[ad_1]
TÜ Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından Dr. Ratıp Kazancıgil dersliğinde düzenlenen “Aşkın Fizyolojisi” seminerinde konuşan Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, aşık olmanın bireyde hormonsal değişiklilere neden olduğunu söyledi.
“AŞK 3 EVDEREN OLUŞUYOR”
Aşk konusunun yüz yıllardır sanatçılar ve düşünürler tarafından ele alındığını belirten Öztürk, son yıllarda bilim insanlarının aşkın insan vücuduna olan fizyolojik ve psikolojik etkilerini araştırmaya başladığını ifade etti. Aşkın 3 evreden oluştuğunu anlatan Öztürk, “İlk evre ‘aşık olma’, ikinci evre ‘tutkulu aşk dönemi’ son evre ise ‘arkadaşça aşk dönemi’.
Çoğu ilişki ilk 2 evre içinde bitiyor. Üçüncü evreye ulaşamıyor.” dedi.
“BİREYDE STRES VE DEPRESYONU ARTIRIYOR”
Aşkın erken evlerinde beyindeki serotonin hormonu seviyesinin azaldığını, bu hormonun azalmasının bireyde stres ve depresyonu artırdığını belirten Öztürk, “Birey aşık olduğu kişiyi günün her saati düşünmeye başlıyor. Saplantılı bir dönem oluşabiliyor. Bu dönemlerde serotoninin azalmasıyla depresif duygu durumlarının içine giriliyor.
Obsesif kompulsif bozuklukla benzer bir kimya beynimizde ortaya çıkmaya başlıyor. Aşkın stres boyutunu yansıtıyor. Aşkın erken evlerinde kortizol yüksek, stres faktörü çok. İlişki ilerleyip güven duyguları artıkça kortizol düşüyor, böylelikle stres düzeyi de azalıyor” diye konuştu.
AA
[ad_2]
Source link