[ad_1]

 

Edebiyatımızın ulu çınarlarından Yahya Kemal Beyatlı için hazırlanan programda lise öğrencileri; ‘Güfteden Besteye: Şiirleriyle Yahya Kemal’ adlı oyunu sahneledi. 

Tekirdağ Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa Vali Recep Soytürk’ün yanı sıra Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi Şirin, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“YOLU TEKİRDAĞ’IMIZLA KESİŞEN KEMALLERDEN BİRİ”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Kaya, “Bugün Türk büyük şairi Yahya Kemal Beyatlı’yı anmak üzere toplandık. 

Yolu Tekirdağ’ımızla kesişen Kemallerden biridir Yahya Kemal. Bugün onun aziz hatırasını yad etmek üzere bir aradayız. Türk Edebiyatının büyük şairi Yahya Kemal, 2 Aralık 1884 yılında o gün Osmanlı toprağı olan Üsküp’te dünyaya geldi. Asıl adi Ahmed Âgah’tır. Soyu III. Mustafa dönemi Rumeli sancakbeyi Şehsüvar Paşa’ya dayanır ki Beyatlı soyadı da Şehsüvar kelimesinin Türkçe karşılığıdır. 

İlk tahsilini Üsküp’te almış, ardından Üsküp İdadisine başlamıştır. Selanik’e taşınmalarının ardından bir müddet Selanik İdadisine devam ettiyse de annesinin ölümü üzerine Üsküp’e dönmüşlerdir. Yahya Kemal’in ortaöğrenimi ailevi sebeplerle kesintiye uğramış ailesi onu İstanbul’a göndermiştir. 

Bu sırada Paris’e gitmiş ve orada eğitim almıştır. Paris’te bulunduğu yıllarda Avrupa’yı gezmiş, Londra’da bulunmuş, Avrupa’nın siyasi hareketlerinden etkilenmiştir. İstanbul’da çeşitli kurumlarda Bati Edebiyatı ve Türk Edebiyatı dersleri verdi. 1922’de Lozan barış müzakerelerine müşavir delege olarak katıldı” dedi. 

PAKİSTAN’IN İLK BÜYÜKELÇİSİ 

 

Akademisyen Kaya, “Yurda döndüğünde II. Dönem Milletvekili olarak meclise girdi. Varşova, Madrid ve Lizbon’da orta elçi olarak görev yaptı. 1933’te yurda döndü. Yozgat milletvekili oldu. Ardından iki dönem Tekirdağ milletvekilliği yaptı. 1942’de İstanbul Milletvekili oldu. Yeni kurulan Pakistan’a ilk büyükelçi oldu. 

1949’da emekli olarak yurda döndü. Tedavi için birkaç kez Paris’e gitti. 1 Kasım 1958’de Cerrahpaşa Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Kabri Aşiyan Mezarlığındadır” ifadelerini kullandı. Akademisyen Kaya’nın konuşmasının ardından Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı “Güfteden Besteye. Şiirleriyle Yahya Kemal” adlı program sahnelendi. 

Programın sahnelenmesinin ardından Vali Soytürk, programı hazırlayıp sunan öğretmen ve öğrencileri tebrik etti. Daha sonra Vali Soytürk ve protokol üyeleri, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Namık Kemal Evi Derneği’nin hazırladığı fotoğraf ve kitap sergisi ile Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi tarafından hazırlanan resim sergisini gezdi.

Haber / İrem BANÇO 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *