[ad_1]

Atatürk İlkokulu Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda dün 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencileriyle bir araya gelen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gazi Hayrettin Kaya, öğrencilere Kıbrıs Barış Harekatı’nı ve askerlik anılarını anlattılar. 

“GAZİANTEP’TEN KATILDIM” 

Kıbrıs Barış Harekatı’na Gaziantep İslahiye’den katıldığını kaydeden Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, “19 Temmuz’da yola çıktık. Adana üzerinden gittik. Tabi benim harekata katılmam biraz muammaydı. Tankları, mühimmatımızı gemiye yüklerken burada Tugay Komutanı yanıma geldi ve bana ‘sen gelmiyorsun’ dedi.

‘Arkadaşlarım gidiyor, ben nasıl gitmem?’ dedim. Beni tankın üzerinden indirdi. Ben oradan ayrıldım ama hep gözettim, Tugay Komutanı uzaklaştıktan sonra hemen tankın üzerine bindim. Bölük komutanım ‘bana laf söyleteceksin’ dedi ama onu da dinlemedim. Tugay Komutanı beni görür ve geri gönderir diye tanklardan hiç inmedim. 

Mersin’e vardığımızda direkt gemiye bindik. Biz Kıbrıs’a 20 Temmuz’da çıkarma yapacaktık ama yapamadık. Kıyı şeridi düşmanlardan temizlenmemişti. 22 Temmuz’un sabahı karaya ayak bastık” ifadelerini kullandı. 

“TELSİZLERİMİZİN BATARYALARI ERİDİ” 

Kıbrıs’a vardıklarında sıcaklığın 45-50 derece olduğunu kaydeden Yarlıgan, “Telsizlerimizin bataryaları tamamen erimişti. Komutanlarımızla, birliklerimizle haberleşmekte sıkıntı yaşadık. Bayraklarla, el kol hareketleriyle haberleştik. Daha sonra Kıbrıs’ta Girne tarafına yönlendirdiler bizi. 3 tank yola çıktık. 

Bir kilometre gittikten sonra bombardımana tutulduk. Ben o bombardımanda bacağımdan yaralandım. Yaralandıktan sonra sahra hastanesine sevk edildim. Orada yaralı askerlerimize müdahale ediyorlardı. Ben bacağımdan yaralandığım için baston verdiler ve diğer askerlere yardım ettim” dedi. 

“CESARETLERİ YOKTU” 

 

Gazi Hayrettin Kaya da “Savaş yaşanılır ama anlatılmaz. Bir film düşünün, o filmin etkisini düşünün. Karşıda düşman, yağmur gibi de mermi. Benim çok arkadaşım yanımda şehit oldu. Bu duyguların tarifi yok. Savaşta öyle bir cesaret geliyor ki ölümden korkmuyorsunuz, ölüm diye bir şey yok. 

Sadece savaşta nasıl başarılı olabilirsiniz diye düşünüyorsunuz. Bizim düşmanlarımız güçlüydü ama cesaretleri yoktu. Bizim cesaretimiz vardı. Ben yaralandığımda bir arkadaşım ‘yaralanmışsın’ dedi. Kanın aktığını hissediyordum ama korkum yoktu, ölmekten korkmuyordum” ifadelerini kullandı. 

“EĞİTİM DEYİP GEÇMEYİN”

Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Kaya, “Ülkemize, vatanımıza sahip çıkmamız lazım. Yarın öbür gün sizleri nelerin beklediği belli değil. Her şey eğitimden geçiyor. Eğitim deyip geçmeyin. Öğretmenlerinize, arkadaşlarınıza, ailenize sevgili saygılı olun. Ailenize, vatanınıza faydalı birer birey olun. Derslerinize çok çalışın, çok okuyun” dedi. 

“ZULÜM GİTGİDE ARTMIŞ” 

Okul Müdürü Yalçın Memiş de “Kıbrıs bir ada. Orada yaşayan soydaşlarımız var, Türkler var. Bu Türklere 1960 yılından beri orada yaşayan Rumlar işkence ediyor, adadan kovalamak istiyordu. Türk çocuklarını öldürüyor, hanelerini basıyorlardı. Bu zulüm gitgide artmış. 1970’li yıllarda daha da artmış. Orada Rumların oluşturduğu EOKA diye bir örgüt vardı. Bu örgüt evleri basıyor, insanları öldürüyormuş. 

Bunlara karşı dayanamaz hale gelmişiz ve en son Türk doktorumuz Nihat İlhan’ın eşi ve 3 çocuğu saklandıkları banyoda katledilmiş. Bu gibi hadiseler artınca kayıtsız kalamazdık ve kalmadık da. Bunları görmezden gelemezdik. O günkü hükümet, 1974 yılında askere; ‘hazır olun, oradaki Türkleri zulümden kurtarmalıyız’ dedi ve savaşa karar verdi” ifadelerini kullandı. 

“SAVAŞ DURUP DURURKEN ÇIKMAZ”

 

“Savaş durup dururken çıkmaz’ diyen Memiş, “Ya bir ülke saldıracak ya topraklarınıza göz dikecekler ya da ticaretinize göz dikecekler ancak öyle durumlarda savaş çıkar. Bizim de insanımıza, canımıza kast etmişler, oradaki Türkleri kurtarmak için oraya asker çıkarmış, düşmanlarla savaşmışız. 

Ülkeler arasında kolay kolay savaş çıkmaz. Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan askerlerimiz, bizleri korumak için oraya gitmişler” ifadelerini kullandı. Konferansın sonunda öğrenciler, merak ettikleri soruları yöneltti. 

Haber / Buse AKIN 
 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *