Günümüz Mısır’ı, dünyanın  en önemli medeniyetlerinden birinin mirasına ev sahipliği yapıyor. Piramitler, tapınaklar, mezarlar bu medeniyetin günümüze kadar gelen en önemli eserleri. Bu yüzden de dünyanın her yerinden yüz binlerce turist bu ülkeyi ziyaret ediyor.

Mısır her ne kadar bir Afrika ülkesi olsa da yaşam şekli bir Orta Doğu ülkesi gibi. Bu yüzden de bu ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistlerin kafasındaki en önemli soru, “Mısır güvenli bir ülke mi?” sorusu oluyor. Yazıyı hiç uzatmadan bunun  cevabını vereyim: Evet, Mısır güvenli bir ülke! Mısır’da bir çok yere gittik ve güvenlik anlamında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Zaten Türkleri çok seviyorlar. Bu yüzden de Türk olduğunuzu söylediğinizde etrafınızda pervane oluyorlar. Ülkenin her yanını güvenle gezebilirsiniz.

Ama…

Mısır’ın güvenli bir ülke olması demek rahat rahat gezebileceğiniz anlamına gelmiyor. Şehrin her bir karesinde size bir şeyler satmak isteyen, sizi kazıklamak isteyen, taksisine almak isteyen insanlarla karşılaşıyorsunuz. Sokakta yürümek bu yüzden oldukça zor. Çok ama çok ısrarcılar. Fiyatı 10 denilen bir ürünü pazarlıkla 1’e alıyorsunuz. Tabii, muhtemelen bu fiyatta bile kazıklanmış oluyorsunuz. Birini kazıklamak Mısır’da bir kültür haline gelmiş. Kimse bundan utanç duymuyor.

Ayrıca yalan kültürleri de çok gelişmiş. Rahatlıkla yalan söyleyebiliyorlar. Bu anlamda başımıza gelen bir olayı anlatmak isterim. Mısır Müzesi’nden çıkıp Han el-Halili’de alışveriş yapmaya gidecektik. Biri yanımıza yaklaştı ve yardım etmek istediğini söyledi. Adresi sorduğumuzda Han el-Halili’deki ürünlerin hep Çin malı olduğunu ama istersek bizi el yapımı ürünlerin bulunduğu çooook büyük bir yere götüreceğini söyledi. Biz de inandık tabii ki. Götürdüğü yer 10 metrelik minicik ve Çin malı ürünlerle dolu olan bir mağazaydı. Üstelik kendisi bu mağazanın çalışanıymış.

Bir başka olayda ise bindiğimiz takside geldi başımıza. Bize yine el yapımı ürünlerin olduğu bir yere götürme teklifinde bulundu taksici. Bizim artık inancımız kalmadığı için kabul etmedik. Fakat taksici o kadar ısrar etti ki peki geçerken uğrayalım dedik. Kapıda ellerinde çeşitli aletlerle 4-5 işçinin taşları yontuğunu gördük. Dedik galiba bu sefer yalan değil. Sonra dikkatli bakınca gördük ki o işçiler sadece dekor. Taşlara vurmuyorlar bile. Mağaza kısmına girdiğimizde yine Çin yapımı ürünler bizi bekliyordu.

Mısır’ın her yerinde bu takım olaylarla karşılaşabilirsiniz.

Kadınlar Mısır’da Nasıl Giyinmeli?

Mısır dünyanın her yerinden turist ağırlamasına karşın maalesef ki henüz yabancılara alışabilmiş bir ülke değil. Biz üç kadın iki erkek gittik. Kız arkadaşlarımız normal sayılabilecek bir dekolte tercih etmişti. Oldukça rahatsız edici bakışlarla karşılaştık. Tüm sokağın bakışları altında yürümek gerçekten bizi zorladı. Sadece erkekler değil kadınlar bile başlarını dönüp bakıyor, bazıları ise söyleniyordu. Bu yüzden kadınların bu ülkeye giderken daha kapalı kıyafetleri tercih etmesini öneririm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *