[ad_1]
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Sürdürebilir Şirketler konulu panele ev sahipliği yaptı.
“TEKNOLOJİYE DAYALI ÜRETİM YAPILMALI”
Dün saat 14.00’de düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Dijital dönüşümü ve yeşil dönüşümü çok önemsiyoruz. Bu ikiz dönüşüm hem verimliliği ve hem de sürdürülebilirliği artıracak. Bu dönüşümleri toplumsal refah artışını sağlayacak şekilde bir ekosistemle birleştirmek gerekiyor. Bu bakışla uyum kabiliyeti ve yenilik kapasitesi yüksek insan kaynağı ile yüksek teknolojiye dayalı üretimin yapılabilmesinin önemi açıktır” dedi.
“ÖNEMLİ ROL OYNAYACAĞINA İNANIYORUZ”
İklim değişikliği ekseninde, sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşüm alanında yürüttükleri çalışmaları taçlandırmak amacıyla Sürdürülebilir Şirketler Paneli düzenlediklerini kaydeden Sözdinler, “Ülkemizin 2053 net sıfır emisyonuna ulaşmasında önemli rol oynayacağına inandığımız yeşil dönüşüm çalışmalarında, bölgemiz sanayicilerinin yürüttüğü veya önümüzdeki günlerde atacağı adımlar açısından bugünkü panelimizin ışık tutmasını ve faydalı olmasını diliyorum” dedi.
“ATAMIZIN DÜSTURUNA CANI GÖNÜLDEN İNANIYORUZ”
Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak 295 firma ve 80 bin çalışan ile yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracatla ülkenin dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve sürdürebilirlik çalışmalarını gönülden desteklediklerini ifade ederek, “Yüksek katma değerli üretim hedefinin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için tasarlanacak tüm hedeflerin merkezine konulması gerekmektedir. Bu doğrultuda da ülkemizin kamu, üniversite ve özel sektörüyle birlikte, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik kültürüyle motive olmasının gerekliliğine inanıyoruz. Kuşkusuz ki; dünya genelinde yaşanan pandemi, savaşlar ve ekonomik sıkıntılar firmaların ve ülkelerin dengesini bozuyor. Ancak biz, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öğütlediği; ‘Yalnızca tek bir şeye ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak’ düsturuna canı gönülden inanıyoruz. ÇOSB olarak bu motivasyonla, ülkemizin ekonomik refahının tek yolunun gerçek anlamda rekabet edebilir katma değeri yüksek ürünler üretmek olduğunu düşünüyor ve katılımcı firmalarımızın bu doğrultudaki gelişmeleri takip etmesine, bu çalışmaların içerisinde olmasına destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“RAPORUMUZU GÜNCELLEYECEĞİZ”
Yaptıkları çalışmalardan da örnekler veren Sözdinler, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın önderliğinde yürütülen proje kapsamında ‘Yeşil OSB’ olabilmek adına ilk başvuranlardan olduk. Kurumsal karbon ayak izi ölçümü çalışmalarımıza başladık, bu kapsamda farklı projeleri hayata geçirmek için tüm ekibimizle çalışıyoruz. Enerji verimliliği sağlamak yönünde; uzun yıllardan beri yürüttüğümüz SCADA sistemi uygulamamız kapsamında; katılımcı firmalarımıza sağladığımız elektrik, su ve doğal gazı minimum kayıpla ulaştırıyoruz Sürdürülebilirlik ekseninde yürüttüğümüz ve ilk defa 2019 yılında yayınladığımız ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporumuzu bu yıl Kamu Gözetim Kurumu’muzun yeni yayınladığı Sürdürülebilirlik Standartlarını da dikkate alarak güncelleyeceğiz. Bu raporda iklim değişikliği, yeşil enerji ve inovasyon açısından çalışmalarımızı ve perspektifimizi ortaya koyacağız. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve refahı için yapacak çok işimizin olduğunun farkındayız. Bu çerçevede sizler gibi sürdürülebilir üretim duyarlılığı yüksek bir topluluğun bugün aramızda bulunması umutlarımızı yükseltiyor. Bu duygularla panelimizin bölgemiz ve ülkemiz açısından faydalı olması ve toplantımızın verimli geçmesi dileklerimle, katılımlarınız sebebiyle güç aldığımız hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
“AB YEŞİL MUTABAKATI HAKKINDA BİLGİ VERDİ”
Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya, telekonferansla “AB Yeşil Mutabakatı, İklim Değişikliği” konusunda bilgiler verdi. Yeşil finans ve sürdürebilirlik konusunda bilgiler veren Özkaya, “Dijitalleşme ve sürdürebilirlik önümüzde yıllarda bizlerin en önemli konularından birisi olacak. Kurmuş olduğumuz sistemin çevreci sistem olması gerekiyor” dedi.
“GİDEREK ŞİDDETLENİYOR”
Yeşil fon olarak adlandırılan sistemin devreye girdiğini kaydeden Özkaya, “İklim değişikliği dünyada giderek şiddetleniyor. Buna bağlı olarak mekanizmalar için yeni yaklaşımlar ve modeller ortaya çıkarıyor. Buna bağlı olarak da önlemler alınmaya çalışılıyor. Sürdürebilir kalkınma için çevre dostu ekonomiye geçiş ortaya çıkıyor. Sıfır karbonlu dünya için AB ve birçok ülkede bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Kısacası sürdürebilir dünyanın kurulması ve 2050 yılına kadar karbon emisyonsuz dünya haline getirmek için çalışmalar yapılıyor. Bu da yenilebilir enerjinin kaynaklarının kullanılmasının yaygınlaştırılması ortaya çıkıyor. Güneş enerjisi ve hidrojen önümüzdeki yıllarda sık sık ortaya çıkaktır. Avrupa ülkelerinde hidrojen üretilerek çalışılıyor. Bu hidrojen hem ticari anlamda piyasaya sürülüyor hem de enerji üretimi konusunda kullanılması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor” dedi.
SUNUMLAR YAPILDI
Özkaya’nın ardından Fibertex Nonwovens Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Kemal Say moderatörlüğünde panel gerçekleşti. Panelde Türkiye Sinai Kalkınma Bankası Sürdürebilirlik Koordinatörü Ayşe Nazlıca; ‘ Sürdürebilirliğin Finansmanı’, Arçelik A.Ş Enerji Yönetici Fatih Memiş; ‘Sürdürebilir Şirtekler-Deneyim’, Kamu Gözetim Kurumu-Sürdürebilirlik Standartları Dairesi Başkanı Gülşah Günay; ‘Türkiye’de Sürdürebilirlik Standartları Mevzuatı’, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yavuz Günalay; ‘Sürdürebilirlik Raporlaması’ ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Acar ise; ‘Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Sürdürebilirlik İlişkisi’ konusunda bilgiler verdi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, ÇOSB Yönetim Kurulu Üyesi Gürdal Adal, ÇOSB Bölge Müdürü Fatma Çiğdem Baykal, sanayiciler ile davetliler katıldı.
Haber / Buse AKIN
[ad_2]
Source link