[ad_1]

Şarköy’de düzenlenen dağıtım programında konuşan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Fatih Bakanoğulları proje ile ilgili bilgi vererek üretime destek olmaya devam edeceklerini söyledi.

 

 

 

 

DESTEĞİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

 

Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen Büyükşehir Belediyesi ekiplerine ve Başkan Kadir Albayrak’a yapılan destekler için teşekkür ederken, kırsal kalkınmaya yönelik sağlanan desteklerin önemine değinen Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var da başta Başkan Kadir Albayrak olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

TEKİRDAĞ TARIMININ EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ

 

Fidan dağıtımı töreninde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da en fazla önem verdikleri konuların başında tarımsal üretimin geldiğini ifade etti. Kırsal kalkınmaya yönelik projelerle üreticilerin yanında olmaya devam ettiklerini ifade eden Kadir Albayrak, “Tekirdağ ilimiz 6 bin yıllık tarihiyle kadim bir üzüm diyarıdır. Günümüzde de Tekirdağ tarımının en önemli unsurlarından biri üzümdür” dedi. 

 

 

 

 

ÜNÜ TRAKYA’YI AŞMAYA BAŞLADI

 

Yapıncak Asma Fidanı Ekiliş Alanlarının Arttırılması Projesiyle bağcılık faaliyetlerini desteklemeye devam ettiklerini dile getiren Albayrak, “Sarmalık olarak kullanılan asma yaprakları taze veya salamura formunda tüketilmektedir. Tekirdağ ilinde üretilen Yapıncak üzüm çeşidi aynı zamanda şaraplık ve sofralık olarak da kullanılmaktadır. Bölgemizde asma sadece üzümü için yetiştirilmemektedir. Yapıncak cinsi üzümün asma yaprağı Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden zeytinyağlı sarmaların ana malzemesi olarak tercih edilmektedir. Asma yaprağını meyvesinden daha pahalı hale getiren en önemli özelliği ise tüysüzlüğü ve ince narin yapısıdır. Dünyaca meşhur Tokat yaprağıyla yarışacak lezzetteki Yapıncak asma yaprağının ünü Trakya’yı aşmaya başlamıştır” diye konuştu. 

 

TESCİLE HAK KAZANDI

 

Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı coğrafi işaret başvurusunun, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adlı bültende yayımlanmasının ardından 28 Ekim 2020 tarihinde tescile hak kazandığını söyleyen Albayrak, “Talepler doğrultusunda Şarköy’de 42 üreticimize her birine 250’şer adet olmak üzere toplam 10 bin 500 adet ve Süleymanpaşa’da 30 üreticimize her birine 250’şer adet olmak üzere toplam 7 bin 500 adet yapıncak asma fidanı dağıtımı yapacağız. Yapıncak Asma Fidanı Ekiliş Alanlarının Arttırılması Projemizin hayırlı olmasını diliyor, tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Şarköy Ziraat Odası’na kayıtlı üreticilere yapıncak asma fidanı dağıtıldı. 

 

Haber / Menşure KARDEŞ

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir