[ad_1]

 

Trakya Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sofya’da Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ü, Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atanas Gercikov’u ve Telekomünikasyon ve Posta Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Miglena Temelkova’yı ziyaret etti. Tabakoğlu’na Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu da eşlik etti. 

Sofya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’na katılan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Büyükelçi Aylin Sekizkök ile makamında bir araya geldi. Ziyarette, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki ilişkiler ile Trakya Üniversitesi’nin Bulgaristan’daki kurumlar ile gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı iş birlikleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

“BULGARİSTAN’DAKİ ÇALIŞMALARIMIZ DAHA DA GÜÇLENDİ”

 

Trakya Üniversitesi’nin, Balkanlar’daki çalışmalarını bölgedeki paydaşlarla iş birliği içerisinde yürüttüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Büyükelçimiz Aylin Sekizkök’ün destekleri sayesinde Bulgaristan’daki çalışmalarımız daha da güçlendi. 

Önemli iş birlikleri ve projeler hayata geçirdik. Trakya Üniversitesinin Balkanlara yönelik projeleri bitmez. Bu anlamda, Büyükelçimiz Aylin Sekizkök’ün de destekleriyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.

“YAKINDAN TAKİP EDİYORUM” 

Trakya Üniversitesi’nin Balkanlara değer kattığını söyleyen Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ise üniversitenin bu bölgedeki çalışmalarını yakından takip ettiklerini, destek ve iş birliklerinin artarak devam edeceğini belirterek, nazik ziyaretlerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu’na teşekkür etti.

TEŞEKKÜR ETTİ 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Sofya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’na katılmak için Sofya’da bulunan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atanas Gercikov ve Telekomünikasyon ve Posta Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Miglena Temelkova’yı da ziyaret etti. 

Trakya Üniversitesi ile Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi ve Telekomünikasyon ve Posta Üniversitesi arasında potansiyel iş birlikleri ve projeler konusunda fikir alışverişinin yapıldığı ziyaretlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi olarak Balkanlardaki üniversitelerle, kurumlarla iş birliğini çok değerli buluyoruz.

Bu anlamda hem Sofya ‘St. Kliment Ohridski’ Üniversitesi hem de Telekomünikasyon ve Posta Üniversitesi ile olan ilişkilerimizi daha da ilerletmek ve birlikte yeni projeler hayata geçirmek adına oldukça verimli görüşmeler gerçekleştirdik” diyerek, misafirperverliklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Atanas Gercikov ve Rektör Prof. Dr. Miglena Temelkova’ya teşekkür etti.

İKİLİ İLİŞKİLER KONUŞULDU 

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği ve Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi iş birliğinde, “Bir Asır Öncesi Yeni Başlangıç-Bulgaristan ve Türkiye Arasında 100 Yıllık Diplomatik İlişkiler (1923-2023)” konulu bir sempozyum düzenlendi. 

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün girişimleri ile Sofya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyuma, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu davetli olarak katıldı. 

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ve Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atanas Gercikov’un açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda, Bulgar tarihçiler tarafından Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ikili ilişkilerin tarihine ışık tutan dört bildiri sunuldu.

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 100 YILLIK DÖNEMİ ELE ALINDI 

 

Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atanas Gercikov konuşmasında, Bulgaristan’daki üniversitelerde Türkiye’den 21’i doktora öğrencisi olmak üzere toplam 600 öğrencinin eğitim aldığını belirterek son yıllarda Erasmus Programı sayesinde Türk öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımı ile 700’ü aşkın proje gerçekleştirildiğini ifade etti. 

İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin günümüzde oldukça canlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Rektörü Prof. Dr. Atanas Gercikov, Sofya Üniversitesindeki “Türkoloji” bölümü hakkında bilgi verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Bulgaristan Büyükelçisi Aylin Sekizkök konuşmasında, Bulgaristan’ın komşu ve müttefik olmakla birlikte, yakın dost ve kardeş ülke olduğuna vurgu yaptı. 

“Bu dostluğun mimarı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmuştur” diyen Sekizkök, Atatürk’ün 1931’de tarih konusunda söylediği sözlerini hatırlattı: ‘Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir!’ Büyükelçi Aylin Sekizkök, diplomatların susup, sözü tarihçilere vermesi gereken bir gün olduğunu belirterek, uluslararası ilişkilerde ülkelerin tarihe bakış açısının büyük önem arz ettiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü vesilesi ile de düzenlenen sempozyumda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Bulgaristan Çarlığı ile kurduğu diplomatik ilişkilerin 100 yıllık dönemi ele alındı.

SERGİNİN AÇILIŞI YAPILDI 

 

Sempozyumun ardından, Büyükelçi Aylin Sekizkök ve Sofya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ivan Ilchev tarafından davetlilerin katılımıyla Bulgaristan Devlet Arşivleri, Vrana Sarayı ve Pravets Müzesinin koleksiyonlarında bulunan, zamanında Türk devlet adamları tarafından Bulgar muhataplarına takdim edilen hediyelerin yanısıra Kırcaali Belediye Başkanlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet büyüklerince Kırcaali’yi ziyaretleri sırasında takdim edilmiş olan çeşitli hediyelerin de yer aldığı “Bol Söz Söylemeden Diplomasi 20-21. Yüzyıllarda Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Bulgaristan Devlet Adamlarına Takdim Edilen Hediyeler” başlıklı serginin açılışı gerçekleştirildi.

Haber / Ebru CÜNİ 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir