[ad_1]

 

Duruşma öncesinde aileler, Çorlu Santral önünde bir araya gelerek duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitimi Merkezi’ne kadar yürüyüş yaptı.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

16’ncı duruşmada mahkeme heyeti, dosyanın esas hakkında mütalaanın hazırlanması için savcılığa gönderilmesine karar vermişti. 13 sanıklı davaya ilişkin dünkü duruşmada savcılık mütalaasını açıkladı.  

Savcı mütalaasında, kazanın meydana gelmesindeki temel etkenin şiddetli yağış sonucu ray altındaki desteğin kaybolması ve hava durumunun resmi hava tahmini raporları ile önceden takip edilmemesi olduğu, hava durumu takip edilmediği için şiddetli yağışın meydana geldiği saat ile kaza saati arasında gerekli hat muayenesinin yapılmadığı ve önlemlerin alınmadığı, tren kazasının oluşumunda temel etken olarak kabul edilen  demiryolu hattındaki eksikliklerin oluşmaması için önceden önlem alınması ve şiddetli yağış sonucu hat üzerinde meydana gelen kusurun  muayene ile tespit edilip giderilmesi bakımından, kazanın meydana geldiği menfezin bulunduğu hat kesiminin bakım, onarım  ve takibinden sorumlu TCDD birimlerinin alınması  gereken önlemleri almadıkları belirtildi. 

8 Ekim 2018 tarihli bilirkişi raporunda, kaza tarihi itibariyle TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Yol Bakım Müdürü olan Turgut Kurt, yol bakım şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk’un gerekli denetim ve kontrolleri yapmadıkları ve bu nedenle kusurlu olduklarının belirtildiği ifade edilen mütalaada, yargılama aşamasında mahkemece aldırılan bilirkişi raporlarına istinaden 5 Kasım 2020 tarihinde suç duyurusunda bulunulduğu ve dosya kapsamında alınan 11 Şubat 2021 tarihli bilirkişi raporunda, kaza bölgesinde yer alan menfezin hizmet ömrünü doldurduğu, balast tutucu ekipmanların bakım ve denetim yükümlülüklerinin yerine getirilmediği, demiryolu hattındaki dolgu, yarma ve sanat yapılarının metodolojik olarak incelenmediğini belirtildiği ifade edildi. 

 

 

Mütalaada, mahkemece dosya kapsamına aldırılan 17 Temmuz 2023 tarihli bilirkişi ek raporunda demiryolu altyapısı ve sanat yapılarında olağanüstü hava koşulları ile gerekli önlemleri almayan ve meteorolojik durum ile hava koşulları hakkında gerekli koordinasyonu sağlamayan TCDD Genel Müdürlüğü Arge Birimi, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlükleri ile diğer ilgili müdürlükleri, altyapı ve sanat yapılarını yenilemeden sorumlu başkanlığın ve Yol ve Geçit Kontrol Memuru istihdam etmekle sorumlu başkanlığının asli kusurlu bulunduğunun belirtildiği ifade edilerek, kaza tarihi itibariyle TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görevde olan Yol Bakım Müdürü olan sanık Turgut Kurt, yol bakım şefi olan sanık Celaleddin Çabuk, köprüler şefi olan sanık  Çetin Yıldırım, yol kontrolörü olarak görev yapan sanık Burhan Ortancıl, mühendis olarak görev yapan sanık Deniz Parlak, mühendis olarak görev yapan Kubilay  Başkaya, 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı-Yol Müdür Yardımcısı-Üstyapıdan sorumlu olarak görev yapan Levent Kaytan, 1. Bölge Müdür Yardımcısı-Emlak Servis, Bakım Servis ve Modernizasyon Servisten sorumlu olarak görev yapan sanık Levent Muammer Meriçli, 1. Bölge Servis Müdürü/Yol Müdürü -vekaleten- olarak görev yapan sanık Mümin Karasu, 1. Bölge Müdürü olarak görev yapan Nihat Aslan, 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı-Yol Müdürü Yardımcısı-Altyapıdan sorumlu olarak görev yapan sanık Nizamettin Aras ve 1. Bölge Müdürlüğü’nde yüksek mühendis olarak görev yapan Tevfik Baran Önder’in gerekli denetim ve kontrolleri yapmadıkları, görevlerinde ihmal göstermek ve kusurlu bulunmak suretiyle taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüyle bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçunu işlediklerinin sabit olduğu kaydedildi. 

BİLİNÇLİ TAKSİRLE HAREKET EDEREK ÜZERLERİNE ATILI SUÇLARI İŞLEDİKLERİ İFADE EDİLDİ

Mütalaada ayrıca TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nün gönderdiği ve ‘Servis Müdürü Vekili’ sıfatıyla Mümin Karasu tarafından e-imzalı şekilde imzalanan 30 Mayıs 2018 tarihli ‘sel, heyelan, taş düşmesi’ konulu yazıda “önümüzdeki günlerde ve yaz döneminde aşırı yağmur yağışlarının olabileceği bilgisi alınmıştır” içerikli açıklama ve talimatın yer aldığı, Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürünün sanık Turgut Kurt olduğu, Yol Bakım Şefinin ise sanık Özkan  Polat olduğu, bu nedenle sanıklar Mümin Karasu, Turgut Kurt ve Özkan Polat’ın bilinçli taksirle hareket ederek üzerlerine  atılı suçları işledikleri ifade edildi. 

3 SANIĞIN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Mütalaada, sanık Mümin Karasu, Turgut Kurt ile Özkan Polat’ın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaları nedeniyle cezalandırılarak tutuklanmaları; diğer sanıklar Celaleddin Çabuk, Çetin Yıldırım, Burhan Ortancıl, Deniz Parlak, Kubilay Başkaya, Levent Kaytan, Levent Muammer Meriçli, Nihat Aslan, Nizamettin Aras ile Tevfik Baran Önder’in ise basit taksirden cezalandırılmaları talep edildi.

24 OCAK 2024’E ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, tutuklama taleplerinin hükümle birlikte değerlendirilmesine karar verdi. Duruşma, 24 Ocak 2024 tarihine ertelendi. 

“SADECE ALT DERECE SORUMLULARIN YARGILANMASINI YETERLİ GÖRMÜYORUZ”

 

Davayı takip eden Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Egemen Gürcün, davaya ilişkin yaptığı açıklamada, sürecin baştan beri takipçisi olduklarını belirtti. Gürcün, “24 Ocak 2024’teki davada da sanıkların yargılanması tamamlanarak en ağır cezayı almalarını bekliyoruz. 

Öte yandan da sadece mevcut görevlilerin değil, bu kazanın meydana gelmesinde birinci derecede kusurları olan, ihmali olan, önlem almayan, ilgisi bulunan gerçek sorumluların da yargı önüne çıkartılarak yargılanmalarının sağlanmasını bekliyoruz. 25 insanımızın can verdiği bu elim kazada sadece alt derece sorumluların yargılanması ya da ceza almasını biz kamu vicdanı adına yeterli görmüyoruz. 

TCDD üst yönetiminin de bu işte sorumluluğu var. Onların da yargı önüne çıkarak hesap vermeleri gerektiğine inanıyoruz” dedi. Gürcün, 24 Ocak 2024’te görülecek 18’inci duruşmada da hazır bulunacaklarını ve davanın takipçisi olacaklarını kaydetti. 

Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce Çorlu Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda yapılan duruşmaya sanıklar, tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları, kazada yaralananlar ve avukatlar katılırken, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da duruşmayı izledi.

Haber / Şaban KARDEŞ

 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *