[ad_1]

İl Başkanlığına Şenol Özgür Taşmerdivenli seçilirken, yönetimde Çerkezköy ve Kapaklı’dan isimler de yer aldı. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez de kurultay delegeliğine seçildi. Genel kurulda konuşan Vahap Akay, “Kaybettiğimiz Hayrabolu’yu, Ereğli’yi, Süleymanpaşa’yı geri alacağız. Hep beraber 12-0 yapacağız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanlığı 38. Olağan İl Kongresi Cumartesi günü Süleymanpaşa’da bir düğün salonunda yapıldı. Genel kurula CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Parti Meclisi Üyesi Candan Yüceer, Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, CHP Parti Meclisi Üyesi Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, CHP Tekirdağ İl Başkanı Volkan Nallar, önceki dönem il başkanları, ilçe başkanları, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve İYİ Parti Tekirdağ teşkilatları temsilcileri ve partililer katıldı. 

“SORUMLULUĞU BİR KİŞİYE YÜKLENEMEZ”

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Volkan Nallar yaptı. Divan başkanlığına seçilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, “100. doğum günümüzü yeni kutladık. 28 Mayıs seçimlerinde ne yazık ki tüm emeğimize, tüm enerjimize, tüm çabamıza rağmen saray rejimi, bir müddet daha ülkeyi yönetme hakkını eline aldı. 

Seçimi kazandılar, ilk yaptıkları iş bir bakanları çıktı karma eğitimi hedef aldı. ‘Talep  gelirse kız ve erkek öğrencileri ayrı sınıflarda eğitime tabi tutabiliriz’ dedi. Bir asgari ücret masası kurdular, seçimden önce emekçilere 500 dolar olarak hedef koydular. O hedefin çok uzağında kaldılar. Akabinde milyonlarca kamu emekçisi için, milyonlarca memur için yine bir toplu sözleşme masası kurdular, yine seçimden önce en düşük memur maaşında dillendirdikleri 22 bin TL seviyesine dahi yaklaşamadılar. 

Artan hayat pahalılığı, yükselen enflasyon, halkın temel ihtiyaçlarına ulaşma güçlüğü zaten ortada. Peki iktidar bunları yaparken, iktidar halkına zulmederken, iktidar laikliği hedef alırken, cumhuriyet değerleriyle hesaplaşma arzusunu ortaya koyarken, biz ne yaptık? 28 Mayıs bitti, değişim diye sokaklara düştük. 28 Mayıs bitti, ‘vurun abalıya’ dedik. Müşterek inşa edilmiş bir sürecin sorumluluğu bir kişiye yüklenemez. Bu doğru değildir.  

Seçimden önce bakanlık paylaşırken iyiydi, seçimden önce bürokraside elinize kalem alıp yazılar yazarken iyiydi, insan istihdam ederken iyiydi, seçim bitti bir tane suçlu oldu ve değişim çağrıları yapılmaya başlandı. Değişim arıyorsanız değişim burada. 31 yaşındayım Cumhuriyet Halk Partisi’nin en genç genel başkan yardımcısıyım” dedi. 

“PARTİMİZİN TEKİRDAĞ TEŞKİLATLARI PARAMPARÇA OLMUŞ”

CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ülkem Uruk’un konuşmasının ardından faaliyet raporu ve hesap raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi. Genel kurulda konuşan Çorlu Belediye eski Başkanı Ünal Baysan da, “Bu partide değişim denen bir hadise var. Bunun için önce kendimizi değiştirmemiz lazım. Önce hepimiz aynaya bakarak kendimizi sorgulayalım. 

Ekonominin en kötü döneminde, baskıların en fazla olduğu bir dönemde seçime gittik ve sonuç bu. Ben ‘başarılıyız’ diyemem. Diyen desin. Önceden Tekirdağ’ın 5 milletvekili varken 3 milletvekili çıkarıyorduk, şimdi Tekirdağ’ın 8 milletvekili var, biz yine 3 milletvekili çıkarıyoruz. Bunda hepimizin suçu var. 

Biz iktidar olabilir miyiz? Bu şartlarda, herkesin birbirinden nefret ettiği, çelme taktığı bir ortamda bir nasıl birlik ve beraberliği sağlayacağız? Belediye başkanlarımızı yıpratmayalım. Bizim en kötü belediye başkanımız, onların en iyi belediye başkanından daha iyi. Gördüğüm kadarıyla partimizin Tekirdağ teşkilatları paramparça olmuş” diye konuştu.  

“KADİR BAŞKAN ADAY OLMAZSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA ADAYIM”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını açıklayan Baysan “Şu an bir karar aldım. Olur veya olmaz. Olsa da olur olmasa da olur. Gördüm ki Tekirdağ’da insanlar hala birbirine yan gözle bakıyor, örgütler hala birbirine acaba diyor. Gördüm ki herkes birbirine çalım atmaya çalışıyor. 

İşte böyle bir ortamda yıllardan beri siyasetin içerisinde olan ve yaşantısının dörtte üçünü Cumhuriyet Halk Partisi ve sol zihniyetle devam ettiren bir Ünal Baysan olarak yapılacak ilk belediye seçimlerinde eğer Kadir Başkan aday olmazsa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adayım” dedi.

“KAPAKLIMIZIN ÖRGÜTÜ VE İLÇE BAŞKANI YOK SAYILMIŞTIR”

Genel kurulda söz alan CHP Kapaklı İlçe Başkanı Emir Tarcan da yaptığı konuşmada “Geçen hafta 11 ilçe başkanıyla bir toplantı yapıldı ve ilçe başkanlarının önerisi dinlendi. 11 ilçe başkanına kendi inisiyatif göstermediği takdirde kurultay delegeliği verilmesi gerektiği, her ilçe örgütünün önerdiği isimlerden il örgütüne alınması gerektiği konuşuldu. 

Ancak bugün gördüğümüz tablo ortada. Bugün 130 bin nüfusu olan Kapaklımızın örgütü ve ilçe başkanı yok sayılmıştır. Peki neden böyleymiş? Ben gençmişim, onların sözünü dinlemezmişim. Ben değişimden bahsediyor ve anlatıyormuşum. Ben sosyal medyada Özgür Özel’in fotoğraflarını beğenmişim. Peki soruyorum. 

Birkaç kişiyi mi dinleyeceğim, yoksa pazardaki esnafı, kıraathanedeki vatandaşı, manavı, bakkalı, fabrikada çalışan işçiyi, sandıkların başında ağlayan ve her türlü mücadele alanında var olan üyelerimizi mi dinleyeceğim? Sizlerin takdirine bırakıyorum” ifadelerini kullandı. 

“HİÇ KİMSE, KENDİNİ BU HESABIN DIŞINDA TUTAMAZ”

 

Kongrede Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da konuşma yaptı. Volkan Nallar ve yönetimine teşekkür eden Akay, “İnanarak yapılan büyük mücadeleden sonra kaybetmek kimsenin arzusu değildi. Ancak bu mücadele 14 Mayıs’ta başlamadı, 28 Mayıs’ta da sona ermedi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm örgütü aynı kararlılıkla yol yürümeye devam edecek. 

Ancak bu süreçlerle ilgili kısaca bir iki tespit yaparak, bazı şeylerle yüzleşerek, bir iki örnekle yaşadıklarımıza isim vermek isterim. Son dönemde hem yeni dönem hem de yerel seçim sürecini birlikte yaşıyoruz. Hem kongre hem kurultay dönemini yaşadığımız bu önemli süreçte, Cumhuriyet Halk Partisi’nin hedef tahtasına konulmasına müsaade eden bir süreci maalesef yaşıyoruz. 

Tabi ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm kongreleri bir yüzleşme, tabi ki ne varsa burada konuşacağız, dünün sorumluları olarak kendi payımıza yaşadığımız tüm eksikliklerle, tüm hatalarla, tüm yanlışlarla tabi ki yüzleşeceğiz. Elimizi vicdanımıza koyacağız. Dün bu partide sorumlu olan hiç kimse, kendini bu hesabın dışında tutamaz. 

Başlayan ilçe kongreleri, aşağıdan yukarıya bir hesaplaşmadır. Hesaplaşmayı yukarıdan aşağıya beklemek doğru değildir. İlçe kongreleri, il kongreleri ve kurultay bu hesabın hep birlikte görüleceği alanlardır” diye konuştu. 

“ÇUVALDIZI BAŞKASINA BATIRIRKEN İĞNEYİ DE KENDİMİZE BATIRMAYI UNUTMAYACAĞIZ”

 

Akay, “Bugünün sorumluları bizler, bu sorumluluğu ayrımsız hep beraber alacağız. Kendi sorumluluğunun yok sayarak, hiç kimsenin sorumluluğu başka alanlarda aramaya ve sorumluluk atmaya hakkı yoktur. Kazanırken hepimiz nasıl kazanacaksak, kayba da hep beraber ortağız. 100 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi ve bizler, bugünün sorumluları, sorumsuzca davranmaya asla hakkımız yoktur. 

Kamuoyu üzerinden yapılan bunca tartışmanın, bunca hesaplaşmanın hiç kimseye faydası yoktur. Hesabın görüleceği yer il kongreleridir, büyük kurultaydır. Kurultaya dair her şeyin, bir siyasi malzeme haline getirildiği bir süreç yaşıyoruz. Sanki dün hiçbirimiz yoktuk, sanki dün hiçbir sorumluluğumuz yokmuş gibi davrandık. İlçe kongrelerinde yapılan konuşmalar oldu. Mesela laiklik karşıtı açıklama yapan bir danışman tartışması yaşandı.

Evet yanlıştı. Kongrelerde konuşanlar oldu, tabi ki konuşacağız, konuşmak zorundayız. Ama çuvaldızı başkasına batırırken iğneyi de kendimize batırmayı unutmayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi ne dinin siyasallaştırılmasını ne de siyasetin dinselleştirilmesini asla kabul etmez. Siyasetin dini istismar etmesine kesinlikle karşıdır. 

Bugün ‘O danışman öyle dedi, bu danışman böyle dedi’ diyerek Cumhuriyet Halk Partisi’nin altı okundan birisinin laiklik olduğunu yeni mi hatırladınız diye sorarlar adama. Din ve mezhep ayrımcılığının feriştahını Tekirdağ ile tanıştıranların bu konuda konuşacak, bize anlatacak tek kelimesi dahi yoktur” ifadelerini kullandı. 

“HEP BERABER 12-0 YAPACAĞIZ”

30 Mart 2024’te yerel seçimlerin yapılacağını belirten Akay, “Bu örgütün her üyesi Tekirdağ’ın sokaklarında, caddelerinde, meydanlarında Cumhuriyet Halk Partisi için çalışacak. Kaybettiğimiz Hayrabolu’yu geri alacağız. Kaybettiğimiz Ereğli’yi geri alacağız. Kaybettiğimiz Süleymanpaşa’yı geri alacağız. Hep beraber 12-0 yapacağız” dedi. 

“HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DAVRANAMAYIZ”

Tekirdağ Milletvekilleri Nurten Yontar ve İlhami Özcan Aygun’un ardından Parti Meclisi Üyesi Candan Yüceer konuşma yaptı. İl kongresinin hayırlı olmasını temenni eden Yüceer, “Bizler Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nden bu yana zorluklarla boğuşa boğuşa bugünlere geldik. Ülkemiz işgal altındayken kurulmuş bir siyasi hareketin gelenekçileriyiz bizler bugün. 

Boynunda saltanatın idam fermanıyla yola çıkmış Mustafa Kemal’in geleneğinden geliyoruz bizler. Elbette ilkelerimiz ve hedeflerimiz her zaman çok kıymetli. Öyle bir konuşuluyor ki biz sosyal demokrat bir partinin ilkeleri ve değerleri, ideolojisi sosyal demokrasi ve Atatürkçülük olan, altı okun simgesi olan, ilkelerini oluşturan partinin mensupları değil miyiz? Yoksa bir tarikatın, bir cemaatin müritleri miyiz?  

Bu partide kimse değiştirilemez, eleştirilemez değil. Bunu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk söylüyor. Partimizin ve ülkemizin kurucusu diyor ki, ‘Partide bir yanlışı, bir eksikliği gördüğünüz zaman eşleştirin. Bu yanlışa müsamaha göstermek çok doğru değildir. Eğer buna müsamaha gösterirseniz mahsuru faydasından büyük olur.’ Biz cumhuriyetimizin ve partimizin 100. yılında Atatürk’e verdiğimiz sözü tutamadık. 

Sözümüz iktidardı. İktidar için çalıştık. Bizler, Atatürk’ün emanetine gözü gibi bakması gerekenler, maalesef bu sözleri unutmuşuz gibi. Doğruları söylemek, yanlışları eleştirmek hem partimize, hem kurucularımıza, hem seçmenimize hem de hakikatlere olan saygımızın gereğidir. Pandemi oldu, genel seçim oldu, kongrelerimiz gecikti. 

5 Kasım’da büyük kurultayımızı yapacağız. Sonrasında tek yumruk olarak mücadelemize devam edeceğiz. Tarihsel sorumluluğumuzun gereğini yapmamız lazım. Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz derler. Benim harmanda yüzüm var” diye konuştu. 

“ÇIKMIŞ ŞİMDİ DE BUNU SİYASETİNİ YAPIYORLAR”

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kişisel hesapların değil, büyük hedeflerin partisi olduğunu söyleyen Yüceer, “Bazıları kongrelerde bozuk plak gibi aynı şeyi tekrar edip duruyorlar. Birileri çamur at tutmasa da izi kalır siyasetiyle buraya gelip, herhalde benim inancımı kastediyor arkadaşlar, bu inancımı diline dolayanlar, rakı sofralarına meze yapıp aileme, inancıma, cinsiyetçi sözler söylettirenler, yetinmeyip bunun avukatlığını yapanlar, onlara sahip çıkanlar, çıkmış şimdi burada bir de bunun siyasetini yapıyorlar. 

Ayıp, ayıp. Tekirdağlılar kimin ayrımcı, kimin kibirli, kimin kinci olduğunu çok iyi biliyorlar merak etmeyin” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da yaptığı konuşmada “Bugün il kongremizde yenileniyoruz. Kurultayımızda yenileneceğiz. Büyük bir şevkle yerel seçimleri alacağız” dedi.

İŞTE YENİ YÖNETİM

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Mevcut Başkan Volkan Nallar’ın aday olmadığı genel kurulda il başkanlığına Şenol Özgür Taşmerdivenli seçildi. Yönetimde Uğur Can Avcılar, Nihat Barlak, Tülay Başbuğ, Kerem Başoğul, Burak Boğaç Baykal, Gökçe Bayol, Deniz Bilge, Bülent Budak, Hasan Bulut, Yavuz Candan, Hülya Çetin, Ünal Durgut, Ebru Gelgeç, Erdem Güleryüz, Levent Gündoğdu, Yücel Güngör, Mustafa Ilıca, Talat Keskin, Koray Kestam, Yıldız Kiremitçi, Ali İhsan Onur, Umut Öge, Büşranur Pelen, İbrahim Sayı, Halil Tok, Mehtap Tural, Mehmet Uğuzlar, Mehmet Uslu, Mümin Uslu, Kemal Cenk Utku, Hüseyin Ülger, Halil İbrahim Yıldız, Alev Yılmaz, Uğur Yüksel, Ahmet Zengin ve Kadriye Zeybek yer aldı. 

AKAY VE DÖNMEZ KURULTAY DELEGELİĞİNE SEÇİLDİ

Disiplin kuruluna Şenay Becerikli, Efe Ertürk, Hülya Erzincan, Eren Güner, Ali Korkmaz, Hayati Küçük, Hasan Tabak, İslam Tunalı ve Aygül Uzel seçilirken; Kurultay delegeliğine de Vahap Akay, Engin Akın, Kadir Albayrak, Ayfer Dönmez, Ramadan Duran, Ali Engin, Erol Gürler, Münür Karaevli, İsmail Koç, Volkan Nallar, Ece Saldan, Ahmet Sarıkurt, Şenol Özgür Taşmerdivenli, Emin Benan Utku, Alpay Var ve Ulaş Yurdakul seçildi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *