[ad_1]

 

Komisyon raporlarının görüşülerek karara bağlandığı toplantıda Çerkezköy Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı tahmini gelir ve gider bütçesi 1 milyar 510 milyon TL olarak belirlendi.

Gülten Altay, Mikail Çelik, Ömer Güner, Ahmet Yıldız ve Mahmut Göçmez’in katılmadığı toplantıda açılışı ve yoklamanın ardından komisyon raporları görüşüldü. Toplantıda ilk olarak 2024 yılı performans programı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu görüşüldü. Gündem maddesiyle ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, “Zaten şurada 3-5 ayınız kaldı. 2024 yılında biz geliyoruz inşallah. Sizin 2023 ve önceki yıllardaki performansınızı beğenmediğimiz için hayır veriyoruz. 2024’te inşallah stratejik planı ve hedefleri biz hazırlayacağız” dedi. 

“2024’TE İNŞALLAH BİZ ÇERKEZKÖY’E YAKIŞAN PERFORMANSI SERGİLEYECEĞİZ”

İçli, “2023 ve 2024 yıllarında koyduğunuz hedef 5 kilometre sıcak asfalt, 2 kilometre beton  yol  yapımı, 1 kilometre parke yol yapımı, 1 kilometre soğuk asfalt yapımı. 2024 yılında yapmak istediğiniz, hedeflediğiniz ya da öngördüğünüz bu. Bunlar birkaç sokağı, birkaç mahalleyi bile kapsamayacak rakamlar. Hedeflerinizde Kent Müzesi ve Sanat Galerisi var. 

2024 yılına kadar olan süre içerisinde tamamlamayı öngörmüşsünüz ama böyle bir yatırım yok. Hamam yapılması demişsiniz, hamam ortada yok. Veliköy Gençlik Merkezi demişiz, ortada yok. Veliköy kapalı Pazar yeri demişsiniz, ortada yok.  Mahallelerde taziye evi demişsiniz, 2023’te bitirmeyi öngörmüşsünüz, 2024’te hedefe bile koymamışsınız. 

Mevcut Amfi Tiyatronun yeniden düzenlenmesi demişsiniz, onunla ilgili de ortada bir proje yok. Veliköy Meydan Düzenlemesi Projesi için ön hazırlık çalışması yapılması, Amfi Park projesinin ön hazırlık çalışmasının yapılması, çok amaçlı spor salonu, Veliköy Meydan düzenlemesi, Kızılpınar Meydan düzenlemesi, bisiklet yolları ağı, engelsiz kitap evi kafe, hayvan bakım evi ve rehabilitasyon merkezi, modern WC ve bebek bakım yerleri, modern işçi durakları, oto galeri çarşısı gibi bazı hedefleriniz vardı. 

Bu hedefleri 2022, 2021, 2020, 2019 ve 2023’te göremedik. 2024’e koymuşsunuz. 2024’te bunları yapmaya zamanınız olmayacak. Seçim vaatlerinizi ve 2024 yılına kadar olan stratejik plandaki hedeflerinizi gerçekleştiremediniz. Çoğunun esamesi yok. O yüzden 2024’te inşallah biz Çerkezköy’e yakışan performansı sergileyeceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. 2024’te bu performans programı nasıl hazırlanır, nasıl yapılır vatandaşımız da görecek” dedi. 

“2019 PERFORMANSIMIZI 2024’TE VATANDAŞIMIZDAN ALACAĞIZ”

Adem İçli’ye cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, performans programlarının Ekim meclislerinde yapıldığını ve bir sonraki yılın performansına ait olduğunu belirterek, “Öyle görüyorum ki yılların alışkanlığı sizde, bizim yaptıklarımızı reddetmeyi tercih eden bir anlayışla, 2024 yılının performansını da ‘yine Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelecek’ diyerek olumsuz oy verdiğinizi görüyorum ve düşünüyorum. 

2024’ün performansı bir daha tartışılmayacak. 2024’ünperformansı 2023 yılının Ekim ayında tartışılır. Öyle zannediyorum ki siz geliyoruz dediniz ama gelemeyeceğinize, bizim geleceğimize inandığınız için ret veriyorsunuz. Bazı yaptıklarımızı, yapamadıklarımızı anlattınız. Anlattıklarınız içerisinde sıcak asfalt çalışması devam ediyor. Beton yollarımız yapılmaya devam ediyor. 

 

 

Kent  Müzesi dedik yapamadık, Kent Kütüphanesi  yaptık. Yaklaşık her gün bin çocuk, genç kütüphaneyi ziyaret eder hale geldi. ‘Veliköy Gençlik Merkezi ortada yok’ dediniz, 1993 yılında yapılmış bir binanın tadilatı devam ediyor. O binanın içerisinde Gençlik Merkezi yapacağız. Kapalı Pazar alanının konumuyla ilgili sıkıntı yaşadık. Saydıklarınız içerisinde bisiklet yollarından bahsettiniz. 

Şu anda Kent Ormanı’nda yaklaşık 5-6 kilometrelik ilave bisiklet yolları yapıyoruz. Atatürk ve Östrak Caddelerinde bisiklet yollarımızı tamamladık. Ara yollardaki çalışmalar devam ediyor. Çerkezköy içerisinde bazı alanlara modern WC’ler yaptık, Osmanlı Camisi’nin WC’sini sil baştan yeniledik. Osmanlı Camisi’nde aydınlatma çalışmaları başladı. 

15-20 gün sonra Osmanlı Camisi’ni ışıl ışıl göreceksiniz. Tabi ki eksik kaldığımız yerler var. Ancak biz 2014 performansımızı 2019’da vatandaştan aldık, inşallah 2019 performansımızı da 2024’ün 1 Nisanında yine vatandaşımızdan alacağız” dedi. 

“2024 YILINDA YAPIMINA BAŞLANACAK”

Adem İçli’nin otopark ile ilgili eleştirilerine de cevap veren Akay, “Otoparkı bu dönem yapmaya niyetlendik. Büyükşehir Belediyemizle ihaleye çıktık. Hangi safhalardan geçtiğini bu mecliste iki defa anlattım. İhalesi yapıldı, ekonomik gerekçelerle maalesef gerçekleşemedi. Çerkezköy’de otopark sorunu vardır, 2024 yılında da yapımına başlanacaktır. O kadar iddialı konuşuyorum” diye konuştu. 

Söz alan İYİ Parti Meclis Üyesi Mehmet Kar da “Birkaç gündür geziyorum, yapılan bisiklet yolları yıkılmış, yıkılmayanlar, kırılmayanlar da oynatılmış. Bu iş teslim alındı mı? Tekrar düzeltme yapılacak mı? Ayrıca birkaç aydır çöp konteynerlerinin temizliği noktasında bir aksaklık var” dedi. Belediye Başkanı Akay da “Bisiklet yollarıyla ilgili tamirat, tadilat devam ediyor. İş teslim alınmadı. Eksikler müteahhit tarafından yapılıyor. Temizlikle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Lokal varsa bildirirseniz çözeriz” dedi. 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

2024 yılı performans programı AK Parti ve MHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilirken, Mehmet Kar çekimser oy kullandı. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Çerkezköy Belediyesi’nin 2024 yılı tahmini gelir ve gider bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. 

“SADECE SATMAYA ODAKLI BİR BÜTÇE HAZIRLAMIŞIZ”

Gündem maddesiyle ilgili söz alan Adem İçli, “2024 yılında 1 milyar 510 milyon TL’lik gelir gider bütçesi hedefi koymuşsunuz. Taşınmaz satış gelirlerinde arsa satısı 422 milyon. Biz arsa satışlarına karşı değiliz. Ama önemli olan bunun karşılığı yatırım olarak dönüyor mu? 1.3 milyarlık 2023 bütçesinde neler yapıldı? 2024 yılına koyduğunuz 1 milyar 510 milyonluk gelir bütçenin de en büyük payını arsa satışları oluşturuyor. 

Birkaç ay önce Kapaklı Meclisi’nde sizin de büyükşehir meclis üyeniz Halil İbrahim Erkan’ın bir sözü vardı, ‘Ben bin 100 tane tapu bıraktım, Vahap Akay sata sata bitiremedi’ dedi. Her ay belediye hissesi satıyoruz ama karşılığını Çerkezköy’e hizmet olarak veriyor muyuz? Her taraf çöz içinde, çamur içinde, çukur içinde, toz içinde. 

Çerkezköy bu bütçelerle çok güzel yatırımlar alması gerekirken, biz sadece satmaya odaklı bir bütçe hazırlamışız. Her ay düzenli olarak arsa satıyoruz, sata sata bitiremedik. Arsa satmayalım demiyoruz, yatırım yapmayalım demiyoruz. Ama bunların karşılığında Çerkezköy’e yatırım yapın. Bu alışkanlığınız 2024’te de devam edecek mi, ne kaldı ne satacaksınız?” dedi. 

“MEYDAN BOŞ DEĞİL”

Çerkezköy Belediyesi’nin hiçbir iştirak gelirinin olmadığını söyleyen İçli, “10 yıllık yönetim döneminizde hiçbir iştirak oluşturulmadı. İştirak oluşturma gibi bir proje ve bir hedef de göremiyorum. Halk ekmek projeniz var, TIR garajı var ama gelir olarak baktığımız zaman bir gelir yok” dedi. Adem İçli, tahmini gider bütçesiyle ilgili de konuştu.

Adem İçli’nin sözlerine cevap veren Başkan Vahap Akay, “Kimin ne dediğiyle ilgilenmiyorum. Bizim dönemimizde yapılan işler ortada. Çerkezköy Belediyesi 2014-2024 döneminde de arsa satmıştır. Geçmişte de satmıştır, 2024-2034 döneminde de satacaktır. Belediye bir yandan üretir bir yandan satar bu doğaldır. Önemli olan tarlalarını satmamalı. Yarın arsaya dönüşecek, maddi değere dönüşmüş, dönüşecek alanlarını eğer kamu adına bir ihtiyaç yoksa satıp kamu alanında başka ihtiyaca çevirir. 

 

 

Ama geçmişte maalesef Kızılpınar’ın tarlalarının satıldığı dönemlere şahitlik ettik. Anlıyorum seçim harareti yavaş yavaş başlıyor. Seçim hararetini de ısıtacak, şekillendirecek cümleler kurmayı arzuluyorsunuz ama meydan boş değil. Zaman gelir 2004-2014 dönemlerinden bahsederiz. Tarih hepimiz için kıymetli. 2014-2024 tarihi de 2024 sonrasına ışık tutacaktır. 

Hangi dönemde Çerkezköy nasıl yönetilmiş, hangi borçlar devralınmış, bu borçlar hangi noktaya getirilmiş, Belediye bütçeleri hangi marifetlerle yönetilmiş, belediyenin hesaplarına haciz konduğu dönemler yaşanmış, bugün belediye bankalardan kredi alabilir duruma gelmiş. Bunları vatandaşlarımıza anlatacağız” diye konuştu. 

“ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ’NİN İŞTİRAKTEN ANLADIĞI VATANDAŞINA HİZMETTİR”

Adem İçli’nin iştirak ile ilgili sözlerine de cevap veren Akay, “Hiç iştiraki olmayan bir Çerkezköy Belediyesi vardı. Bu dönemde iştirak kurduk. Çerkezköy Belediyesi Halk Ekmek A.Ş. ve Çerkezköy Belediyesi Tarımsal A.Ş. Bugün Tarımsal A.Ş. Çerkezköy’ün çok önemli bir sorununa çözüm üretti. Halk Ekmek A.Ş. günlük üretimini 30 binlere dayandırmıştır. 

Çerkezköy Belediyesi’nin iştirakten anladığı vatandaşına hizmettir. Çerkezköy Belediyesi bizim dönemimizde kar amacı güden bir anlayışta olmamıştır, olmayacaktır” dedi.  

“TAHTEREVALLİ SİYASETİNDEN VAZGEÇİN”

Konuyla ilgili İYİ Parti Meclis Üyesi Mehmet Kar da söz aldı. Mehmet Kar’ın, “Burada 2 parti yok. Tahterevalli siyasetinden vazgeçin. Size mahkum değiliz” sözlerine Akay, “Kimse kimseye mahkum değil. Burada herkesin söz hakkı var. Burada 31 kişi her an söz isteyebilir. Ama bunu bir görelim, müsaade et” dedi. 

Mehmet Kar, “AK Parti, CHP iki saat kendinizi methediyorsunuz. Şu mesele diyoruz, performansa girmez diyorsunuz. Çöp diyoruz performansa girmez diyorsunuz. Müziğe harcadığınız parayı konuşmuyorsunuz, sanatçıya verdiğiniz parayı konuşmuyorsunuz” dedi. 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından 2024 yılı tahmini gelir ve gider bütçesinin 1 milyar 510 milyon TL olması, AK Parti ve MHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilirken, Mehmet Kar çekimser oy kullandı. 

2024 Mali Yılı tahmini gelir ve gider bütçesinin kabul edilmesinin ardından 2024 mali yılında uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara verilecek ücrete ilişkin Tarife Komisyonu raporu Mehmet Kar’ın çekimser oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

2024 mali yılında zabıta personelinin fazla çalışma mesai ücretinin Tarife Komisyonu’nun görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabule dilmesinin ardından Belediye Başkan Yardımcısı maaşı da komisyon görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. Huzur hakkı konuyu yazının Plan ve Bütçe Komisyonu görüşü doğrultusunda Mehmet Kar’ın ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından Kızılpınar Atatürk Mahallesi güneyi yol hakkındaki UİP değişikliği de İmar ve Bayındırlık Komisyonu görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. 

Kızılpınar Namık Kemal Mahallesi’nde yapımı tamamlanan futbol sahasına komisyon görüşü doğrultusunda 100. Yıl Stadı ismi verilmesinin ardından toplantının son gündem maddesinde de belediye hisselerinin satışına ilişkin İmar ve Bayındırlık komisyonu raporu görüşüldü. 28 adet belediye hissesinden 2’sinin satışı oy çokluğu ile kabul edilirken, 26 hissenin satışı ise oy birliği ile kabul edildi. Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1 Kasım Çarşamba günü saat 15.00’te yapılacak. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU
 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir