[ad_1]

 

Vali Birol Ekici, törende yaptığı konuşmada, “Bundan 100 yıl önce bugün Atatürk’ün 29 Ekim 1923’te “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim biçimi, Cumhuriyet idaresidir” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Ulusuna bırakılmış en büyük miras ve asla vazgeçilemez bir değerdir” dedi. 

Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlama programı kapsamında Vali Birol Ekici, 29 Ekim 2023 Pazar günü saat 10.00’da Valilik makamında tebrikleri kabul etti. Tebriklerin kabulünün ardından saat 10.30’da Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen ve Kırklareli halkının ilgi gösterdiği kutlama törenlerinde; Vali Birol Ekici, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Tuğgeneral Mustafa Cüneyt Arıkan ve Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, vatandaşların, tören birliklerinin, öğrencilerin ve Kırklareli halkının Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

“ASLA VAZGEÇİLEMEZ BİR DEĞER” 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajının okunmasının ardından Vali Birol Ekici, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Vali Ekici, “Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını hep birlikte kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun. 

1918’de Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde galip devletler, Osmanlı imparatorluğu dahil mağlup ülkelere yenilginin kabulüne ilişkin çeşitli anlaşmalar dayatmışlardır. Osmanlı İmparatorluğuna dayatılan anlaşma Mondros Mütarekesi ve sonrasında Sevr anlaşmasıdır. 

İşte Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Milleti kendine kefen biçen Sevr Anlaşmasını kabul etmemiş, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış, kazandığı bağımsızlık ve özgürlük savaşını taçlandırarak bundan tam yüz yıl önce Cumhuriyeti ilan etmiştir. 

Bundan 100 yıl önce bugün Atatürk’ün 29 Ekim 1923’te “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim biçimi, Cumhuriyet idaresidir” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Ulusuna bırakılmış en büyük miras ve asla vazgeçilemez bir değerdir” dedi. 

“YÖNETİM SİSTEMLERİNİN EN ERDEMLİSİ”

 

“Cumhuriyet yönetim sistemlerinin en erdemlisidir” diyen Birol Ekici, “Halkın egemenliğine ve demokrasiye dayanmaktadır. Cumhuriyet, çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek isteyen milletimizin seçimidir. Bu seçim sonucu bugün ülkemiz bölgesinde demokrasi, istikrar ve barışın en güçlü savunucusu ve koruyucusu olmuştur. 

Etrafı ateş çemberi ve komşu ülkelerde birçok savaş olmasına rağmen hatta 2. Dünya Savaşına rağmen Türkiye barışı korumaya devam etmiştir. İşte tüm dünyanın gözleri önünde Filistin’de insanlar bir zulme ve insanlık dışı bir drama maruz kalmaktadır. Bu zulmü kınadığımı güçlü bir şekilde ifade ediyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşundan 100. yılına kadar geçen sürede milletimiz ve devletimiz çok önemli gelişmeler elde etmiştir. 

Cumhuriyet kurulduğu zaman 13 milyon olan nüfusumuz bugün 85 milyona dayanmıştır. Yoksullukla kavrulan Anadolu’da kişi başı 45 dolar olan milli gelir 10 bin dolara çıkarılmıştır. Kurulduğu zaman sadece bir tarım ülkesi olan ve Osmanlıdan yoksunluktan başka bir mirası bulunmayan genç Cumhuriyet, İzmir İktisat Kongresini toplayarak aldığı kararlarla ekonomik bağımsızlığını elde etme ve sanayileşme yönünde kararlar almış, üretim ve milli gelirini hızla artırmıştır. Cumhuriyetin ilk şeker fabrikalarından biri olan Alpullu Şeker Fabrikasına sahip olan bir şehir olmamız bizi sanayileşmeye katkıda bulunan iller arasına katmaktadır” dedi. 

“DAHA MÜREFFEH TÜRKİYE’Yİ ÖĞRETMENLER İNŞA EDECEK”

 

 

Ekici, “Öyle ki genç Cumhuriyet, Osmanlı Devletinden 4 önemli fabrika devralmıştır. Bugün 75 bin fabrika, 348 OSB, 32 milyon istihdamıyla Türkiye, dünyanın en büyük 14. sanayi ekonomisidir. Modern tarım sektöründe 57 milyar dolarlık üretim yapan ülkemiz dünyanın en büyük 10 tarım ekonomisine sahiptir. 

Turizmde de 50 milyon ziyaretçiye sahip olan ülkemiz dünyanın önde gelen turizm destinasyonlarından biri olmuştur. Cumhuriyet kurulduğu zaman 4 bin 894 ilkokul ve 336 bin öğrencimiz varken şimdi 70 binin üzerinde okul ve örgün eğitimde 19 milyonun üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır. 

81 ilimizde bulunan 208 üniversitede okuyan 7 milyon gencimiz vardır ve bu rakamlar Türkiye’nin çağdaş uygarlık seviyesine eriştiğine ilişkin rakamları göstermektedir. Türkiye yüzyılında kalkınmanın en önemli alanının eğitimde olacağına inanıyorum. 

Yine 1923’teki öğretmen sayımız 10100 iken bugün 1 milyon 200 bin öğretmenimiz eğitim ordusunun bir neferi olarak çalışmaktadır. Hayalini kurduğumuz daha müreffeh Türkiye’yi eğitim kadrosunun değerli öğretmenleri inşa edecektir” ifadelerini kullandı. 

“İĞNEADA’DA İNŞA EDİLİYOR” 

 

Cumhuriyetin kuruluşuyla 1924 yılında il olan Kırklareli’nin eğitimde öncü üniversitesi, tüm dünya ülkelerine ihracat yapan 3 adet organize sanayi bölgesi, güçlü ve büyük tarım ve hayvancılık işletmeleriyle Türkiye’nin milli geliri en yüksek illeri arasında yer aldığını ifade eden Vali Birol Ekici, “Türkiye’nin kendi uydu fırlatma üssü İğneada’da inşa edilmektedir. 

Türkiye’nin enerji üssü olan şehrimiz önümüzdeki dönemde rüzgar, güneş, doğalgaz ve nükleer enerjide alanlarında öncü şehirler arasında olacaktır. Daha bu ayın başında Başarılı eğitim kadrosu ve öğrencileriyle İzmir’de düzenlenen Teknofest’te ilimiz birincilik kazanmıştır. 

Kıymetli Vatandaşlarım, yarını inşa edecek sevgili gençler, Cumhuriyet demek kalkınmadır. Cumhuriyet demek demokrasidir. Daha çok özgürlüktür. Halkın egemenliğine dayanan Cumhuriyetin kazanımları sayesinde güçlü ve huzurlu bir ülkede barış içinde yaşıyoruz. Bugün Dünyada ve Bölgesinde barışın teminatı olan güçlü bir ordumuz var. 

Dünya Beşten Büyüktür diyen bir cumhurbaşkanımız var. Mazlum ve muhtaç ülkelere en çok yardım yapan büyük bir ülkemiz var” ifadelerini kullandı. 

BİNLERCE VATANDAŞ KATILDI 

Valimiz Sayın Birol Ekici’nin, günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra, şiirlerin okunduğu, halk oyunları gösterilerinin sergilendiği Cumhuriyet’imizin 100. Yılı kutlamaları, askeri birliklerin, öğrencilerin ve sivil toplum örgütlerinin tören geçişleri ve jandarma helikopterinin gösterisi ile son buldu. 

Törenlere; Vali Birol Ekici ile eşi Prof. Dr. Filiz Ekici, il protokolü, kurum amirleri, şehit ve gazi yakınları, sivil toplum örgütleri, öğrenciler ve binlerce vatandaş katıldı.

Haber / Ebru CÜNİ 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *