[ad_1]

1-31 Ocak Serviks (Rahim ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Kırklareli Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi hekimleri Uzm. Dr. Aylin Asa Afyoncu ve Dr. Sermin Nurdan Günay tarafından Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerine, Kırklareli İl Müftülüğü’ne bağlı Kur’an-ı Kerim Kursu kursiyerlerine, lise öğrencilerine, kanser taramaları için gelen vatandaşlara ve Sosyal Dayanışma Merkezi’ndeki vatandaşlara serviks kanseri ve kanser taramaları hakkında eğitim verildi. 

 

EN SIK GÖRÜLEN 5 KANSER TÜRÜNDEN BİRİ 

 

Yetkililer, “Serviks kanseri, serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmının kanseri olup bu bölgenin yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ortaya çıkabilir. Bu hücrelerde oluşan değişikler çok yavaş seyirli olup, öncelikle anormal hücre, sonra prekanseröz (kanser öncüsü) hücre ve en sonunda kanser hücresine dönüşüm olur. Kansere dönüşme süreci diğer bazı kanser türlerine göre daha uzundur. Serviks kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olarak evresine göre daha derin dokulara ve uzak organlara yayılım gösterebilir.

 

“KADINA VERİLEN DEĞER İLE DOĞRU ORANTILI”

 

Büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen Serviks Kanserinin, gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla genç ve sosyoekonomik açıdan yoksun kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden yetkililer, “Bir ülkede Serviks Kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Serviks Kanserinin, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır. Ocak ayı, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır. Serviks Kanserinin neredeyse tamamına yakını HPV’nin (Human Papilloma Virüsü) bazı tipleri nedeniyle oluşmaktadır. Bu HPV enfeksiyonu geçiren herkesin serviks kanseri olacağı anlamına gelmez. HPV sadece tek bir çeşit virüs olmayıp, bilinen 200’den fazla virüsten oluşan bir grubun adıdır. Çoğu insanda aktif enfeksiyona neden olmazlar ancak bazı yüksek riskli türlerle enfeksiyon yaygındır ve genital siğillere veya kansere neden olabilir. İnsanların yüzde 90’ında vücut enfeksiyonu kendi başına kontrol eder. Ancak yüksek riskli HPV tipleriyle, kalıcı HPV enfeksiyonu Serviks Kanserinin nedenidir” dedi. 

 

‘ÖNLENEBİLEN BİR ÖLÜM NEDENİ’ OLARAK TANIMLANIYOR

 

Küresel olarak her yıl 625 bin civarında kadın ve yaklaşık 70 bin erkeğin HPV ile ilişkili kansere yakalandığının tahmin edildiğini kaydeden yetkililer, “Serviks Kanseri, dünya çapında tahminen 604 bin 127 yeni vaka ve 341 bin 831 ölümle, 2020 yılında kadınlarda kanser ve kanser ölümlerinin dördüncü önde gelen nedeni olmuştur. Kadınlarda HPV ile ilişkili kanserlerin yüzde 93’ünü Serviks Kanserleri oluşturmaktadır. Bu yönü ile Serviks Kanseri, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından “önlenebilen bir ölüm nedeni” olarak tanımlanmakta ve bu hastalık için tüm dünyada tarama yapılması, her ülkenin kendi kontrol politikasını oluşturması önerilmektedir” dedi. 

 

RİSK FAKTÖRLERİ 

 

Yetkililer, risk faktörlerini de şu şekilde sıraladı: “30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların olması, çok doğum yapmak ve ilk doğumu erken yaşta yapmak, sigara içmek, düşük sosyoekonomik düzeye sahip olmak, zayıflamış bağışıklık sistemi (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü/HIV gibi) hastalıkların olması”

 

Haber / İrem BANÇO 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir