[ad_1]
‘Sanayide Nitelikli Ara Eleman Temini’ konulu panelde konuşan Özen Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı ve panelin moderatörü Ahmet Temiroğlu, “Nitelikli eleman dediğimiz zaman bir konuda uzman ama bilgili kişileri kastediyoruz. Yeniliklere ayak uydurabilen, analiz edebilen elemanlara ihtiyacımız var. Biz sanayiciler olarak nitelikli eleman ararken, bir konuda uzman, bilgili insanları arıyoruz. Bulunduğu durumla yetinmeyen insanlar arıyoruz” dedi.
Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölge (ÇOSB) Müdürlüğü iş birliğinde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda bugün saat 10.00’da düzenlenen ‘Sanayide Nitelikli Ara Eleman Temini’ paneline; Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürü Fatma Çiğdem Baykal, iş insanları ve öğrenciler katıldı.
MODERATÖRLÜĞÜNÜ AHMET TEMİROĞLU YAPTI
Moderatörlüğünü Özen Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Temiroğlu’nun yaptığı panelde konuşmacı olarak; Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Pamaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öztuzcu, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü B. Behçet Yazıcıoğlu, Arçelik A.Ş. Kurutma Makinası & Elektrik Motorları İşletmesi İnsan Kaynakları Yöneticisi Taner Özbabacan, Arçelik A.Ş. Kurutma Makinası – Elektrik Motorları İşletmesi Eğitim Uzmanı Onur Karamanoğlu, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden stajyer öğrenci Onurkan Yaman ve Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan Cengiz Göçmez katıldı.
“ÇOK ÖNEM VERDİĞİMİZ BİR KONU”
Panelin açılış konuşmasını yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “ÇOSB olarak çok önem verdiğimiz ancak çözümünün de çok kolay olmadığını düşündüğümüz nitelikli ara eleman temini konusunda bugünkü panelimizde milli eğitim, sanayici, okul ve çalışan perspektifinden görüşleri dinleyeceğiz. Bu vesileyle, panelimize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyoruz” dedi.
“AŞILMASI, GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN BİR KONU”
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak 2012 yılında açtıkları ve ağırlıklı olarak bölge sanayisine nitelikli ara eleman yetiştiren Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bölge açısından önemli bir eksikliği giderme gayretinin olduğunu vurgulayan Sözdinler, “Ancak gerek bu nitelikli personelin yetiştirilmesinde ve gerekse istihdamında; aşılması, geliştirilmesi gereken konular olduğunu da biliyoruz.
Bugün bu konuların değerlendirilecek olmasından dolayı memnuniyetlerimizi de özellikle ifade etmek isterim. Panelimizin sonuçlarının bölgemiz ve ülkemiz açısından hayırlı olması dileklerimle tüm katılımcılara teşekkür ediyor, panelimizin başarılı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“GÜNÜMÜZDE HERKES BİLGİYİ KULLANMAK ZORUNDA”
Sanayicinin en önemli ihtiyaçlarından birisinin nitelikli eleman olduğunu kaydeden moderatör Dr. Ahmet Temiroğlu da, “Bilgi çağındayız. Nitelikli eleman dediğimiz zaman bilgili, aynı zamanda kabiliyetli, bir konuda uzmanlığı olan elemanı kastediyoruz. Artık atadan babadan kalma yöntemlerle, el yordamıyla, usta-çırak ilişkisiyle bir yere varamayız.
Günümüzde herkes bilgiyi kullanmak zorunda. Nitelikli eleman dediğimiz zaman bir konuda uzman ama bilgili kişileri kastediyoruz. Yeniliklere ayak uydurabilen, analiz edebilen insanlara ihtiyacımız var. Biz sanayiciler olarak nitelikli eleman ararken, bir konuda uzman, bilgili insanları arıyoruz” ifadelerini kullandı.
İş yerlerinin artık çalıştırdıkları insanların kas gücünün yanında beyin gücüne de ihtiyaç duyduğunu kaydeden Temiroğlu, “İnsanların işlerini sevmeleri de lazım. Bizler artık çalışanlarımızın kas gücünün yanı sıra beyin gücüne bakıyoruz. Bulunduğu durumla yetinmeyen insanlar arıyoruz” dedi.
“ARTIK BİLGİLİ OLMAK YETERLİ DEĞİL”
Arçelik A.Ş. Kurutma Makinası – Elektrik Motorları İşletmesi yöneticisi Taner Özbabacan da “Nitelikli elemanlar; bilgili, kendini geliştiren, donanımlı kişilerdir. Bu dönemde eksikliğini çok hissediyoruz. Ancak artık bilgili olmak yeterli değil. Var olan bilgi o kadar hızlı gelişiyor ki, ‘bilgiliyim’ diyen insan 1 yıl sonra yetersiz bilgili hale gelebiliyor.
10 yıl önce bilgili diye aldığımız eleman, artık bilgisiz duruma düşebiliyor. O yüzden kişilerin kendini geliştirmesi ve sürekli olarak bilgiyi artırmak için çaba harcaması gerekiyor. Aslında bilgiye sahip olmaktan daha çok bilgiye erişme isteği, hevesi ve kabiliyeti olan insanlarla çalışmak değerli. Gelişime sürekli açık olmalıyız.
Günümüzde bilgiye ulaşmak o kadar çok kolay ki, bunu sağlayacak kişi çok değerli. Bizler de böyle arkadaşlarla çalışmayız tercih ediyoruz doğal olarak” ifadelerini kullandı.
“MEZUN OLDUĞUM GİBİ İŞ HAYATINA ATILDIM”
Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 2017 yılında mezun olan Cengiz Göçmez de “Yaz dönemi stajımda işimi severek yaptığım ve kendimi ön plana attığım için iş verenim elimden tuttu ve okuldan mezun olduğum gibi iş hayatına atıldım” dedi.
Şu an çalıştığı yerde yönetici konumuna geldiğini kaydeden Göçmez, “Okulumun faydasını gördüm, işimi severek yapıyorum. Yeni mezun olan bir mühendis iş yerine benim kadar katkı sağlayamaz. Ben işin nasıl yürütüldüğünü işin mutfağında öğrendiğim için, yeni mühendis olan bir kişi ancak bir süre sonra işe benim kadar katkı sağlayabilir. Fikrim bu yönde” ifadelerini kullandı.
“OKULUMUZ ÇOK DONANIMLI”
Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin okulu sevmesi, gelecekte yapacağı işi sevmesi için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Lise Müdürü B. Behçet Yazıcıoğlu da “Öğrencilerimiz staj yerlerini sevdiklerinde ya da iş verenler öğrencilerimizden memnun kaldığında, mezun olduklarında iş hayatına atılıyorlar.
Biz öğrencilerimizin bilgili, donanımlı ve nitelikli olarak yetişmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Okulumuz çok donanımlı. Her öğrencimizin mutlaka bir eğitim seti oluyor. Son teknoloji donanımlı atölye ve laboratuvarlarımız var” şeklinde konuştu.
“STAJYERLERİMİZE POZİTİF AYRIMCILIK UYGULUYORUZ”
Yazıcıoğlu’nun konuşmasının ardından Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tanıtım filmi izlendi. Daha sonra konuşan Pamaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öztuzcu, stajyer öğrencilerin kendileri için çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, “Bizim işletmemizde çalışan 2 tane stajyer öğrencimiz var. Onlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz diyebilirim.
Bu öğrencilerimiz çok donanımlı ve nitelikli bir okuldan, çok katma değerli bilgilerle geliyorlar. Vasıfsız bir elemanın çok daha üzerinde bir algı seviyesi ile geliyorlar. Bundan istifade edebilmemiz lazım, sanayicinin de ayak uydurması lazım. Bu arkadaşlar doğru biçimde yönlendirildiklerinde çok verimli oluyorlar.
Çok ciddi katma değer sağlayabilecek, sorun çözen, nitelikli, işletmenin bütününe ayak uyduracak bir konuma gelmeleri çok kısa sürede olabiliyor. Ben bundan yeteri kadar istifade edilmediğini düşünüyorum. Maalesef stajyer öğrencilere ucuz işçi gözüyle bakılıyor ve bu çok yanlış. Stajyer öğrenciler, iş hayatına bizim vesilemizle entegre olacaklar.
Bizimle devam edebilirler de etmeyebilirler de ancak işin doğrusunu bizde öğrenecekler. Biz ne kadar doğru gösterirsek o kadar önemli. Sanayicilerin, stajyerleri vasıfsız, ucuz iş gücü olarak değerlendirmek yerine nitelikli ve potansiyel olarak çok yüksek katma değer sağlayabilecek bireyler olduklarını kavramaları lazım” ifadelerini kullandı.
“KENDİMİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUM”
Stajyer öğrenci Onurkan Yaman da “Ben öncelikle okul açısından çok şanslı olduğumuzu söylemek istiyorum. Bize çok güzel eğitim veriyorlar. Bizden beklentileri var, biz de o beklentileri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizler staj yaptığımız iş yerinde ne kadar çok şey öğrenirsek o kadar çok mutlu oluyoruz.
Ben amirlerim bana iş versin, yapayım, öğreneyim istiyoruz. Zaman ayırıyorum ve bu zamanı en verimli şekilde değerlendirmek istiyorum. Ustalarımın yanında onlarla aynı işleri yapmaya çalışıyorum. Kendimi geliştirmek istiyorum” dedi.
“İŞ HAYATIMA 1 ADIM ÖNDE BAŞLADIM”
Panel, Arçelik A.Ş. Kurutma Makinası – Elektrik Motorları İşletmesi Eğitim Uzmanı Onur Karamanoğlu’nun konuşmasıyla devam etti. 2015 yılından Arçelik bünyesinde çalıştığını ifade eden Karamanoğlu, “2006 yılında Çorlu Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun oldum. Meslek lisesi mezunu olmanın mesleğim açısında çok faydasını gördüm.
İş hayatıma 1 adım önde başladım” dedi. İş yerinde stajyer kelimesini kullanmadıklarını, öğrencileri çalışma arkadaşları olarak gördüklerini kaydeden Karamanoğlu, “Meslek eğitim ihtiyacı gün geçtikçe daha fazla önem arz ediyor. Üretimimizi mesleğin yetkinliğini kazanmış çalışma arkadaşlarımızla yaptığımız zaman üretim kalitemizin ne kadar arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“SENEYE OKULUMUZDA YEMEK ÜRETİMİ BAŞLAYACAK”
Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz da “İlçemiz mesleki eğitim açısında önde. Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde 3 alanımız var; Büro Yönetimi, Muhasebe ve Finansman ve Ulaştırma Hizmetleri Alanı. Türk Metal-Sendikası Pevrul Kavlak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemize bu yıl ilk defa öğrenci aldık. Bu okulumuzda Elektrik Elektronik Teknolojisi ve Plastik Teknolojisi Alanlarımız var.
Bu okulumuzu özellikle sanayi ile entegre edeceğiz. Diğer okulumuz Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz. Şehit Kadir Dadaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde 611 öğrencimiz var. Buradaki bölümlerimiz ise; Çocuk Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Makine ve Tasarım Teknolojileri, Kimya Teknolojileri, Gıda Teknolojileri ve Moda Tasarım. Fabrikalarımızın hepsinde yemekhaneler var, mutlaka öğle yemeği yiyoruz. Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencilerimiz bu sene 12. sınıfa geçti. Seneye okulumuzda yemek üretimi başlayacak ve bu üretim döner sermaye kanadıyla fabrikalara entegrasyonu kazandırılacak” şeklinde konuştu.
Haber / Buse AKIN
[ad_2]
Source link