Düzenlenen tarla gününe; AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Alpullu Belediye Başkanı Erhan Ceylan, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, kurum amirleri, teknik personel ve üreticiler katıldı. 

BAKANLIK TARAFINDAN DESTEKLENİYOR 

Program, Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy’un açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük, proje hakkında bilgi vererek, “Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın yürütmekte olduğu Babaeski Köyleri Milli ve Yerli Arpa ile Tanışıyor Yayım Projesi kapsamında, Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ile 2023 üretim yılı için hazırlanan Babaeski Köyleri Milli ve Yerli Arpa ile Tanışıyor Yayım Projesi, Bakanlığımız tarafından desteklenmiştir” dedi. 

DAHA KALİTELİ HAMMADDEYE KAVUŞMUŞ OLACAKLAR 

Küçük, “Projenin amacı: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen 4 arpa çeşidini ilçemiz 4 köyünde her köyde farklı çeşit ekilerek köy başına 7,5 dekardan 7,5*4= 30 da alanda ekimini yaparak, yerli ve milli çeşitlerimizin üstün yönlerini üreticilerimize göstermek, üretimin yaygınlaşmasını sağlamak ve milli ekonomiye katkıda bulunmaktır. Projenin sonucunda yerli arpa çeşitleri için öngörülen verim ve kalite değerlerine ulaşılması ve söz konusu çeşitlerin üretiminin mevcut arpa çeşitlerinden daha fazla fayda sağlayıcı ve gelir getirici olduğunun ortaya konması halinde, üreticilerimizin yerli çeşitler ile arpa üretmesi beklenmektedir. Bu sayede üreticiler hem daha verimli ve kaliteli çeşitler ile üretim yaparken hem de arpadan elde ettikleri gelir de artacaktır. Aynı zamanda arpayı hayvan yemi olarak kullanan yetiştiriciler daha kaliteli hammaddeye kavuşmuş olacaktır” şeklinde konuştu.

İZLENİMLERİNİ AKTARDILAR

Daha sonra demonstrasyon çalışmasını yürüten üreticiler, izlenimlerini aktardı. Yerli ve milli tohum çeşitleri hakkında deneyimlerini paylaştılar. Programda söz alan Alpullu Belediye Başkanı Erhan Ceylan de tarla gününe ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

“ÜRETİM YÜZYILIMIZ OLACAK” 

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da “Yerli ve milli tohumlarımızın önemi her geçen gün daha da artıyor. Kadimden gelen bilgilerimizi bu topraklarla buluşturduğumuzda, verimlerin ne kadar arttığını bu tarla gününde tekrar görmekteyiz. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yerli ve milli tohuma verilen destek yüzde 97 seviyesinde. Bölgemizde yer alan üç araştırma enstitüsünün çalışmaları müdürlüğümüz yayım faaliyetleri ile çiftçimize ulaştırılıyor. Türkiye artık tohumda ihracatçı konuma yükselmiş vaziyette. İklim ve toprak şartları araştırılarak uygun bölgelerde denemeler yapılarak çiftçilerimizin hizmetine sunuyoruz. İnşallah gelecek yüzyıl Türkiye Yüzyılı, bizim yüz yılımız olacak. Bu yüzyıl aynı zamanda üretim yüzyılımız olacak. Bu amaçla gece gündüz her an çiftçimizin yanında olmaya, üreticilerimizin ürünlerinin verimliliğini arttırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

ÇİFTÇİLERE VERİLEN DESTEKLERİ AKTARDI 

Tarla gününde söz alan AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam ise devletin çiftçiye verdiği desteklerden bahsederek, üretimi artırmak adına sahada çalışmanın öneminden bahsetti. Konuşmaların ardından demonstrasyon alanı gezilerek, katılımcılara konu ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

Haber / Ebru CÜNİ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *