[ad_1]

 

Törene kendi kullandığı TOGG ile gelen Bakan Kacır, törende yaptığı konuşmada, açılışı gerçekleştirilecek 19 fabrikanın, 10,6 milyar liradan fazla yatırımla Kırklareli’ne ve Türkiye’ye değer katacağını söyledi.

“4 BİN 300’DEN FAZLA VATANDAŞA İŞ İMKANI SUNACAK”

 

Fabrikaların 4 bin 300’den fazla vatandaşa iş imkanı sunacağını dile getiren Kacır, “Bu fabrikalarda üretilen ürünler sadece iç piyasaya sunulmakla kalmayacak, ihracatla da ekonomimize katkı sağlayacak” dedi. 60 yıldır başarı ile sürdürülen organize sanayi bölgesi modeli ile OSB’lerin ortak altyapıları, çevreci yaklaşımları ve tedarik zincirinde oluşturdukları verimlilikle ülke sanayisine hizmet ettiğini aktaran Kacır, “OSB’ler firmalarımızın kümelenmesini sağlayarak firmalarımıza iş birliği kültürünü aşılıyor, ‘Milli Teknoloji Güçlü Sanayi’ vizyonumuzda öncü rol üstleniyor. 

Bu bilinçle, 2002 yılında ülkemizde 192 OSB kuruluyken, son 21 yılda ülkemize 161 OSB daha kazandırdık. OSB’lerimizde çalışan sayısı da 5 kat artarak 2,5 milyona yükseldi. Bugün geldiğimiz noktada 353 OSB ile artık OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. İnşa ettiğimiz bu güçlü üretim altyapısı ile birlikte ticari araç üretiminde Avrupa lideriyiz. Askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz. 

 

 

Beyaz eşya üretiminde Avrupa lideriyiz, dünyada ikinci sırada yer alıyoruz. Güneş paneli üretiminde Avrupa’da lideriz, dünyada dördüncüyüz. Çimento ve demir-çelik üretiminde Avrupa birincisiyiz. Geçtiğimiz yıl ihracatımız 254 milyar dolar ile yeni bir rekor kırdı ve bu rekorun başrolünde imalat sanayimiz var. Türkiye Yüzyılı’nda bu başarı hikayesinin daha da güçlenerek devamını tesis etmek üzere sanayimizin dijital ve yeşil dönüşümünü hızlandırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“YENİ MODEL FABRİKA SAYISI 14’E ÇIKACAK”

Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Samsun, Trabzon ve Malatya’daki fabrikalarla, yeni model fabrika sayısının 8’den 14’e çıkacağını dile getiren Kacır, “KOBİ’lerimize özel olarak tasarladığımız Dijital Dönüşüm Değerlendirme Modeli’ni kullanıma sunuyoruz. Trakya Kalkınma Ajansı’mız tarafından yürütülen ‘Trakya’nın Verimli KOBİ’leri projesiyle 19’u Kırklareli’nde olmak üzere 133 KOBİ’de süreç ve enerji verimliliği çalışmaları gerçekleştirdik” dedi. 

İmalat sanayisinin dijital dönüşüm yatırımlarını artıracak Dijital Dönüşüm Destek Programı’nın devreye alınacağını söyleyen Bakan Kacır, “2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz ve Avrupa Yeşil Mutabakatı uyumu doğrultusunda gerek ulusal gerek uluslararası kaynakları harekete geçirdik. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında başlatılan projeler için bugüne kadar 8 milyar lira finansman sağladık. 

 

Ergene Nehri’nin kirliliğini önleyecek olan Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri’nden beşini tamamladık. Derin Deniz Deşarj Projesini de gerçekleştirerek günde 160 bin metreküp suyun Marmara Denizi’ne derin deşarj edilmesini sağlıyoruz” diye konuştu. 

TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ

OSB’lerin, ‘Yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandırmak adına Dünya Bankası Türkiye OSB Projesi ile 300 milyon dolar finansman kullandırdıklarını belirten Kacır, proje ile Türkiye’deki seçilmiş OSB’lerin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Sanayi işletmelerinin etkin yeşil dönüşümünü sağlamak üzere Dünya Bankası ile iş birliği halinde 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni de hayata geçirdiklerini anlatan Kacır, “KOSGEB’e ayrılan 250 milyon dolarlık kısmıyla KOBİ’lerin yeşil dönüşüm kapsamındaki yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi tematik alanlarda gerçekleştirilecek faaliyetlerini destekleyeceğiz. 

TÜBİTAK’a ayrılan 175 milyon dolarlık kısmıyla da yenilikçi yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmaların yanında olacağız” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek 19 fabrikanın açılışı gerçekleştirildi. Bakan Kacır ve beraberindekiler programın ardından açılışı yapılan bir fabrikayı gezerek işçilerle sohbet etti. 

ÖĞRENCİLERLE KURABİYE YAPTI

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, açılışın ardından Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle kurabiye yaptı.  Üniversitenin rektörlük binasında düzenlenen Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı’nın açılış töreninde konuşan Bakan Kıcır, Bakanlık tarafından desteklenen projenin Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hayata geçirildiğini ifade etti. 

“16,2’SİNİ YEME-İÇME SEKTÖRÜ OLUŞTURUYOR”

Mutfağın gençlerin gastronomi tutkusunu büyütmek ve geleceğin şeflerini yetiştirmek amacıyla kurulduğunu dile getiren Kacır, “Mutfak, kültürel mirasın esaslı bir unsurudur. Eşsiz bir coğrafyanın ürünü olan Türk mutfak kültürü de tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin etkisiyle çeşitlenmiş bir mutfaktır” dedi. 

Farklı kültürleri harmanlayan Türk mutfağının, geçmişi, özgünlüğü, kültürel zenginliği ve barındırdığı ürünlerle benzersiz bir lezzet mozaiği olduğunu ifade eden Kacır, “Bu sebeple dünya genelinde Türk mutfağının tanınırlığı giderek artıyor ve gastronomi dünyasında kendisine önemli bir yer buluyor. 

 

 

Yemek kültürümüz, uluslararası platformlarda tanıtılarak daha geniş kitlelere ulaşıyor ve ülkemizin kültürel zenginliğini yansıtıyor. Gastronomi ve mutfak sanatları gıda ve içecek endüstrisiyle iç içe geçerek ülke ekonomimizden ciddi bir pay alıyor. Turizme ve ülke ekonomisine de katkı sunuyor. 

2022’de elde ettiğimiz 46,5 milyar dolarlık turizm gelirinin yüzde 16,2’sini yeme-içme sektörü oluşturuyor. Ülkemizdeki 35 milyon çalışandan yaklaşık 2 milyonu bu alanda alın teri döküyor” dedi. 

“MESLEKİ NİTELİKLERİ KAZANDIRACAK”

Gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerini yılda 4 bin 500’den fazla öğrencinin tercih ettiğine değinen Kacır, her yıl bu alanda profesyonelliğin artığını, Türkiye’nin bereketli topraklarıyla başlı başına bir gastronomi diyarı olduğunu ifade etti. 

Kırklareli mutfağının da kendine özgü tatları, yöresel malzemeleri ve lezzetleri ile Türk mutfağının gastronomik haritasında önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Kıcır, Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı’nın, Kırklareli’nin eşsiz lezzetlerini keşfetmeye, korumaya ve tanıtmaya yardımcı olacağını ifade ederek “Bu projeyle birlikte Trakya’nın enfes lezzetlerini ve yöresel yemek kültürünü ön plana çıkararak Türk mutfağının dünya genelindeki konumunu daha da güçlendireceğiz. 

 

 

Kırklareli’nin yiyecek ve içecek sektöründeki nitelikli istihdam ihtiyacını karşılayacağız. Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tesis için tahsis edilen yaklaşık 500 metrekarelik binada, mutfak için gerekli ekipmanlar temin edilerek uygulama mutfağı kuruldu. 

Mutfak, gastronomi ve mutfak sanatları alanında öğrenim gören öğrencilerin uygulamalı eğitim ihtiyacını karşılayacak. Kadın ve genç iş gücünün gastronomi alanında iş edinmesine yardımcı olacak mesleki nitelikleri kazandıracak” diye konuştu. 

“ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ VE HİZMET KALİTELERİNİ ARTIRACAK”

 

Projenin dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan vatandaşların istihdama katılımını kolaylaştıracağını söyleyen Kacır, öğrencilerin yarı zamanlı çalışma imkanı bularak bölgedeki işletmelerin ürün çeşitliliğini ve hizmet kalitelerini artıracağını kaydetti. 

Bakanlık koordinesinde kalkınma ajansları tarafından gıda sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yurdun dört bir yanında projeler yürütüldüğünü belirten Kacır, “Bu alanda ekonomik ve sosyal kalkınma hızlanarak devam edecek” dedi. Törende, Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür ve TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin de konuşma yaptı.

AK PARTİ İL BAŞKANLIĞINI ZİYARET ETTİ

Kacır ve beraberindekiler açılışını yaptıkları mutfağı inceledi, akademisyen ve öğrencilerden bilgi aldı. Mutfakta şef önlüğü giyen Kacır, tezgaha geçerek öğrencilerle cevizli ve çikolatalı kurabiye yaptı, daha sonra kurabiyeleri davetlilere ikram etti. Kacır, daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, partililerle bir araya geldi.

AA
 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *