 5’lik bir artış var. Yani büyüme oranı Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde. Bölge sanayi olarak büyürken, ihtiyaçları önceden öngörülmediği için, makro planlar yapılmadığı için gelecekte bölgemizi bekleyen tehlikelerin halen daha birçoğumuz farkında değiliz” dedi. 

“YER ALTI SU KAYNAKLARIMIZ AZALIYOR”

Bölgedeki yer altı su kaynaklarındaki azalmanın en önemli gündem maddesi olması gerektiğini kaydeden Ahmet Çetin, “Yeraltı su kaynaklarımız, hızla azalıyor. Yaşlı ve ağır metaller içeren suyu kullanıyoruz. Bu da hem sanayimiz hem de sürdürülebilirlik ve dayanıklılık açısından sağlıklı değil” dedi. Su sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğini kaydeden Çetin, “Bunun için Meriç Nehri’nde yıllık boşa akan 5 milyar metreküplük suyun bizim tarafımızda kalan kısmını bölgemizdeki çukur alanlara taşımalıyız. 

Bunun için yatırımların yapılması lazım. Yatırım yapılmadan sonuca ulaşamayız. Bu sorunun çözmezsek yaşayacağımız kayıp, projeye harcayacağımız miktarın çok çok üstünde olacaktır” diye konuştu. Bölgedeki çoğu firmanın merkezleri, vergi daireleri İstanbul’da olduğunu belirten Çetin, “Merkezler taşınmasa bile çeşitli düzenlemeler yapılarak vergi paylarının bölgemizde kalmasıyla beraber yatırıma dönüştürülmesi ve bölgemizin altyapı ve üstyapı sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekir” dedi. 

“BÜYÜK BİR GEREKLİLİK”

Nüfus ve sanayi aynı oranda büyümesine rağmen iş gücünün yetersiz kaldığını söyleyen Çetin, “Bölgemizde kira sorunu arttığı için sanayici, mavi yaka personel iş gücü bulmakta zorlanıyor” diye konuştu. Çerkezköy’ün bölgeye büyük katkı sağladığını söyleyen Çetin, “Çerkezköy’ün bölgemize ve ülkemize katkı sağlaması ile beraber, gelecek makro planlarının daha düzgün yapılabilmesi için, sanayi bölgesinin Süleymanpaşa’dan ayrılarak yeni bir il ve yeni bir vizyonla önüne bakması rekabet gücümüzü çok daha fazla artıracaktır. Üretim üssü olan bölgemizde sorunların çözümüne hızlıca ulaşılması adına Çerkezköy’ün il olması büyük bir gerekliliktir” dedi. 

“FİRMALARIMIZIN TÜMÜNE YAYMALIYIZ”

Çetin, iş dünyasında dijital dönüşüm ve endüstri 4.0’ın önemine de değindi. Sürdürülebilirlik, dayanıklılık, güvenlik ve maliyet alanında ilerleyebilmek adına dijital dönüşümden faydalanılması gerektiğini kaydeden Çetin, “Endüstri 4.0 uygulamalarından şu an OSB’mizde birçok firma faydalanıyor fakat bunu firmalarımızın tümüne yaymamız gerekiyor” dedi. 

“HER FİRMAMIZ KENDİNİ BİR ÜST LİGE ATMALI”

 

Katma değerli üretimi gerçekleştirebilmek adına da dijital dönüşümden faydalanılması gerektiğini vurgulayan Çetin, “Her firmamız kendini bir üst lige atmalı. Kendini ve çalışanını geliştirmeli. Aynı zamanda bölgemizin gelişiminin planlamasını yaparken de yapay zekadan faydalanmalıyız. Bölgemizin yaşayan ve en az 30 yılı kapsayan, güncellenebilir makro planlarını oluşturmalıyız” diye konuştu. 

Çetin, bölgenin ara eleman ihtiyacı için üniversitelerin ve meslek liselerinin sanayi ile işbirliği içerisine girmesi gerektiğini dile getirdi. 

“ÇORLU VE ÇERKEZKÖY, BAŞI ÇEKER HALE GELDİ”

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan da Tekirdağ’ın hem İstanbul’a hem de Avrupa’ya yakınlığı dolayısıyla Türkiye’deki en büyük üretim üslerinden biri olduğunu ifade ederek, “Tekirdağ’ın Türkiye’nin en büyük 5 sanayi kentinden biri olduğunu çok rahat bir şekilde deklare ediyoruz. Sanayi özellikle son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. 

Hem Çorlu hem Çerkezköy bölgemiz, Tekirdağ’daki sanayi gelişiminin liderliğini yapıyor” dedi. Pandemi döneminde çarkları döndürerek ve uluslararası piyasada bölge sanayicisinin elini kuvvetlendirebilecek her türlü enstrümanı kullanarak pandemi döneminden bölgenin çok güçlü bir şekilde çıkmasını sağladık. Bunun sonunda da Türkiye’de OSB’lere yatırım anlamında Çorlu ve Çerkezköy bölgemiz başı çeker hale geldi” dedi. 

“İL OLMADIĞIMIZ İÇİN CİDDİ YAPISAL SORUNLAR BARINDIRIYORUZ”

Volkan, “Bizim bundan sonraki süreçte dayanıklı olabilmemiz için, gelecek sorunlara ve fırsatlara hazırlıklı olabilmemiz için her şeyden önce hızlı karar vermemiz, hızlı hareket etmemiz gerekecek. Biz bugün il olmadığımız için, Çerkezköy bölgesi için de aynı şeyi söylüyorum, maalesef ciddi yapısal sorunları barındırıyoruz. Bu sorunlara çözüm bulmak yerine yokmuş gibi yaşamayı tercih ediyoruz. 

Bunların bir kısmı çevreyle, bir kısmı teşvikle alakalı sorunlar. İl olmamamızdan kaynaklı sanayicilerimizi, ticaret erbaplarımızın yaşadığı sorunlar da var. Sanayideki istihdamın yüzde 90.2’si Çorlu ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamızın bölgesinde kalıyor. Ama şehrin istihdam kurulunda 2 başkan da temsil edilmiyor. Yani istihdamın yüzde 90’ını sağlayan bölge, konu istihdamla alakalı bir yere geldiğinde o noktada söz sahibi değil” diye konuştu. 

“BİZİM ARA ELEMANLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Panelde söz alan ÇOSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Temiroğlu da “Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler, özellikle Çerkezköy OSB’deki Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi’ndeki öğrenciler çok güzel yetişiyorlar. Alanlarında uzman oluyorlar. Bu çocuklar bir fabrikada işe giriyorlar, ne yazık ki girdikleri iş yerinde asgari ücret alıyorlar. Bizim işverenlerimiz, müdürlerimiz, insan kaynakları müdürlerimiz, yöneticilerimiz bu çocuklara asgari ücret verirlerse, bu çocukların okumamış olan diğer çocuklardan ne farkı olacak? 

Motivasyonları da kalmıyor, istekleri de kalmıyor. ‘Ben burada asgari ücret alacağıma giderim bir yerde kasiyerlik yaparım, aynı parayı da alırım’ diyorlar. O kadar mühendis var ki, bizim artık mühendise ihtiyacımız yok. Bizim ara elemanlara ihtiyacımız var. Ara elemanlar da meslek liselerinde yetişiyor. Sanayicilerimiz, mezun olan bu çocuklara teknisyen maaşı versinler, inanın o çocuklar mühendislerden çok daha fazla fayda sağlayacaktır” dedi. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *