[ad_1]

Kuduzun ciddi ve ölümcül bir hastalık olduğu belirtilerek, “Kuduzdan kendinizi ve hayvanlarınızı korumak için kedi ve köpeklerinize yılda bir defa kuduz aşısı yaptırınız” denildi. 

Kuduzun, enfekte hayvanların tükürüğünden, yani salyasından insanlara yayılan ölümcül bir virüs olduğu belirtilerek, “Kuduz virüsü genellikle ısırma yoluyla diğer canlılara bulaşır” denildi. 

“ÜCRETSİZ OLARAK UYGULANIYOR” 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kuduz, hayvandan insana bulaşan ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Kuduz, ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğundan, korunma yaklaşımları hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle, kuduz riski olan hayvanlarla sık temas eden kişilere temas öncesi ve kuduz riskli teması olan herkese temas sonrası kuduz aşısı uygulanmalıdır. Erken ve önerilere göre uygulanan temas sonrası aşılama yüzde 100 etkindir. 

İlimizde Kuduz Uygulama Merkezlerinde (Devlet Hastaneleri ve hastane bulunmayan ilçelerimizin Toplum Sağlığı Merkezleri) kuduz aşısı ihtiyaç halinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Kuduz riski taşıyan hayvanlar tarafından ısırma, tırmalama, açık dokuların tükürük veya salya ile teması durumunda derhal en yakın sağlık merkezine başvurarak aşı uygulanmasına başlanmalı ve eksiksiz tamamlanmalıdır” Kuduzdan korunmak için kedi ve köpeklere yılda bir defa kuduz aşısı uygulanması gerektiği de belirtildi. 

Haber / Menşure KARDEŞ 
 

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *