[ad_1]

 

Yunanistan sınırındaki ilçenin yöresel tarım ürünleri arasında yer alan ve mayıs ayında ekilen yer fıstığı, 5 ay süren olgunlaşma döneminin ardından toplanmaya başlandı. Makineyle ya da elle topraktan çıkarılarak tarlada 4-5 gün kurumaya bırakılan fıstık, dövülerek bitkiden ayrılıyor.

“ÜRÜNÜ KORUYARAK ÜRETİMİNE DEVAM ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

 

Ürün hasadına başladıklarını ifade eden fıstık üreticisi Kadir Yavuzcan, “Tüketiciler lezzeti nedeniyle Meriç yer fıstığından vazgeçemiyor. Biz de bu ürünü koruyarak üretimine devam etmeye çalışıyoruz. Tadı mükemmel olduğu için vazgeçemiyoruz. Köyümüzdeki sulama ve kalkınma kooperatifleri de bizden desteklerini esirgemiyor. Köyümüzde 1000 dönüm alanda fıstık üretiliyor. Komşu köylerle bu rakam 1800 dönüme ulaşıyor” dedi. 

“SINIRLI MİKTARDA ÜRETİM YAPIYORUZ”

Yavuzcan, nisan sonu ve mayıs başında ektikleri ürünü sulayıp çapaladıklarını ifade ederek, “Ekim ayının ortalarına kadar hasadı devam ediyor. Bizim çok fazla bir beklentimiz yok. Önemli olan bu fıstığın tanıtılması. Maliyetimizi kurtarmamız ve ürünün değer kazanması lazım. Ürün değer kazandıkça biz de kazanacağız. Sınırlı miktarda üretim yapıyoruz. Adana’da dönümden 500 kilogram ürün alıyorlar. 

Biz ise 200-250 kilogram alıyoruz. Bu kadar lezzetli olan bir ürünün biraz daha değerli olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Eşiyle fıstık yetiştiren Saadet Yavuzcan da toptan ve perakende satış yaptıklarını ifade ederek, “Fıstık üretimi bizim için gelir kapısı. Kooperatifte de kadınlarımız çeşitli ürünlerle fıstığı tanıtmaya çalışıyorlar. Amacımız fıstığımızı daha fazla tanıtmak. Müşterilerimiz ürünü tanıdı, sevdi” dedi. 

“YUMUŞAK VE KUMLU TOPRAĞI SEVİYOR”

 

Ekrem Zorlutuna ise eskiden herkesin kendisi için yetiştirdiği fıstığın şimdi ticari bir ürün haline geldiğini belirterek, “Bölgenin toprak yapısı nedeniyle avantajlı olan bu ürüne yöneldik. Topraklarımız kumlu olduğu için ayçiçeği yetişmiyor, buğdayda da yanma oluyor, su istiyor. Ama fıstıktan verim alıyoruz. Yumuşak ve kumlu toprağı seviyor” diye konuştu. 

“ALİBEY’DEN” ADIYLA SATILIYOR

Çerezlik olarak yetiştirilen “Meriç yer fıstığı” 2017 yılında ticari ürüne dönüştürüldü. Ürüne ilgi artınca 2019’da Alibey köyünde 13 girişimci kadının da katılımıyla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Kooperatif binasında kabuğundan ayrılmış ve kavrulmuş fıstıktan üretilen un, kurabiye, ezme, krema ve yağ “Alibey’den” markası adı altında satışa sunuluyor.

AA

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *