[ad_1]

Bu yıl tarımın geleceğini planlama adına çok önemli adımlar attıklarını, yapılan düzenlemelerin iklim değişikliği başta olmak üzere dünyada tarımı etkileyen konulara yönelik yapılması gerekenler olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, bu yılın en önemli konularından birinin üretim planlaması olduğunu vurgulayarak “Suyu merkeze alan ve birçok etkenin üretim planlaması altında değerlendirildiği bir süreç geçirdik. Kanun değişikliğiyle ‘yeni normaller’ dediğimiz hususları da dikkate alarak, bundan sonraki dönemde üretim planlaması yapacağımız süreci başlattık. Üretim planlamasının ana başlıklarından olan sözleşmeli tarımla alakalı da düzenlememizi yaptık” dedi. 

 

ÇKS’DE DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLDİ

 

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilişkin değişikliklere gidildiğini, böylece yapılan üretimin sisteme kaydedilebileceğini ifade eden Yumaklı, tarım sayımı için süreci başlattıklarını ve 2026 sonuna kadar çalışmaların tamamlanmasını planladıklarını dile getirdi. Bu yıl Ulusal Su Kurulu oluşturulduğunu anımsatan Yumaklı, “Suyla ilgili ulusal bazda bir yönetim biçimi ortaya koyacağız” dedi.  Tarımsal desteklerin yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmaların da sonuna gelindiğini belirten Yumaklı, “Bu yılsonu itibarıyla yaklaşık 64 milyar liralık desteği çiftçilerimize vermiş olacağız” dedi. 

 

“2024’TE HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

 

Tarım sektöründe gelecek yıl atmayı planladıkları adımlara dikkat çeken Yumaklı, “Bu yıl altyapısını oluşturmaya başladığımız üretim planlamasını 2024’te hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda çok yoğun eğitim süreci devam ediyor. Geniş bir üretim yelpazesine sahip ülkede bu süreci başlatmak zor. Üretim planlamasında hububat ve yağlı tohumlar grubu bizim ana unsurlarımız olacak. Toplum için tüketim açısından çok özel öneme sahip olan ürünleri de üretim planlamasının içine katmayı düşünüyoruz” diye konuştu. 

 

“91 MİLYAR LİRALIK DESTEK SAĞLAYACAĞIZ”

 

Desteklerin üretim planlamasının ayrılmaz parçası olduğunu belirten Yumaklı, “Tarımsal desteklerin yönlendirici olması gerekiyor. Özellikle su ürünleri ve hayvansal üretimde desteklerle ilgili çalışmalar tamamlanmış durumda, bitkisel üretimde de sona gelindi. Yapılan düzenlemelerin uygulanmasıyla hem üreticiler hem de tüketiciler için faydalı bir süreç başlayacak. Gelecek yıl üreticilere yaklaşık 91 milyar liralık destek sağlanacak” dedi. 

 

Haber Merkezi

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir