Mısır’da Gize Piramitleri’ni gördüğümde daha fazla heyecanlanacak bir şeyin kalmadığını düşünmüştüm. Kahire’den Luksor’a yaklaşık 10 saat süren bir yolculuğun sonunda aslında ne kadar da yanıldığımı anladım. Gördüklerim karşısında adeta büyülendim.

Nil Nehri’nin kenarında şirin bir eyalet Luksor. Eyalet dediğime bakmayın, aslında minicik bir şehir kendileri. Bütün nüfusu sadece 200 bin. Farklı medeniyetler Luksor’u harabeye çevirdikten sonra bile burayı ele geçiren Araplar, Luksor karşısında büyülenmişler ve “mücevher” anlamına gelen El-Uksur kelimesini uygun görmüşler. Şehrin her yanında görülmeye değer bir yapı ve doğal güzellik bulunuyor.

Peki, Luksor’da gezilecek yerler neler? Luksor kaç günde gezilir? Luksor’da ne yenilir?

Bu yazımızda bu sorulara cevap arayacağız.

LUKSOR KAÇ GÜNDE GEZİLİR?

Eğer ki geziniz Luksor merkezli ise 3-4 günde bu şehri rahatlıkla bitirebilirsiniz ama bizim yaptığımız gibi Mısır turu yapıyorsanız şehri iki günde yakından tanıyabilirsiniz. Şehir, Nil Nehri tarafından ikiye bölünmüş durumda. Şehrin batısında mezarlar bulunurken doğusunda ise tapınak ve müzeler bulunuyor. Yani bu demek oluyor ki bir gün tapınak ve müzeler, bir de mezarlar olmak üzere iki günde Luksor’da görülmesi gereken yerleri bitirebilirsiniz.

LUKSOR’DA GEZİLECEK YERELER

1. GÜN: NİL NEHRİNİN BATI KIYISI

Bizim kaldığımız otel, Nil Nehri’nin batı kıyısında olduğu için biz, gezimize Nil’in batısından başladık. Gördüğümüz yerleri sıra sıra bu bölümde anlatacağım.

Bu bölümü gezmek için bir taksiye ihtiyacınız olacak. Çünkü her ne kadar bakınca yakın gibi görünse de aslında yürümek büyük vakit kaybı. Zaten birazdan anlatacağım Krallar Vadisi’ne yürüyerek gitmek mümkün değil. Oradaki taksiciler görülmesi gereken yerleri bildiği için günlük olarak bir fiyatta anlaşıp bütün programı bitirebilirsiniz. Tabii, sıkı pazarlık etmeyi unutmuyoruz.

Bu arada bindiğiniz taksinin şoförü, çok iyi bir mağaza bildiğini ve bu mağazanın ürünlerinin el yapımı olduğunu, üstelik de çok uygun olduğunu söyleyecek. Buna inanmayın. O mağazada Luksor’un her yanında görebileceğiniz, muhtemelen Çin’den gelen ürünler sizi bekliyor olacak.

Dev Memnon Heykelleri

Bu heykeller gezi güzergâhımızın ilk noktasını oluşturuyor. Firavun III. Amenhotep’e ait taştan yapılmış bu devasa heykeller gerçekten de büyüleyici bir görünüme sahip. Yaklaşık 18 metre yüksekliğe sahip heykelleri görmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Krallar Vadisi

Aslında yol üzerinde Hatşepsut Tapınağı bulunmasına rağmen biz daha çok yorulacağımızı ve enerjimizin de kalması için Krallar Vadisi ile gezimize devam ettik.

Krallar Vadisi, Gize Piramitleri’nden sonra Mısır’da en etkilendiğim yer oldu.

Krallar Vadisi’nde bugüne kadar 63 tane vadinin içerisine oyulmuş mezar bulunmuş. Bu mezarlardan bazıları firavunlara aitken bazıları ise dönemin soylularına ait. Duvarlardaki muhteşem işlemeler gerçekten de sizi büyülüyor.

Krallar Vadisi’nin girişi 600 Mısır poundu olarak ücretlendirilmiş. Bu ücret ile üç mezarı ziyaret edebiliyorsunuz. Hangi mezarların açık olduğu gişede size bildiriliyor. Açık olan mezarlar arasından üçünü seçip gezebiliyorsunuz. Ayrıca bazı firavunların mezarlarını ziyaret etmek için de ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Örneğin Tutankhamun’un mezarı ücretli olan mezarlar arasında yer alıyor.

Bu arada etik olmayan bir bilgiden daha bahsetmek isterim. Eğer ki üç mezardan daha fazla mezarı gezmek isterseniz kapıdaki görevliye mezar gezme hakkınızın dolduğunu söyleyip küçük de bir bahşiş verirseniz sizi içeri alıyorlar.

Gişe ile mezar girişleri arasında yaklaşık olarak 10 dakikalık bir yürüme mesafesi bulunuyor. Dilerseniz 20 Mısır poundu karşılığında golf arabalarına binebilirsiniz.

Kraliçeler Vadisi

Kraliçeler Vadisi, Mısır’ın Luksor kentinde bulunan ve Yeni Krallık döneminde firavunların eşleri, çocukları ve diğer aile üyelerinin gömüldüğü bir bölgedir. Krallar Vadisi’nin batısında yer alan bu vadi, “Güzelliğin Yeri” olarak da bilinir ve Thebes Nekropolü’nün bir parçasıdır.

Kraliçeler Vadisi’nde 90’dan fazla mezar bulunmaktadır. Bu mezarların en ünlüsü, Firavun I. Ramses’in eşi Nefertari’nin mezarıdır. Nefertari’nin mezarı, renkli freskleri ve hiyeroglifleri ile Mısır’ın en güzel mezarlarından biri olarak kabul edilir. Diğer önemli mezarlar arasında, II. Ramses’in eşi Nefertari Meritmut, III. Ramses’in eşi Isis Ta-Hemdjert ve IV. Ramses’in eşi Nefertari’nin mezarları sayılabilir.

Kraliçeler Vadisi’ndeki mezarlar, Krallar Vadisi’ndeki mezarlara göre daha küçük ve daha az gösterişlidir. Fakat bu mezarlar da Mısır’ın eski uygarlığı hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Mezarlarda bulunan hiyeroglifler ve freskler, firavunların ailelerinin yaşamları ve inançları hakkında bilgiler vermektedir.

Kraliçeler Vadisi, 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Bu vadi, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Kraliçeler Vadisi’ni Ziyaret Etmek

Kraliçeler Vadisi, Luksor’dan arabayla veya taksiyle kolayca ulaşabilirsiniz. Vadiye giriş ücreti 160 Mısır Lirası’dır. Vadide rehberli turlar da mevcuttur.

Kraliçeler Vadisi’ni ziyaret etmek için en iyi zaman, sabah erken veya akşam geç saatlerdir. Bu saatlerde hava daha serin ve turist kalabalığı daha azdır.

Kraliçeler Vadisi’ni ziyaret ederken yanınızda şapka, güneş kremi ve su bulundurmanız tavsiye edilir. Ayrıca, fotoğraf makinesi ve video kamera da getirmek isteyebilirsiniz.

Kraliçeler Vadisi’nde Görülecek Yerler

  • Nefertari’nin Mezarı
  • Meritmut’un Mezarı
  • Isis Ta-Hemdjert’in Mezarı
  • Nefertari’nin Mezarı (IV. Ramses’in eşi)
  • Kraliçeler Vadisi Müzesi

Kraliçeler Vadisi Hakkında İlginç Bilgiler

  • Kraliçeler Vadisi’nde Mısır’ın son firavunu olan Kleopatra’nın da mezarı olduğuna inanılmaktadır. Fakat Kleopatra’nın mezarı hala bulunamamıştır.
  • Kraliçeler Vadisi’ndeki mezarların çoğu 19. yüzyılda keşfedilmiştir.
  • Kraliçeler Vadisi, 1922 yılında Tutankhamun’un mezarının keşfedilmesiyle ün kazanmıştır.

Krallar Vadisi’ne yaklaşık olarak 15 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Biz yorumlarda pek de ilgi çekici olmadığı söylendiği için Kraliçeler Vadisi’ne gitmedik.

Vaktiniz varsa toplam 91 mezarın bulunduğu bu vadiyi ziyaret edebilirsiniz.

Hatşepsut Tapınağı

Krallar Vadisi dönüşünde sıradaki adresimiz Hatşepsut Tapınağı oldu. Bu tapınak da yine Luksor’un simge yapıları arasında yer alıyor. Krallar Vadisi’nde büyülendiğimiz için Hatşepsut Tapınağı onun yanında sönük kaldı.

Mısır’da hakimiyet sürmüş önemli bir kadın firavun olan Hatşepsut adına inşa edilen bu tapınak yine de Luksor’da görülmesi gereken etkileyici bir tarihi yapı niteliğinde. Özellikle fotoğraf çekilmeyi sevenler için bu yapı, bulunmaz bir nimet.

Hatşepsut Tapınağı’nın giriş ücreti Şubat 2024 için 360 Mısır poundu olarak ücretlendirilmiş. Yine Krallar Vadisi’nde olduğu gibi golf arabalarına 20 Mısır poundu ödeyerek tapınağa ulaşabiliyorsunuz.

Böylelikle Nil Nehri’nin batı kısmındaki bir günlük yolculuğumuz sona ermiş oluyor.

2. GÜN: NİL NEHRİ’NİN DOĞU KISMI

Luksor’daki iki günlük gezimizde ikinci gün Nil Nehri’nin doğusunu gezdik. Nil Nehri’nin doğusunda genellikle tapınak ve müzeler bulunuyor. Bu bölümü dilerseniz taksi kullanmadan yürüyerek gezebilirsiniz.

Tabii, bizim gibi oteliniz Nil’in doğusunda bulunuyorsa Nil’i kiralayacağınız bir tekne ile geçmeniz gerekiyor çünkü yakın bir yerde köprü yok. Yaklaşık 10 dakika süren bu yolculuk için biz 200 Mısır poundu ödedik.

Peki, Nil Nehri’nin doğusunda gezilecek yerler neler?

Karnak Tapınağı

Mısır’da büyülenmek için çok fazla sebep var. Onlar bir tanesi de Karnak Tapınağı. Bu yapı dünyanın en büyük dini yapı kompleksi olarak biliniyor. Gerçekten oldukça büyük ve gezmesi zaman alıyor. Devasa sütunları, dev heykelleri ve asla sonu gelmeyen duvarları ile Karnak Tapınağı Luksor’da mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Tapınağın giriş ücreti Şubat 2024 tarihi için 450 Mısır poundu olarak ücretlendirilmişti. Bu arada müze gişelerinde genellikle Mısır pounduna sıcak bakmıyorlar. Biz bazılarını kredi kartı ile ödedik, bazılarına da kredi kartımızın olmadığını söyledik.

Karnak Tapınağı için en az 2-3 saatinizi ayırmakta fayda var. Tapınağın arka kısmında havuzun yanında bir de kafe bulunuyor. Yorulursanız Karnak Tapınağı’na karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Luksor Tapınağı

Luksor Tapınağı, Mısır’ın Luksor kentinde Nil Nehri’nin doğu kıyısında yer alan görkemli bir tapınak kompleksidir. Antik Mısır’ın en büyük ve en etkileyici tapınaklarından biri olarak kabul edilen Luksor Tapınağı, Firavun III. Amenhotep (MÖ 1391-1353) tarafından yaptırılmış ve oğlu IV. Amenhotep (Akhenaton) tarafından tamamlanmıştır. Tapınak, Karnak Tapınağı ile birlikte Thebes şehrinin dini merkezini oluşturmuştur.

Luksor Tapınağı, güneş tanrısı Amon’a adanmıştır ve tapınağın her köşesi bu tanrının yüceltilmesine hizmet etmektedir. Tapınağın ana girişi, devasa sfenks heykelleri ile korunan görkemli bir pilon ile çevrilidir. Pilonun arkasında, hiyerogliflerle süslenmiş sütunlu bir avlu bulunur. Avludan sonra, tapınağın ana kutsal alanına ulaşılır. Bu alanda Amon’un heykeli bulunan bir naos ve diğer tanrılara adanmış çeşitli odalar bulunur.

Luksor Tapınağı, Luksor kentinin merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Bu yüzden yine taksi kullanmanıza gerek yok.

Bu arada bu tapınak Karnak Tapınağı kadar etkileyici değil. Önce Karnak Tapınağı’nı ziyaret etmişseniz Luksor Tapınağı size oldukça küçük gelebilir.

Luksor Müzesi

Luksor Müzesi, Mısır’ın Luksor kentinde Nil Nehri’nin doğu kıyısında yer alan bir müzedir. 1975 yılında açılan müze, Luksor ve çevresinden gelen eserlerin yanı sıra Krallar Vadisi ve Kraliçeler Vadisi’nden de eserler barındırmaktadır. Müze, Antik Mısır’ın tarihi ve kültürüne dair geniş bir koleksiyon sunmaktadır.

Luksor Müzesi’nin en önemli eserlerinden biri, III. Tutmosis’in annesi Kraliçe Hatshepsut’un anıt mezarıdır. Bu anıt mezar, kırmızı granit bloklardan yapılmış ve hiyerogliflerle süslenmiştir. Müzede ayrıca Tutankhamun’un mezarından çıkan eserlerin bir kopyası da bulunmaktadır.

Luksor Müzesi’nin diğer önemli eserleri arasında şunlar yer alır:

  • II. Ramses’in heykelleri
  • Sfenksler
  • Lahitler
  • Tabutlar
  • Mücevherler
  • Mısır tanrılarının heykelleri
  • Papirüsler

Luksor Mumya Müzesi

Luksor Mumya Müzesi, Nil Nehri’nin batı kıyısında, Luksor’un kalbinde yer alan, ürkütücü ve büyüleyici bir atmosfere sahip müzedir. 1963 yılında açılan müze, Antik Mısır’ın mumyalama sanatı ve inançlarına dair koleksiyon sunmaktadır. Müze çok büyük olmamakla birlikte yine de görülmeye değer. Her ne kadar adı Mumya Müzesi olsa da öyle her yerde mumyalar karşılamıyor sizi. Sadece bir tane insan mumyası var.

Müzede tabutlar, lahitler, mücevherler, heykeller ve papirüsler gibi birçok eser de müzede sergileniyor. Müzede en dikkat çekici parçalardan biri timsah mumyası.

Luksor’da Ne Yenir?

Sokak Lezzetleri:

Luksor’un sokaklarında dolaşırken ucuz sokak lezzetlerini denemeden geçmeyin. Türkiye’de olduğu gibi temiz görünmese de beğendiğiniz yerlerden yemek yiyebilirsiniz.  Koshari, falafel, shawarma ve ful medames gibi geleneksel lezzetler, şehrin ruhunu ve lezzetini yansıtıyor.

  • Koshari: Makarna, pirinç, mercimek ve nohut karışımı üzerine domates sosu ve baharatlarla servis edilen doyurucu bir lezzet.
  • Falafel: Nohut veya bakladan yapılan, kızartılmış ve ekmek arasına konulan lezzetli bir köfte.
  • Shawarma: Et, tavuk veya hindi eti, ince ekmek ve salata ile servis edilen bir dürüm çeşidi.
  • Ful medames: Baharatlı ve soğanlı pişmiş fava, ekmek ve tahin ile servis edilen kahvaltılık bir lezzet.

Geleneksel Mısır Mutfağı:

Luksor’da birçok restoranda, kuzu eti, tavuk ve balık gibi etlerin sebzeler ve baharatlarla pişirildiği geleneksel Mısır yemeklerini tadabilirsiniz.

  • Kofta: Baharatlı ve sulu köfte, pirinç veya ekmek ile servis edilir.
  • Molokhia: Yeşil yapraklı bir sebzeden yapılan, tavuk veya et ile servis edilen çorba.
  • Mahshi: Pirinç ve baharatla doldurulmuş dolma yaprağı, bamya veya kabak dolması.
  • Umm Ali: Ekmek, süt, fındık ve kuru üzüm ile yapılan tatlı bir puding.

Nil Nehri’nde Akşam Yemeği:

Nil Nehri’nde tekne turu yaparken, muhteşem manzaranın eşliğinde akşam yemeği yiyebilirsiniz. Bu turlar genellikle geleneksel Mısır müziği ve dans gösterileri ile de süslenmektedir.

Luksor’da Yemek Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Baharatlı yiyeceklere dikkat edin.
  • Hijyen kurallarına uyan restoranları tercih edin.
  • Musluk suyu içmek yerine şişe su kullanın.
  • Pazarlık yapmaktan çekinmeyin.

Luksor’da lezzetli bir gastronomi deneyimi yaşamak için bu önerileri takip edebilirsiniz. Farklı tatlara açık olun ve şehrin sunduğu tüm lezzetleri keşfedin!

Ek Öneriler:

  • Yerel halkla sohbet ederek, gizli kalmış lezzet duraklarını keşfedebilirsiniz.
  • Baharat pazarlarını ziyaret ederek, Mısır mutfağının lezzet sırlarını öğrenebilirsiniz.

Luksor’un tarihi ve kültürel zenginliğine lezzetli bir gastronomi deneyimi eklemek için bu önerileri değerlendirin. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *