[ad_1]

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu’nda düzenlenen konferansın açılış konuşmalarını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu ve İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay yaptı.

“KÜLTÜREL MİRASI KORUYAN VE AKTARAN KURUMLAR”

Konferansın ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, konferansın amacının müzelerin değişimi ve gelişimini tartışmak olduğunu ifade ederek Kültür Bakanlığına bağlı müzeler, askeri müzeler, üniversite müzeleri ve özel müzeler ile çeşitlenen müzelerin ülkelerin kültürel mirasını koruyan ve aktaran kurumlar olduğunu belirtti. 

Artan bütçesi, çalışan ve ziyaretçi sayısıyla müzecilik eğitiminin bir zorunluluk haline geldiğini belirten Prof. Dr. Erbay, özellikle Cumhuriyet İlanı sonrası ulusal kimliğin inşası sürecinde müzeciliğin önem kazandığını belirtti. 2000 yılı sonrasında yaşanan bilişim dönüşümünün dijital, sanal, erişilebilir müzecilik faaliyetlerini yarattığını aktaran Prof. Dr. Erbay, Müzecilik Bölümü hakkında bilgi verdi.

“TOPLUMLARIN HAFIZALARININ SERGİLENDİĞİ MEKANLAR”

 

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu, müzelerin ‘toplumların hafızalarının sergilendiği mekanlar’ olduğunu ifade ettiği konuşmasında Kültür Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı gibi kuruluşlarla iş birliği içinde çalıştıklarını ve disiplinler arası hazırlanmış müfredatıyla müzecilik bölümünün kültürel mirası koruma çalışmalarında çok önemli olduğunu dile getirdi. Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan müzeler ve sergi çalışmalarından söz eden Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini “Kültürel mirasın aktarımında öncü olmaya devam edeceğiz” şeklinde bitirdi.

“MÜZECİLİĞE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ” 

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da konuşmasının başında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 1974’te İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulduğunu ve bu nedenle aslında İstanbul Üniversitesi’nin bir parçası olduklarını ifade ederek, konferansta yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Trakya Üniversitesi müzelerini tanıtan bir sunum gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sunumunun başında Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi verdi. 

Trakya Üniversitesi’nin müzeciliğe büyük önem verdiğini ve bu anlamda kendini geliştiren bir üniversite olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi müzecilikte bir marka ve adeta bir müzeler üniversitesi. Müzeleri ile üniversite müzeciliğinde lokomotif olan Trakya Üniversitesi, açılacak yeni müzeleri ile Edirne ve Türkiye müzeciliğine ve turizmine değer katmaya devam edecektir” diyerek, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar gerçekleştirdiği açılış konuşmasında tarihi tecrübelerin aktarılmasında üniversitelerin toplumun kültürünü zenginleştiren ve geliştiren öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “İstanbul Üniversitesi’nin her bir binası, kendi başına birer müze değeri taşımaktadır” dedi. 

Milli ve manevi değerleri yarına taşıyan ve geliştiren üniversitelerin kültür ve sanattan ayrı düşünülemeyeceği, bu yönüyle müzecilik bölümünün müzebilim açısından sergileme, koruma ve restorasyon gibi konularda alanına hâkim akademisyenlerle donanımlı bir eğitim verildiğinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Zülfikar etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını noktaladı. Açılış konuşmalarının ardından “100. Yılda Türkiye’de Müzeler ve Müzeciler Konferansı” sunumlarla devam etti.

Haber / Menşure KARDEŞ 
 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *