[ad_1]

Ünlü Çevirmen Ayçin Kantoğlu, Trakya Üniversitesi’nde “Gazze” konulu konferans verdi. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gösteri, Sanat ve Eğitim Merkezinde düzenlenen konferansa, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, dekanlar, müdürler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Kantoğlu, dünyanın hiçbir zaman savaşsız olmadığını belirterek Gazze’nin diğer savaşlardan farkının çocukların öldürülmesi olduğunu dile getirdi. 

 

 

 

 

“ÇOCUKLARIN ÖLÜMÜ KARŞISINDA BİR TARAF TUTULMAZ”

 

Dünya tarihinde böyle bir savaş modelinin olmadığını, hiçbir savaşta bu şekilde, sistematik olarak çocukların öldürüldüğü, sivillerin katledildiğinin görülmediğini dile getiren Kantoğlu, “Böyle bir sivil katliamı da yok herhangi bir savaşta. Bu yüzden bu karşı karşıya olduğumuz şey bir kere savaş değil. Burada bir taraf tutmak söz konusu değil. Çünkü çocukların ölümü karşısında bir taraf tutulmaz. Bir çocuğun ölümünü meşru gösterecek dünya üzerinde herhangi bir argüman da bulunmaz, arasanız da bulamazsınız ama biz bunları dinliyoruz varmış gibi, bu makul bir şeymiş gibi. Çocukların ölümüne sessiz kalmayan çeşitli kitleler var. Amerika’da var, Avrupa’da var, İsrail’in kendi içinde bile var. Yahudi topluluklarından da bu olan olmamalı, bu yapılmamalı diye ayağa kalkan insanlar var. Peki, biz burada kendi anlamımızı bu olay karşısında nasıl ortaya koyuyoruz. Bir kere din birliğimizi bir tarafa bırakalım insan olarak bu olayın karşısında durma mecburiyetimiz var. İnanan veya inanmayan hiç ayırt etmeksizin bunu söylüyorum. İstersen sen sadece aklın sınırlarına inan, de ki ‘’yani bizim insanın varlığını anlamlı kılan şey bilimin söylediği şeydir, bu dünyada doğuyorsun, bu dünyada yaşıyorsun ve burada ölüyorsun hayatın anlamı bu kadardır de’’ istersen böyle düşün. Yine de o çocuğun hayatına ve yaşam hakkına sahip çıkman gerekir. Eğer senden sonraya miras bırakma niyetin varsa, eğer insanın yaşamının tek ömürde anlamlı kılınmasının ne kadar zor olduğunu gördüysen, eğer önce ve sonra algın varsa, eğer namusun varsa, insan olarak eğer haysiyetin varsa o zaman karşı çıkman gerekir” dedi. 

 

“DÜNYA ŞEHİT ÇOCUKLAR GÜNÜ” İMZA KAMPANYASINA DESTEK İSTEDİ

 

Konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Ayçin Kantoğlu katılımcılardan, başlatmış olduğu “Dünya Şehit Çocuklar Günü” imza kampanyasına destek olmalarını istedi. Program, günün anısına Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun Ayçin Kantoğlu’na hediye takdim etmesiyle son buldu. Programın ardından Kantoğlu, İlahiyat Fakültesi Selimiye Binası Konferans Salonunda da bir söyleşi gerçekleştirdi.

 

Haber / Buse AKIN

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *