[ad_1]
Batı Trakya Türk toplumunun unutulmaz lideri ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Kurucu Genel Başkanı merhum Dr. Sadık Ahmet’in yaşamı ve Türk Toplumu için ortaya koyduğu mücadele, çekimlerinin bir bölümü Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde gerçekleştirilen filmle anlatılacak.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından, Batı Trakya Türk toplumunun lideri Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatan filmin çekimlerinin Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilmesi nedeniyle, “Film Seti Olarak Mimarlık Fakültesi” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansta Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, filmin yapımcılarından Muhammet Usta ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Tahir konuşmacı olarak yer aldı.
“BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMUNUN UNUTULMAZ LİDERİ”
Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Tahir, mimarlık ve mekânlar üzerine bilgiler paylaşarak, “Ben konuşmamda daha çok mimarlık ve sinema ilişkisinden söz etmek istiyorum. Bunlar iki farklı disiplin gibi görünse de aslında iki disiplin de zamanın ötesinde, zamandan bağımsız mekânlar ve hikâyeler üretmek ve kurgulamak üzerine çalışıyor.
Bugün, tarihi bir değer taşıyan Mimarlık Fakültesi binamızda, böylesine anlamlı bir filmin çekilmiş olması da geçmişte var olan bir mekânın, bir sinema kurgusuyla, algısal bir mekâna dönüşerek, Dr. Sadık Ahmet gibi değerli bir dava adamının hayat hikâyesine ev sahipliği yapmasına olanak sağlıyor.
Kaynaklarda Harbiye Kışlası olarak yer alan, Sultan Abdülaziz tarafından Edirne Askeri Lisesi olarak inşa ettirilen, yapımı 1871 yılında tamamlanan ve yaklaşık 140 yıl boyunca askeri okul, kışla gibi işlevlerle hizmet veren, 2009’dan bu yana da Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan bu binanın, Dr. Sadık Ahmet’in yaşamını ve mücadelesini anlatan bir filmde set olarak tercih edilmesi elbette tesadüf değil.
İçinde bulunduğumuz bu binanın mimari özellikleri, Batı Trakya Türk Toplumunun unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet’in, ömrünün büyük bölümünü geçirmek zorunda kaldığı mahkeme binalarıyla önemli benzerlikler taşıyor. Aynı zamanda, mimari yapılar açısından tarihsel bir belge niteliği taşıyan sinema filmlerinin, bu ve benzeri binaların gelecek kuşaklara aktarılması açısından da büyük bir önem taşıdığına inanıyorum” dedi.
HAYATI İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ
Işık Ahmet, Dr. Sadık Ahmet’in hayatı hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, “28 yıldır Sadık Ahmet’in özlemiyle yaşıyor, onun hatırasını ve fikirlerini yaşatmak, yeni nesillere aktarmak için çabalıyoruz. Sadık Ahmet, davasına inanmış bir liderdi. Bu zorlu yolda ben ve çocuklarım her zaman, dimdik onun yanında durduk ve ona güç verdik.
O başarılı bir doktordu, dönemin ilk fenni sünnetçisiydi, ilk milletvekiliydi. Her zaman ilkleri başarmak, gelecek kuşaklara örnek olmak, bu davanın nesilden nesile aktarılmasını sağlamak için çalıştı. Ne yazık ki Türk olduğu için, bir hekim olarak, bir bilim insanı olarak Yunanistan’da özgürce mesleğini icra etme şansı olmadı. Meslek yaşamı boyunca köylere hastaları tedavi etmeye gitti, gittiği yerlerdeki insanlarla sohbet etti, sorunlarını, dertlerini dinledi.
Ve en önemlisi duyduklarına kulaklarını hiçbir zaman kapatmadı, bunları kendine dert edindi. İlerleyen yıllarda, Batı Trakya Türk Toplumu ile ilgili sorunlar giderek şiddetlenmeye başladığında bir imza kampanyası başlattı ve tamamen demokratik bir hak olan bu kampanya nedeniyle tutuklandı. Daha sonra mahkemeler, tutuklanmalar, tehditler, takip edilmeler, baskı ve kontol altına alma çabaları normal yaşamımızın bir parçası haline gelmeye başladı.
Sadık Ahmet, yaşadığı zorluklar ne olursa olsun, bu toplum için verdiği haklı mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmedi. Bu durum, hakları için mücadele ettiği Türk Toplumunun da, kendisini doğal bir lider olarak görmesini sağladı. O kendi davasına inanan, hedefleri olan ve kendi çıkarları, konforu için bu davadan asla vazgeçmeyen gerçek bir liderdi. Sadık Ahmet yaşamı boyunca “Ben bu davada haklıyım ve başaracağım.” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti devleti de onu, bu haklı davasında yalnız bırakmadı. Dile kolay, tam 28 yıl geçti… Ama bugün görüyorum ki, 28 yıl geçmesine rağmen Sadık Ahmet bu toplum üzerinde çok derin izler bırakmış. Türkiye’de birçok okulda, köprüde, caddede onun adına rastlıyorum.
Ne mutlu ki onun yaşam hikayesini ve mücadelesini gelecek kuşaklara aktaracak, belge niteliğinde bir film çekiliyor. O, gerçekten bunu hak eden bir liderdi” diyerek, Sadık Ahmet ile tanışmaları ve evlenmeleri, Sadık Ahmet’in eğitim hayatı ile geçirdiği mahkeme süreçleri hakkında bilgiler verdi.
“DOĞAL BİR PLATO NİTELİĞİ TAŞIYOR”
Filmin yapımcılarından Muhammet Usta, çekimler için, doğal bir plato niteliği taşıyan Mimarlık Fakültesinin kapılarını açan Trakya Üniversitesi’ne ve üst yönetimine teşekkür ederek, “Bu prodüksiyon ile 2023-2024 sezonunun en iddialı ve en yüksek bütçeli filmini yapıyoruz. Erdal Beşikçioğu, Erkan Can, Nur Fettahoğlu, Renan Bilek, Ozan Akbaba, Taner Rumeli, Suzan Kardeş, Burak Satıbol gibi bir daha belki de hiçbir şekilde bir araya gelmeyecek efsanevi bir oyuncu kadromuz var.
Böylesine değerli bir kadronun bir araya gelmiş olmasının en önemli nedeni de Dr. Sadık Ahmet’in filmimize konu olan etkileyici yaşam hikâyesi ve adını andığım bu çok değerli sanatçıların bu hikâyeye gönülden inanması” dedi. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, Yunanistan Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Hamide Özgüven, Yapımcı Muhammet Usta, akademisyenler, film ekibi ve öğrenciler katıldı.
Haber / Erdal AYDIN
[ad_2]
Source link