[ad_1]

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende konuşan Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Deniz Doğan, 100. Yıl Meydan Parkı ile ilgili teknik bilgiler paylaştı. 

 

 

 

 

TOPLAM İMALAT BEDELİ 6 MİLYON 806 BİN 672 TL

 

Parkın yapım işine 25 Mayıs 2023 tarihinde başlandığını ve işin 15 Kasım 2023’te tamamlandığını belirten Doğan, “Sözleşme bedeli KDV dahil 6 milyon 404 bin 172 TL’dir. Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nce ihale kapsamında yapılan harcamalar 402 bin 500 TL tutarındadır. Meydana yapılan toplam imalat bedeli 6 milyon 806 bin 672 TL’dir. Meydana alanı 1990 metrekaredir. Meydanda 20 metrekare Atatürk heykel alanı, 203 metrekare oyun alanı, 15 metrekare kapalı çay ocağı bulunmaktadır. Yeşil alanların toplamı 757 metrekaredir” dedi. 

 

ASLI KORUNARAK YENİLENDİ

 

Meydanda bulunan tarihi su kuyusunu etrafının da aslı korunarak yenilendiğini dile getiren Doğan, su kuyusunun tarihçesine ilişkin de bilgi tabelasının konulduğunu ifade etti. 

 

 

 

 

BİZİ KIRMADI VE BÖYLE GÜZEL BİR HİZMETİ KAPAKLIMIZA KAZANDIRDI”

 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de yaptığı konuşmada “Cumhuriyetimizin 100.yılında, ‘100. yıl’ ismini verdiğimiz, Kapaklı’nın tarihsel gelişiminde önemli bir alan olan bu kent meydanının açılışında aranızda olmaktan memnuniyet duyuyorum. Meydanda yer alan Kapaklı isminin alındığı kuyunun da aslına uygun olarak yenilenmesi de çok kıymetli. Bölgemize, yöremize değer katacağını düşünüyorum. Proje öncesinde farklıydı. Bu alanın altına bir otopark projesi öngörülmüştü. Ancak şartlar değişti. Biz de bu alan bir yaşam alanına dönüştürülsün talebinde bulunduk. Mecliste oy birliğiyle aldığımız kararla Büyükşehirden burada bir Kent Meydanı talep ettik. Sağ olsun Kadir başkan bizi kırmadı ve böyle güzel bir hizmeti Kapaklımıza kazandırdı” ifadelerini kullandı. 

 

“BİR BÜTÜNLÜK ARZ ETMİŞ OLACAK”

 

İlerleyen süreçte farklı projelerin de olduğunu söyleyen Çetin, “Recep Güven Parkı’yla yıkılan Mehmet Elfide Erdegül İlkokulu’nun yerinin kamulaştırması yapılarak bu bölgelerde yeraltı otoparkları projelerimizi gelecek dönemlerde inşallah ilçemize kazandıracağız. Cambazlar Caddesi’ni trafiğe kapattık. Burada güzel bir yürüyüş alanını hayata geçirdik. Bir bütünlük arz etmiş olacak. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na, Kadir Başkanıma teşekkür ediyorum. İlçemize hayırlı olsun. 

 

 

 

 

 

“MEYDANLAR, KENTLERİN YÜZÜ VE AYNASIDIR”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da açılışta yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin 100. yılına damga vuran kentimiz geleceğine yön veren projelerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Meydanlar, kentlerin yüzü ve aynasıdır. Büyüyen, gelişen ve kalkınan Kapaklımızın çağdaş yüzünü yansıtan böyle bir meydanı hizmete açmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz. Kapaklı ilçe merkezimizin çehresini değiştiren, meydana doğal dokuyla uyumlu estetik bir görünümüm kazandıran Meydan Parkı’mızda vatandaşlarımız rahat bir nefes alacak. Kapaklı’da yaşayan vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükselten yatırımları bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bugün açılışlarını yaptığımız Burak Süleyman Şahin Trafik Eğitim Parkımızın ve 100 Meydan Parkı’mızın Kapaklı’mıza ve Tekirdağ’ımıza hayırlı olmasını diliyor, daha nice güzel günlerde yeniden buluşabilmek ümidiyle saygılar sunuyorum” dedi.

 

 

 

 

“KAPAKLI HIZLA BÜYÜYOR”

 

Kapaklı’nın sevdikleri ve değer verdikleri ilçelerden biri olduğunu söyleyen Albayrak, “Çok kısa sürede 20 bin nüfustan 137 bin 514 nüfusa ulaşan gelişen bir ilçemiz. Hızla gelişiyor ama bu gelişmeye  paralel altyapı ve üstyapı yatırımları tam uyum sağlamadığı için zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. TESKİ ve büyükşehir olarak bugüne kadar Kapaklı’ya toplam 324 milyon TL para harcadık. Yapacağımız yeni yatırımlar da var. Onlar bittiği zaman 400 milyon TL’yi Kapaklı’mıza harcamış olacağız ama bu yetmeyecektir, yetmez. Çünkü Kapaklı süratle büyüyor. İnanıyorum ki bu nüfus artışıyla 9-10 yıl sonra Kapaklı’nın nüfusu Çerkezköy nüfusu ile başa baş gelecek. Bizim Kapaklı’nın önce altyapı sonra üstyapısını, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, bunların hepsini yapmak zorundayız. Hazırlıklarımız var” dedi. 

 

 

 

 

İÇME SUYU SORUNUNA DA DEĞİNDİ

 

Kapaklı’nın içme suyu sorununa da değinen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Kapaklı’da 10 sene önce kuyularda 150 metreden su çıkarken, şimdi 350 metreye indi. Aşağıya indikçe de suyun rengi sarılaşıyor. Bundan 10 sene önce Pınarca Köyümüzde bu sorun vardı. Oraya yaptığımız arıtma tesisiyle bunu çözdük. Ama Kapaklı’ya öyle bir tesis yapacağız ki o arıtma tesisinin en az 30-40 katı büyüklükte. Projesini Ankara’ya gönderdik. Sayın Mustafa Çetin başkanımla beraber takip ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

“KAPAKLI, HER TÜRLÜ HİZMEYE LAYIK”

 

Kapaklı’nın pek çok hizmete ihtiyacının olduğunu söyleyen Albayrak, “Bu hizmetleri sadece yerel yönetimlerden beklemek yerine iktidarla, hükümetle veya şimdiki siyasal yapıyla beraber çalışma zorunluluğumuz var. Gelecek dönemde Tekirdağ’ın 8 milletvekili, 11 ilçe belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkanı hangi partiden olursa olsun mutlaka birlik beraberlik içinde olmak zorunda. Bunu yapmak zorundayız.  Biz Kapaklı’yı gerçekten seviyoruz. Kapaklı her türlü hizmete layıktır, bunları da görecektir” dedi. Konuşmalarına rdından kurdele kesilerek 100. Yıl Meydan Parkı’nın açılışı yapıldı. 

 

 

 

 

KAPAKLI, ADINI MEYDANDA BULUNAN TARİHİ SU KUYUSUNDAN ALIYOR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan 100. Yıl Meydanı, Kapaklı tarihi için son derece önemli bir yere sahip su kuyusunu da içinde barındırıyor. Osmanlı Devleti’nin 34. Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han Edirne Sancağı Tekfurdağı Tekirdağ Vilayeti, Saray kazası, Türbedere Çerkezköy Nahiyesi’ne bağlı olarak Ferman-ı Şahane ile Novalselo (Nosel) Yemen ve Balvan’dan göç edenler tarafından kurulan Kapaklıpınar Köyü, yani şimdiki adıyla Kapaklı ilçesi adını eski belediye meydanında bulunan bu su kuyusundan aldı. Merkezinde kaynak suyu olan bu yerin üzeri kapatılarak, kuyu haline getirilirken, ilk yerleşim bu kuyu etrafında başladı ve köy, adını bu kuyudan alarak Kapaklıpınar köyü oldu. İlerleyen yıllarda Kapaklıpınar ismi kısaca Kapaklı olarak anılmaya başlandı. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir