[ad_1]

 

Edirne İl Genel Meclisi Kasım Ayı Toplantısı’na katılarak, sunum yapan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Yerli tohumlar köse hastalığına karşı da dayanıklılık gösterdi. Yerli ayçiçeği tohumu üretimini artırarak 2024 yılında 300 bin dönümlük alanda ekim yapılmasını hedefliyoruz” dedi. 
 

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne İl Genel Meclisi Kasım Ayı Toplantısı’na katıldı. Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, Trakya’da üretilen yerli ve milli hibrit yağlık ayçiçeği tohumlarının ekim alanlarını genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.

“AKILLARA İLK GELEN YER TRAKYA”

“Trakya’da tohumculuk sektörünün geliştirilmesi için son 5 yıldır önemli çalışmalar yapılıyor” diyen Şahin, “Trakya’daki tohum firmaları tarafından üretilen tohumlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe destekleriyle birçok ilde ekildi. Ayçiçeği denildiğinde akıllara ilk gelen yer Trakya. 

Trakyalı tohum firmalarımız, üniversitelerimiz ve tarımsal araştırma enstitülerimizle yaptığımız çalışmayla ayçiçeği tohumunu ürettik. Ekimi yapılan yerli tohumlar kuraklıktan daha az etkilendi” ifadelerini kullandı. 

“YABANCI FİRMALARIN TOHUMLARIYLA YARIŞIR DÜZEYDE”

 

Uluslararası tohum firmalarıyla rekabet edecek düzeyde tohum üretimi yaptıklarını vurgulayan Genel Sekreter Şahin, “Bu yıl yaklaşık 65 bin dönümlük alanda yerli tohum ekimi yapıldı. Trakya’da hemen hemen her köyde yerli tohumlar ekildi. Yüzde 90 hibe desteğiyle bu tohumlar yaygınlaştırıldı. Bu sene kuraklık ve susuzluk vardı. 

Tohumlarımızın tüm olumsuzluklara rağmen başarılı oldu. Yabancı firmaların tohumlarıyla yarışır düzeyde. Yağ oranları 40’ın üzerinde çıktı. Trakya’da üretilen tohumlar yurt dışında üretilen tohumlar kadar iyi, hatta bazı yerlerde daha yüksek performans gösterdi. 

Yerli tohumlar köse hastalığına karşı da dayanıklılık gösterdi. Yerli ayçiçeği tohumu üretimini artırarak 2024 yılında 300 bin dönümlük alanda ekim yapılmasını hedefliyoruz” dedi. 

Haber / Ebru CÜNİ 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *