[ad_1]

 

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları kapsamında Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Kurt ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Birol Bulut ve Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Özkaya’nın sunumlarıyla “Cumhuriyetin 100. Yılında Kırklareli (Dil ve Edebiyat)” konulu panel düzenlendi.

Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonda düzenlenen panel, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Panele; Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen, Şair Niyazi Akıncıoğlu’nun kızı Zeynep Akıncıoğlu, oğlu Cüneyt Akıncıoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali çalışkan, akademik ve idari personel ile vatandaşlar katıldı.

SANAT, EDEBİYAT VE GÜNCEL HAYATINA DAİR BİLGİLER VERDİ

Düzenlenen panelde ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Ali Kurt, ‘Kırklareli’nin Taçsız Ama Taçsız da Muallâ Şairi M. Niyazi Akıncıoğlu’ başlıklı konuşmasında gerek Kırklareli’nin gerekse Türk edebiyatının sanat ve özellikle şiir alanında önemli isimlerinden biri olan Niyazi Akıncıoğlu’nun sanat, edebiyat ve güncel hayatına dair bilgiler verdi. 

Panelin ikinci konuşmacısı Doç. Dr. Birol Bulut ise “Şeb-i Yeldâda Kalmış Bir Ömür: Mehmed Bahâeddin (Özkan)” başlıklı konuşmasında Millî Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında önemli katkılar sunan Kırklareli’nin önemli şahsiyetlerinden Mehmed Bahâeddin hakkında önemli bilgiler paylaştı.

ANLAM VE BİÇİMLERİNİ KARŞILAŞTIRDI

 

Panelin son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Özkaya ise “Kırklareli İli Ağızları Söz Varlığı” başlıklı konuşmasında Kırklareli ili ağızlarına ait sözcüklerin söylenişleri, bu söylenişlerin standart Türkçedeki imlası, sözcüklerin türleri, anlamları ve bazı örnek cümlelerle kullanımlarını dinleyicilere aktardı. 

Kırklareli ağızlarında yaşadığı tespit edilen sözcüklerin Derleme Sözlüğü’ndeki yerlerinden bahsetti. Mevcut Kırklareli yöresi ağız çalışmalarının yapılan kelime derlemelerinin Derleme Sözlüğü’ndeki anlam ve biçimlerini karşılaştırdı, yeni anlam ve biçimleri kelime türleri halinde dinleyicilere aktardı.

Haber / Menşure KARDEŞ 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir