[ad_1]

Diyanet Akademisi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş, “Fetih ve işgal arasındaki fark budur. Fetih yaşatmak içindir, işgal öldürmek içindir. Fetih ihya etmek içindir, işgal intikam almak içindir. Fetih inşirah getirmek içindir, işgal yürekleri sineleri daraltmak içindir. Müslümanlarla onların farkı buradadır” dedi.

 

Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Kültür Merkezi’ndeki etkinlik Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 

“MÜSLÜMANLARLA ONLARIN FARKI BURADA”

 

Diyanet Akademisi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş, yaptığı konuşmada Mekke’nin fethinde münferit durumlar dışında kan dökülmediğini söyledi. Hazreti Muhammed’in önce gönülleri fethettiğini belirten Akkuş, “Mekkeliler ‘bize ne yapacaksınız?’ diye sorduğunda, efendimiz hepsini serbest bırakmıştır. Fetih ruhu budur. Fetih ve işgal arasındaki fark budur. Fetih yaşatmak içindir, işgal öldürmek içindir. Fetih ihya etmek içindir, işgal intikam almak içindir. Fetih inşirah getirmek içindir, işgal yürekleri sineleri daraltmak içindir. Müslümanlarla onların farkı buradadır” dedi.

 

“DÜNYANIN BAŞKENTİDİR”

 

Akkuş, “Mekke şehirlerin anasıdır. Dünyanın başkentidir. Kıblemiz Kâbe’nin şehridir. Bununla birlikte ilk kıblemiz Kudüs, tüm dinler için her zaman önemini korumuş bir şehirdir. Bugün hepimize Kudüs konusunda özetle şu üç şeyi yapmak düşer: Bunların birincisi bilmektir. Her Müslüman namazı, orucu bilir gibi Kudüs’ü bilmelidir. İkincisi anlatmaktır. Her Müslüman her yerde Kudüs’ü anlatmalıdır. Üçüncüsü tanıtmaktır. Her türlü ortamda Filistin ve Kudüs çeşitli yönleriyle tanıtılmalıdır. Bu üç şeyi yaparsak Kudüs hakkında belli bir şuur seviyesine ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı. 

 

“MEKKE ŞEHİRLERİN KALBİDİR VE BİZİM DE KALBİMİZDEDİR” 

 

Akkuş, Mekke’nin de Kudüs’ün de Müslümanlar için değerli olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. Edirne Müftüsü Hasan Başoğlu da Mekke’nin fethi dolayısıyla etkinliği düzenlediklerini ancak bu vesileyle Filistinlilerin acılarını paylaşmak için bir araya geldiklerini dile getirdi. Başoğlu, “Programın tertip edilmesinde bizlerden hiçbir yardımı esirgemeyen Valiliğimize, bizlerle iş birliği içinde hareket eden STK, vakıf ve derneklerimize ve siz kıymetli katılımcılara teşekkür ediyorum. Bugün bu salonu böylesine kalabalık ve coşkulu bir halde görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Mekke şehirlerin kalbidir ve bizim de kalbimizdedir. Bugün siz böyle olduğunu buraya gelerek gösterdiniz. Programın tertibinde, geri planda büyük bir emek var. Bu vesileyle emek veren hocalarımıza buradan huzurlarınızda teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Başoğlu, İsrail’in katliama devam ettiğini ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un deyimiyle ‘medeniyet denilen tek dişi kalmış canavar’ın yaşananlara sessiz kaldığını söyledi. 

 

İLAHİLER SESLENDİRİLDİ 

 

Programda Edirne İl Müftülüğü İlahi Korosu tarafından ilahi, ezgi ve marşlar seslendirildi. Ayrıca Kudüs ve Mekke ile ilgili sorulan sorulara doğru cevap veren 10 kişiye hediyeler verildi. Program sonunda da katılımcılara ikramda bulunuldu.

 

“İSLAM TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR” 

 

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi tarafından da Halk Eğitim, Merkezi’nde ‘Mekke’nin Fethi ve Kudüs Gecesi’ programı düzenlendi. Etkinlik, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, Mekke’nin fethinin İslam tarihi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

“GÖNÜLLERİN HAKKA AÇILMASININ EN BÜYÜK SEMBOLÜ”

 

Fetih ile işgal arasındaki farkın iyi anlaşılması gerektiğini belirten İriş, “Fetih, hakkın yaşanmasına mâni olan engellerin kaldırılmasıdır. Mekke’nin fethi de şirkin ortadan kaldırılması, gönüllerin hakka açılmasının en büyük sembolüdür” dedi. Program öğrencilerin gösterileri ve şiir dinletisiyle sona erdi.

 

Haber / Mehmet Burak TEKEŞ 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *