[ad_1]

Cumhuriyetimizin 100. yılında, 9-10-11 Kasım tarihlerinde Edirne’de yapılacak olan ‘Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu 5’ kapsamında Kapaklı’da düzenlenen panelde; Kapaklı’daki sanayileşmenin olumlu ve olumsuz yönleri konuşuldu, Trakya Taslak Bölge Planı hakkında katılımcılara bilgi verildi. Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde Cumartesi günü saat 13.30’da Kapaklı Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi iş birliğinde düzenlenen ‘Cumhuriyetin 100. yılında Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumuna Doğru Kapaklı’ paneline; Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özden, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Mehmet Ruhan Timur ve makine mühendisleri ile davetliler katıldı.

“LÜLEBURGAZ’DA DA BİR PANEL DÜZENLEYECEĞİZ”

Sempozyum, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Mehmet Ruhan Timur, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Trakya’da sanayileşme ve çevre konusunda yapmayı planladığımız sempozyumumuzun panel ayağı için bugün Kapaklı’da bir araya geldik. İlk ayağını Kırklareli’nde yaptık. Lüleburgaz’da da bir panel düzenleyeceğiz. Sempozyumumuzun amacı; sanayileşmenin çevreye etkilerini görmek ve 2024’ten sonra uygulanacak sanayileşme planı hakkında bilgi sahibi olmak” dedi.

“DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME SEBEP OLDU”

 

Daha sonra konuşma yapan Kapaklı Belediyesi’nde görevli Sosyolog Serap Demir Deke, “Kapaklı’nın sanayileşmesi 1970’li yıllarda başladı. 1970’lere kadar Kapaklı, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Kapaklı Pınarköy adından bir köymüş, daha sonra belde olmuş. 1970’li yıllara kadar tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bir köy halkı varmış. 

Çerkezköy’deki OSB ile birlikte sanayi sektörüyle geçimini sağlayan insan sayısı artmaya başlamış. 2012 yılında Kapaklı’ya da bir OSB açıldı. Hem Çerkezköy OSB hem de Kapaklı OSB, her geçen yıl kapasitesini artırarak birçok insana iş imkanı sunuyor. Sanayileşme kavramı her yerde olduğu gibi Kapaklı’da da birçok sosyolojik değişim ve dönüşüme sebep oldu. Kapaklı’nın kentleşmesi, ilçe olması sanayinin etkisiyle oldu” dedi.

“KAPAKLI ÇOK RENKLİ BİR İLÇE”

“Kentler göçü çeker, göçler kentleri besler” diyen Deke, “Kırdan kente göçler arttıkça kentli sayısı da artar. Bunlar sebep sonuç ilişkisiyle devam eder. Kapaklı’daki sanayileşmenin Kapaklı’ya sosyolojik etkilerinden bahsetmek istiyorum. 

Kapaklı’da sanayileşmenin etkisiyle Kapaklı, 81 ilden göç alan bir ilçe oldu. Homojen bir yapıdan heterojen bir yapıya dönüştü. Kapaklı çok da renkli bir ilçe” ifadelerini kullandı.

“ÇOĞU ZAMAN KÜLTÜR ÇARPIŞMALARI OLMUŞ”

Kapaklı’nın kültür zengini bir ilçe olduğunun da altını çizen Deke, “Sanayileşme, Kapaklı’daki evlilik biçimini de değiştirdi. Sanayi gelene kadar, göç başlayana kadar evlilikler görücü usulüyle oluyormuş ancak göçün başlaması ve yeni sosyal ilişkilerin ortaya çıkmasıyla evlilik biçimleri de tanışarak evlenmeye dönüşmüş. 

Kültür zengini bir ilçeyiz diyoruz ama çoğu zaman kültür çarpışmaları olmuş, bu kültür çarpışmalarından dolayı engel olunan evlilikler de kaçarak, kaçırılarak gerçekleşmiş” dedi.

“AİLE DEĞERLERİ DEĞİŞTİ”

 

Fabrikaların etkisiyle, göçlerle birlikte aile yapıları ve aile içi ilişkilerin de değiştiğini kaydeden Deke, “Kadınlar iş hayatına atıldı, bu da evlilik yaşının yükselmesini ve çocuk sayısının azalmasını beraberinde getirdi. Aynı zamanda Anadolu’dan Kapaklı’ya gelen kadınlarda emeklilik hayali başladı. Emeklilik hayallerini gerçekleştirebildiler. 

Öte yandan geleneksel geniş aileler çekirdek aileye dönüşmüş. Aile içinde demokratik ortamlar oluşmuş. Kapaklı’ya gelen vatandaşlarımız, aile değerlerinin değiştiğini ifade ediyor. Bazı kişiler, ‘Bizler çalışırken çocuklarımızı kontrol edemiyoruz, çocuklar üzerindeki otokontrollerimiz zayıflamış oluyor. 

Böylece çocuklarımız sosyal etkilere çok daha fazla maruz kalıyor ve bu da suça sürüklenmelerine sebep oluyor. Maddi sıkıntımızı çözmek için geliyoruz ancak manevi sıkıntılar oluşuyor’ diyor. Öte yandan vardiya sisteminin etkisiyle komşuluk ilişkileri de zayıfladı. Bulgaristan göçmeni bir vatandaşımız, Bulgaristan’daki komşularıyla burada da komşu olduğunu, ancak Bulgaristan’dayken daha çok görüşebildiklerini söyledi. Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan ortaya çıkan vardiya sisteminden dolayı oluştu bu soğukluk” dedi.

“‘KAPAKLI’DA KİMSE AÇ KALMAZ’ DÜŞÜNCESİ VAR”

Kapaklı’da bazı vatandaşların sanayileşmeden memnun olduğunu, bazı vatandaşların ise bu durumdan dert yandığını kaydeden Deke, “Memnun olanlar, iş imkanı sebebiyle memnun. ‘Kapaklı’da kimse aç kalmaz. Eğer tembel değilse, iş bulmak istiyorsa Kapaklı’da her şekilde iş bulur’ diyorlar. Bir vatandaşımız, ‘Kapaklı, Türkiye’nin Almanya’sı oldu’ demişti. 

Kültür zengini olmamız da Kapaklıları memnun eden bir konu. Sanayileşmeden memnun olmayanlar ise, ‘Sanayileşmenin etkisiyle düzensiz ve dengesiz göç alıyoruz’ diyor. Memnun olmamalarının bir diğer sebebi ise sanayileşmenin doğaya verdiği zarar. Sanayileşmenin ve nüfus yoğunluğunun çevreye verdiği zararlar olduğunu söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

“HİZMETLER, GÖÇÜN HIZINA YETİŞEMEMİŞ”

“Bir diğer memnuniyetsizlik ise kurumsal hizmetlerin yetersizliği” diyen Deke, “Aslında kentler kurumsal hizmetlerden dolayı göç alırlar ancak Kapaklı’daki dengesiz ve düzensiz göçten dolayı kurumsal hizmetler yetersiz hale geldi. Hizmetler göçün hızına yetişemedi. Okullar, hastaneler gelen göçü karşılayamaz hale geldi” ifadelerini kullandı. 

Kapaklı’nın swot analizini de yapan Deke, “Kapaklı’nın güçlü yönlerinden bir tanesi stratejik konumu. Hem havalimanlarına yakın, karayolları olarak önemli ulaşım ağlarına yakın, hem su yoluna yakın, hem de tren istasyonuna yakın. Organize Sanayi Bölgemizin varlığı yine bizim için güçlü bir yön. Gelişime açık, genç bir ilçe olmamız bizim için güçlü bir yön. 

Genç nüfusa sahip olmamız ve nitelikli okulları barındırmamız da bizim için güçlü bir yön. Zayıf yönlerimiz ise çarpık kentleşme, kurumsal hizmetlerin yetersiz olması, sosyal donatıların yetersiz olması. Fırsatlar; iş sahasının geniş olması, özel sektörlerin kamusal yatırımları, termal su kaynağının bulunması ve ormanlık alanların olması” dedi. 

Tehditleri de sıralayan Deke, “Aile değerlerinin sarsılması, hava kirliliğinin olması ve vasıfsız iş gücünün artması bir tehdit unsurudur” şeklinde konuştu.

BÖLGE PLANI HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

 

Deke’nin konuşmasının ardından Trakya Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Dr. Ertuğ Güney sunum yaptı. Tekirdağ’ın 2022 yılı Aralık ayı verilerine göre toplam nüfusunun 1 milyon 142 bin 451 kişi olduğunu kaydeden Güney, “Yıllık nüfus artış hızı ise binde 25,8. Yaşlı nüfus oranına bakarsak Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ sırasıyla; yüzde 16, yüzde 15 ve yüzde 30 şeklinde gidiyor ve yaşlı nüfus oranının Trakya ortalaması da yüzde 12. Tekirdağ çok fazla yaşlı nüfusuna sahip değil. 

Diğer illere nazaran genç bir nüfusa sahip” ifadelerini kullandı. Türkiye nüfusunun yüzde 2,26’sının Trakya’da yaşadığını kaydeden Güney, “Trakya nüfusu ise 1 milyon 926 bin 512 kişi. Türkiye geneli nüfus artış hızında Trakya bölgesi 26 bölge içerisinde 3. sırada. Tekirdağ ise yüzde 29,47 nüfus artış hızıyla 5. il konumunda. İşsizlik oranına baktığımızda 2022 yılında bölgede işsizlik oranı yüzde 7,8 ile Türkiye oranının altında gerçekleşmiş” dedi.

İL VİZYON ÇALIŞTAYLARI DÜZENLENDİ

2024-2028 TR21 (Edirne-Kırklareli-Tekirdağ) Düzey 2 Bölgesi Taslak Bölge Planı hakkında bilgilendirmede de bulunan Güney, “2024-2028 Trakya Bölge Planı çalışmalarına başlanmadan önce 2014-2023 Trakya Bölge Planı’nın önceliklerinde 2022 yılı itibariyle gerçekleşen ilerlemelere ilişkin kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırlandı. 

Yeni dönem plan hazırlık çalışmaları kapsamında ise öncelikle mevcut durum analizi gerçekleştirildi. Bölge ilçeleri ziyaret ederek Kaymakamlık, Belediye Başkanlıkları, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları başta olmak üzere 65 kurum yetkilisi ile Temmuz – Ağustos 2022 döneminde birebir görüşmeler yaptık. 

27 Eylül 2022’de Kırklareli’nde, 30 Eylül 2022’de Edirne’de, 5 Ekim 2022’de Tekirdağ’da Valilerimizin başkanlığında, karar verici pozisyondaki 90 yetkilinin katıldığı il vizyon çalıştayları düzenledik. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’ndeki vizyon çalıştaylarında belirlenen tarım, turizm ve kültür, sanayi ve teknoloji, kent ve çevre odaklarında 400 kişinin katıldığı 8 tematik çalıştay düzenledik. Yapılan çalıştay ve toplantılar sonucunda Bölge Planı’nın vizyon stratejik öncelikleri, hedefleri, tedbirleri ve proje program önerilerini oluşturduk. Sonrasında yüz yüze ve yazı ile ulusal ve bölgesel kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak Bölge Planı hazırlandı” ifadelerini kullandı.

“YAŞANAN GELİŞMELER ANALİZ EDİLİYOR”

 

Panelde konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Sanayi başta olmak üzere her alanda büyüyen ve gelişen ilçemizde önemli bir panele ev sahipliği yapıyoruz. TMMOB Makine Mühendisleri Odası iş birliğiyle ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’nun Kapaklı programını gerçekleştiriyoruz. 

İlçemiz ve bölgemizde sanayileşmenin artmasıyla beraber yaşanan gelişmelerin analiz edilerek, gerekli koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması yönünde alanında uzman kişilerin konuşma yaptığı panelin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Haber / Buse AKIN

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir