[ad_1]

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı iş birliğinde 2018 yılında pilot uygulama ile başlayan ve 2019’dan itibaren Tetra Pak Türkiye’nin destekleriyle uygulanan Sıfır Atık Eğitim Projesi ile çocukların doğal varlıkların korunması, doğa dostu tüketim alışkanlıkları, atık yönetimi gibi konularda farkındalık kazanmaları ve sıfır atık yaklaşımını benimsemeleri hedefleniyor.

ÖRNEKLER İLE ANLATILDI 

Bu hedef doğrultusunda TEMA VAKFI Çerkezköy İlçe Sorumluluğu tarafından Kızılpınar Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’nda Sıfır Atık Eğitim Projesi uygulandı. TEMA VAKFI Çerkezköy İlçe Sorumlusu Nilüfer Ceylan, Kızılpınar Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu 1-G sınıfı öğretmeni Sevinç Güneş ve 4-F sınıfı öğretmeni Fatih Kaynar ile birlikte öğrencilere Sıfır Atık Eğitim Projesi kapsamında eğitim verdi. 

 

 

Çocukların sıfır atık kavramını benimsemeleri için “Düşün, Gerekli Değilse Tüketme”, “Daha Az Tüket”, “Değerlendir, Yeniden Kullan”, “Değiştir, Farklı Amaçla Kullan” ve “Dönüştür, Doğa Kazansın” prensiplerinden oluşan 5D modeli örnekler ile anlatıldı. Çocukların günlük yaşamına bu alışkanlıkları yerleştirmeleri için verilen eğitim sırasında oyunlar oynandı, kısa filmler seyredildi, öğrenciler ile karşılıklı soru-cevap şeklinde interaktif bir sunum yapıldı. 

“ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPMIŞLAR” 

Çocukların, Sıfır Atık Eğitim Projesi kapsamında doğal varlıkların korunması, doğa dostu tüketim alışkanlıkları ve atık yönetimi gibi konularda farkındalıklarının daha da geliştiğini görmek çok sevindirici oldu. Kızılpınar Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu, atıkların kaynağında ayrıştırılması konusunda çok güzel çalışmalar başlatmış. Sınıflarda ve okulun belli noktalarında atık sınıflarına göre kutular oluşturmuş. Çok verimli bir eğitim oldu. Sevinç Güneş ve Fatih Kaynar öğretmenlerimize desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim.

 

 Geliştirilen eğitim materyalleri ve etkinlik uygulamalarının yaygınlaştırılması ve 81 ildeki tüm eğitim kademelerindeki öğretmenlerin içeriklere ulaşabilmesi amacı ile tasarlanan Sıfır Atık Eğitim Portalı (www.sifiratiktema.org) Ekim 2019’da tüm öğretmenlerin kullanımına açıldı. Portal, tüm eğitim kademeleri için 81 ildeki öğretmenlere sunum, poster, çalışma kâğıtları, proje önerileri, dijital oyunlar ve animasyon filmlerin de aralarında bulunduğu zengin eğitim içerikleri ve materyaller sunuyor. Portala sıfır atıkla ilgilenen herkes üye olarak tüm içeriklere ve materyallere ulaşabilir” dedi. 

Haber / Buse AKIN 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir