[ad_1]

Balkan Kongre Merkezi’nde Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve eşi KADEM Edirne İl Temsilcisi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun ev sahipliği yaptığı törene; Vali Yunus Sezer, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Uğur Bay, Vergi Mahkemesi Başkanı Yaşar Erdem, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hacı Ali Büber, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Prof. Dr. Metin Aydoğdu, senato üyeleri, il müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

“HER ZAMAN YANIMIZDA OLDU” 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, üniversite tanıtım filminin ardından Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası tarafından bir müzik dinletisi sunuldu. Tören, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Edirne Valisi Yunus Sezer’in konuşmaları ve TBMM Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un ilk dersi ile devam etti. 

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “TBMM Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’u, bir defa daha Trakya Üniversitesi’nde görmekten mutluluk duyuyoruz. Hocamız her şeyden önce bizim hemşehrimiz. Aynı zamanda hem Balkanların hem de Trakya’nın hamisi. Üniversitede vazifeye başladığımız ilk günden bu yana her zaman yanımızda oldu. Kendisinin, üniversitemizin bugün ulaştığı başarılı konumda çok büyük bir emeği ve payı var” dedi.

“TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, ÖRNEK BİR ÜNİVERSİTE” 

 

Vali Yunus Sezer de “Şehrin sorunlarıyla bu kadar hem dem olan ve projeler üreten, toplum ve kurumlarla tamamen bütünleşmiş bir üniversite gerçekten az bulunur. Bu açıdan Trakya Üniversitesi Türkiye’de örnek bir üniversitedir. 

Üniversitemiz toplumdan kopuk bir kurum olmanın aksine halkı da arkasından sürükleyen, değişik projelerle vatandaşları ve iş dünyasını da işin içine katan bir üniversite. Bu nedenle de çok şanslıyız, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” dedi.

“CUMHURİYETLE İLGİLİ BİRÇOK TANIM VAR”

TBMM Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “21. Yüzyılda Dünya ve Türkiye” başlıklı ilk dersteki konuşmasında, “Metinlere baktığımızda ‘Cumhuriyetin ilanı’ ifadesini görüyoruz. Bunun üzerine biraz düşünmek lazım. Niye ilan diyoruz? İlan, var olan bir şeyin duyurulmasıdır. Dolayısıyla Cumhuriyet’in esasen daha önce var olduğunu söyleyebiliriz. 

Tarihi gerçekler ve özellikle anayasa hukuku, kamu hukuku ve siyaset bilimi bağlamında baktığımızda da bunun böyle olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü anayasa hukukunda ve kamu hukukunda devlet şekli ile ilgili olarak aslında iki alternatif vardır. Tarihi geçmişe doğru gittiğimizde tek bir yönetim şekli vardı. O da monarşiydi. 

Daha sonra da cumhuriyet bir yönetim şekli olarak ortaya çıktı. Cumhuriyetle ilgili birçok tanım var. Ama aslında en pratik tanım Fransız Kamu Hukukçularından Duverger’in yapmış olduğu tanımdır. Kendisi, monarşi olmayan bir yönetim şekli cumhuriyettir diyor. Eğer bir yönetim monarşi değilse cumhuriyettir. 

Tarihsel sürece baktığımızda 30 Ekim-1 Kasım 1922 tarihlerinde TBMM’de yapılan yoğun müzakereler var. Bu müzakerelerin sonucunda alınan 307-308 sayılı TBMM kararlarıyla saltanatın kaldırılmasına karar verilmiştir. Saltanat kaldırıldığı için esasen bu tarihten itibaren cumhuriyete geçilmiş oluyor. 

Yönetimi, TBMM uhdesinde sürdürüyor, ancak saltanat/monarşi kaldırılmış oluyor. Dolayısıyla 29 Ekim 1923’te, var olan ve daha önce fiilen başlamış olan Cumhuriyet’in ilanı yapılmıştır” dedi.

“21. YÜZYIL, İNSANLIK TARİHİNİN EN KANLI YÜZYILI”

 

Tarihimizde de günümüzde de bizi var eden ve geleceğe taşıyacak şeyleri değerlendirirken, bunları bir anlık, ani olaylar gibi değil de bir süreç içerisinde, birbirini takip eden adımlar olarak görmenin önemine değinen Prof. Dr. Mustafa Şentop, dünyada yaşanan çatışmalara da değinerek şunları söyledi: “Yaşadığımız dünyayı kendimiz seçemiyoruz. 

Hangi tarihte, nerede, hangi şartlarda doğacağımızı ve nasıl bir hayat süreceğimizi kendimiz belirleyemiyoruz. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, geleceğe baktığımızda -dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun- büyük ümitsizlikler ve kaygıların olduğunu görüyoruz. Kriz ihtimalleri ve riskler giderek daha da artıyor. 

Ne yazık ki 21. yüzyıl, insanlık tarihinin en kanlı yüzyılı. Türkiye böyle bir ortamda, sadece kriz dönemlerinde değil, her dönemde ve her coğrafyada görüşlerini adil ve net olarak ortaya koyan bir ülke… Ve ülkemiz bu sayede, bilhassa uluslararası politikada, dünyada kendisine muhabbet beslemeyen ülkeler tarafından bile takdir edilen bir pozisyon elde etti. 

Bu çok önemli… Türkiye, bu büyük savaş ateşi içerisinde nasıl bir barış adasıysa, aynı şekilde insanlar bakımından yaşanabilecek nadir ülkelerden biridir. Ben öğrencilerimizin sadece dersleri konusunda değil, Türkiye’yi ve dünyayı tanıma konusunda da gayret göstermelerini istiyorum” Program, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun günün anısına Prof. Dr. Mustafa Şentop’a hediye takdim etmesi ile son buldu.

Haber / Ebru CÜNİ 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir