[ad_1]

 

Türk Ocakları Çerkezköy Şubesi tarafından önceki akşam saat 20.00’da düzenlenen “Atatürk’ü Anmak ve Anlamak” konulu konferansa konuşmacı olarak Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesi eski Başkanlarından emekli öğretmen Ali Çevikyiğit katıldı. 

Önceki akşam saat 20.00’da dernek binasında düzenlenen konferansa; Türk Ocakları Çerkezköy Şube Başkanı Veli Kürşad Öztürk, yönetim kurulu üyeleri ve üyeler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Ocakları Çerkezköy Şube Başkanı Veli Kürşad Öztürk, Ali Çevikyiğit’e günün anısına Türk Ocakları’nın ‘Türk Yurdu’ isimli derginin Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için çıkardığı özel sayıyı hediye etti. 

“TÜRK MİLLETİNİN BİR FERDİ OLMANIN ONURUNU VE GURURUNU YAŞIYORUM”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatanımız için hayatını kaybeden tüm kahramanlarımız için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesi eski Başkanlarından Ali Çevikyiğit, Türk milletinin bir ferdi olmanın onurunu ve gururunu yaşadığını belirterek, “Bir eğitimci olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümle bilgilerimle halkımıza hizmet etme çalışmalarımı sürdüreceğim” dedi. 

“KENDİ BENLİĞİMİZİ KAYBETTİRDİLER”

Çevikyiğit, “Biz neden bu durumdayız? Bizim eğitim sistemimizde yıllarca ‘batı uygar, batı şöyle, batı böyle’ diye diye kendi kimliğimizi, kendi benliğimizi kaybettirdiler bize. Türk’üm demeye utanıyor olmuş bazıları. Eğitim sistemimiz kesinlikle bize yaraşır olsa biz bu noktada olmayacağız. Ama böyle değil” diye konuştu. 1949 yılında Türkiye ile Amerika arasında imzalanan ve halen yürürlükte olan Eğitim Anlaşması’na da değinen Çevikyiğit, bu anlaşma ile Türk eğitiminin müfredatının değiştirildiğini söyledi. 

1945-1946-1947’lerde Amerika ile savunma ve ekonomik iş birliği anlaşmalarının da yapıldığını söyleyen Çevikyiğit, “Türkiye’nin eğitimini teslim ediyorsunuz. Türkiye’nin savunmasını, ekonomisini Amerika’ya teslim ediyorsunuz. Eğitimi ne hale getirdiler? Ben lisede okurken Milli Güvenlik derslerimiz vardı. Neden kaldırdınız onu? Kim istedi? 10 Kasım 1938’te Atatürk’ümüz beden olarak aramızdan ayrıldı. 

O tarihte Başbakan Celal Bayar. 11 Kasım’da İsmet Paşa Cumhurbaşkanı seçildi. Yeni Cumhurbaşkanı seçildiği için Celal Bayar, İsmet Paşa’ya hükümetin istifasını sundu. İsmet Paşa yeniden hükümeti kurmakla Celal Bayar’ı görevlendirdi. Hükümet kuruldu. Yeni hükümette o dönemde Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan. Çok değerli bir adam. Atatürk’ün çocukluk arkadaşı, Atatürk’ün silah arkadaşı. 

Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras’tı. O da Atatürk’ün çocukluk arkadaşı, cephe arkadaşı ve Atatürk’e çok bağlı. Adalet Bakanı, Türk hukuk devriminin yapımcısı Mahmut Esat Bozkurt. Çok değerli bir hukukçu. Ocak 1939 tarihinde erken seçim kararı alındı. Mart ayında yapılan seçimde Atatürk’e bağlı ne kadar devlet insanı varsa meclisin dışına atılıyor” diye konuştu. 

“TÜRKİYE ÇOK ZENGİN BİR ÜLKE”

 

Türkiye’nin çok zengin bir ülke olduğunu söyleyen Çevikyiğit, “Bir köy düşünün. O köyün de güzel ve zengin bir kızı var. İşte dünyayı bir köy gibi düşündüğümüzde, Türkiye dünyanın en güzel, en zengin kızı. Bütün ipini koparmışlar, bütün katiller, bütün serseriler bu kızın peşinde. Biz sağcılık solculuk oyunu oynuyoruz. 

Dincilik oyunu oynuyoruz. Hayır, vatan namustur. 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi’yle devlet yıkılmış, fiilen yıkılmış devleti resmen bitirmişler. Hiç kimseye maaş yok, devlet yıkılmış. Ama annen tarlayı ekti karnını doyurdu. Ama bugün tarlayı da sattılarsa nasıl geçinecek” dedi. 

MİLLİ MÜCADELENİN KADIN KAHRAMANLARI 

Çevikyiğit, milli mücadelede Türk kadınının gösterdiği fedakarlığın bayraklaşan sembollerinden biri olan ve 20 yaşında kağnı ile cephane taşırken mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olan Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda İzmir ve çevresini işgal eden Yunan askerleriyle savaşırken hayatını kaybeden Gördesli Makbule ve diğer kahraman Türk kadınlarının hayatlarından kesitler de sundu. 

“ATATÜRK’E ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ”

Atatürk’ün mücadelesi, Cumhuriyet’in önemi, Atatürk’ün liderlik özellikleri, metodolojisi ve problem çözme becerisinden de bahseden Çevikyiğit, “Atatürk’e çok şey borcuyuz. O’na hakaret eden, O’nu küçük düşüren haindir” dedi. 

Haber / Şaban KARDEŞ
 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *