[ad_1]

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun katkılarıyla gerçekleştirdiği “Aklıma Bir Fikir Geldi Üniversiteliler Arası İletişim Fikirleri Yarışması XIII” kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) paydaşlığında ve ev sahipliğinde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” konulu panel düzenlendi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu, RATEM Bilişim Genel Müdürü Yusuf Gürsoy,  Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Hakan Evrim Tütüncü, Televizyon Programcısı ve Köşe Yazarı Kübra Par, NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göksel Şimşek ve öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Ulutaş, RATEM Bilim Teknik Kurulu Üyesi M. Melih Tarlacı, davetliler ve öğrenciler katıldı.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ESERLER SERGİLENDİ

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla RATEM tarafından düzenlenen Üniversiteler Arası İletişim Fikirleri Yarışması’nda ödüle layık görülen eserlerin yer aldığı ‘Aklıma Bir Fikir Geldi’ sergisinin açılışı yapılırken açılışın ardından sergi alanı gezildi. 

Etkinliğin açılışında konuşan NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, “Üniversitemiz paydaşlığında ve ev sahipliğinde, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği ile birlikte düzenlediğimiz ‘Radyo Televizyon Yayıncılığı Ve Telif Hukuku’ konusundaki etkinliğimizde sizleri aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Etkinliğimizin ana konusunun medyadaki telif hakları olduğu dikkate alınırsa, olayın hukuki boyutunun yanı sıra ahlaki ve vicdani boyutları da bulunduğunu unutmamamız gerekir” dedi. 

“RATEM, ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENDİ”

 

Telif haklarının, yaratıcı ve üretici insanların fikirlerini korumayı amaçladığını ifade eden Akın, “Aynı zamanda, ulusların kültürel zenginliğinin korunmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Telif hakları, insanları üretkenliğe yönlendirir ve yenilikleri de teşvik eder, sanat ve edebiyatın gelişiminde önemli bir rol oynar. Hepimizin bildiği üzere teknoloji ve internet çağında yaşamaktayız ve bilgiye, esere erişimin çok kolay olduğu bir dönemdeyiz. 

Dijital dönüşüm süreci son hızla devam etmekte. Ancak bu kolay erişim ve dijital dönüşüm zaman zaman üretici insanların emeklerinin göz ardı edilmesine neden olmakta ve korsancılık faaliyetleri artmaktadır. Korsancılık faaliyetleri medya sektörünün yanı sıra müzik, sinema, edebiyat ve diğer sektörlerin gelişimine olumsuz yönde etki etmektedir. Bu nedenle emek sömürüsünün yaygın olduğu medyada telif konusunun çok önemli olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. 

Korsancılığın yaygın olduğu ve eser telif haklarının göz ardı edilebildiği bir ortamda RATEM’in önemli bir görev üstlendiğini söyleyebiliriz. 2001 yılında kurulan ve Radyo Televizyon yayıncılarını aynı çatı altında birleştiren RATEM, aynı zamanda medyadaki telif haklarının korunması ve yasal düzenlemelerin getirilmesi için de önemli çabalar sarf etmektedir” diye konuştu. 

752 ÜYESİ BULUNUYOR

 

Açılışta konuşan RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu ise RATEM’i tanıtarak, asli görevleri konusunda bilgi verdi. 2001 yılında kurulan RATEM’in, TRT dâhil ulusal, bölgesel ve yerel birçok televizyon ve radyonun üye olduğu, 752 üyesi olan bir meslek birliği olduğunu kaydeden Şerbetçioğlu, “Türkiye’de toplam 252 televizyon ve bin 90 radyo var.

Ülkemizde, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna karasal ortamda yayın yapmak üzere lisans başvurusunda bulunan 23 ulusal, 16 bölgesel ve 213 yerel olmak üzere toplam 252 televizyon kuruluşu ile 36 ulusal, 102 bölgesel ve 952 yerel olmak üzere bin 90 radyo kuruluşu vardır. Bu radyo ve televizyon kuruluşlarından 800’ü RATEM üyesidir” bilgisini verdi. 

“RADYO TELEVİZYON YAYINCILIĞI VE TELİF HUKUKU” 

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü RATEM Bilişim Genel Müdürü Yusuf Gürsoy’un yaptığı Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Hakan Evrim Tütüncü, Televizyon Programcısı ve Köşe Yazarı Kübra Par, NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Ulutaş ve RATEM Bilim Teknik Kurulu Üyesi M. Melih Tarlacı’nın panelist olarak yer aldığı “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” paneli düzenlendi. 

Haber / Şaban KARDEŞ

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *