[ad_1]

Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce “Edirne’nin Sarı Çiçeği Kanola Projesi” kapsamında il genelinde 287 üreticiye 21 bin 436 dekar alanda ekilmek üzere 1040 paket hibrit kanola tohumu verildi.

“EKİLMEYEN ALANIMIZ KALMASIN”

Lalapaşa ilçesine bağlı Hanlıyenice köyünde düzenlenen tohum dağıtım töreninde konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, kanoladan ayçiçeğine göre daha fazla verim ve getiri elde edildiğini belirterek, “Kanola değerli tarım arazilerinin dışında da ekilebiliyor. Buradan bir karar alalım. Çiftçilerimizden kim ne kadar gelecek yıl kanola üretmek istiyorsa onları biz ekonomik olarak destekleyelim. Ekilmeyen alanımız kalmasın. Tohum desteğini 2-3 katına çıkartalım” dedi.

 
“ÜRETİCİLERE DESTEK VERMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Ülke kanola üretiminde Edirne’nin birinci sırada olduğunu dile getiren Sezer, “Çiftçilere destek vermeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. Edirne’nin verimli topraklarını suyla buluşturmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da “Çömlekköy Barajı’nın ihalesi yapıldı ve sonucu bekliyoruz. 

Bu bölgede sulamanın artmasıyla verim 3-4 kat artacak. Alternatif ürünlerin üretimi çoğalacak, hayvancılığa da katkısı olacak. Türkiye, kendine yetecek üretimi yapmayı hedefliyor. Üreticilere her alanda destek vermeyi sürdürüyoruz” dedi. 

“KANOLA ÜRETİMİNDE BİRİNCİYİZ”

 

Kanolanın önemli bir yağ bitkisi olduğunu, diğer yağ bitkilerine göre kanolada birim alandan daha fazla verim elde edilebildiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt da yaptığı konuşmada, “Yağ oranı yüzde 38 ile 50 arasında değişmektedir. Amacımız Edirne’nin kuzeyinde kanola tarımını yaygınlaştırmak. 

TÜİK verilerine göre, 2022 yılında 91 bin 604 dekar alanda 30 bin 387 tonluk kanola üretimimiz olmuş. Ülkemizin kanola üretiminin yüzde 20’si demek. Biz bu oranla Türkiye kanola üretimi sıralamasında birinciyiz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Vali Sezer ve beraberindekiler çitçilere tohum paketlerini verdi. 

Yöresel ürünler standındaki kadınlardan bilgi alan Sezer, Edirne’nin yöresel ürünlerine yönelik marka çalışması yapacaklarını da kaydetti. 

AA

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *