[ad_1]

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış programında, TÜ Devlet Konservatuvarı öğrencileri Edirne kırmızısıyla boyanmış enstrümanlarıyla müzik dinletisi sundu. Açılış programının ardından Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği tarafından hazırlanan “Kırmızı” adlı fotoğraf sergisi ve Edirne kırmızısı rengiyle hazırlanmış tekstil ve kozmetik ürünlerinin sergilendiği stantlar gezildi.

“EDİRNE’NİN MUHTEŞEM KIRMIZISI VAR”

Sempozyumda, Edirne kırmızısının (Rouge d’Adrinople) kent kimliğine kazandırılması amacıyla üniversite olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Osmanlı döneminde casusluk olaylarına konu olan ve “Efsane renk” olarak anılan rengin bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz. 

Her şehre bir renk nasip olmaz ama Edirne’nin muhteşem kırmızısı var. Casusluk olaylarına, hikayelere ve romanlara konu olmuş değerli bir renk. Biz de üniversite olarak şehrimizin değerini en iyi şekilde anlatabilmek için bilimsel çalışmalar yapıyoruz” dedi. 

“EDİRNE’DE YETİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI”

 

Farklı dallarda uzman akademisyenlerin birçok proje geliştirdiğini ve rengin elde edildiği kök boya bitkisinin Edirne’de yetiştirilmeye başlandığını, rengin pek çok değişik alanda kullanılabildiğini belirten Tabakoğlu, “Kök boyanın hasadından elde edilen renk kumaşa uygulandı. Kozmetik alanında uygulamaları yapılıyor. 

Yine doğallığından dolayı oyuncaklara uygulanması ve gıda boyası olarak kullanılması gündemde. Çok geniş bir kullanım alanı var, özellikle tekstilde. Kiğılı firmasıyla yaptığımız çalışma kapsamında özellikle kravat, şal ve tişörtlerde bu rengi görmek mümkün olacak. ‘Edirne’nin nesi meşhur’ dediklerinde, ‘kırmızısı meşhur’ diyecekler” diye konuştu. 

“KARŞILIĞINI ALMAYA BAŞLADIK”

 

Kongre Başkanı ve TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan ise Edirne kırmızısıyla ilgili çalışmalarının karşılığını almaya başladıklarını dile getirdi. Sempozyumun “doğal bitkisel boyalar” temasıyla gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Tan, boya bitkileri ve bitkisel boyaların ayrıntılarıyla ele alınacağını ifade etti. Trakya Üniversitesi (TÜ) ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen “II. Uluslararası Edirne Kırmızısı Sempozyumu” dün de çeşitli sunumlarla devam etti. 

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yaptığı açıklamada Edirne kırmızısı bitkisinin tarım, bu kökten elde edilen renginde tekstil ve kozmetik alanlarında kullanıldığını söyledi. TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan da kök boya bitkisinin bölgenin ekolojisine uygun olduğunu anlattı.

EDİRNE KIRMIZISININ HİKAYESİ

 

Dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan Edirne kırmızısı, 15’inci yüzyılda şehirde kök boya olarak üretildi. “Tuğla kırmızısının daha parlağı” olarak nitelenen rengi elde eden ve adına “Edirne kırmızısı” diyen iki boya ustası, formülünü bir süre sonra Fransa’ya götürerek bu rengin Avrupa’daki tekstil sanayinde yaygınlaştırılmasını sağladı. Fransa’da 1740’lı yıllarda üretildikten sonra “Rouge d’Adrinople” (Edirne kırmızısı) adıyla sektörde yer edinen renk, özellikle tekstil alanında kullanıldı. 

Edirne’de tarihi yapıların süslemelerinde ve şehrin geleneksel el sanatlarında kullanılan renk, aradan geçen süreçte unutulmaya yüz tuttu. Trakya Üniversitesi iki yıl önce akademik anlamda başlattığı çalışmalarla rengin doğduğu topraklarda yeniden gündeme gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

AA

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir