[ad_1]

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi’nin 2. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ, “Üyelerimizin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmeyeceğiz. Emeğin hak ve özgürlüklerinden çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermeyeceğiz. MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaya devam etmekten çekinmeyeceğiz” dedi. 

 

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi’nin 2. Olağan Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da Business Ekspress Otel Lale ve Orkide Salonu’nda yapıldı. 

 

 

 

 

“YAŞAMIMIZI SÜRDÜRMEKTE ZORLANIYORUZ”

 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, “Bir önceki genel kurulumuzun ardından, başta Covid-19 salgını olmak üzere, ülkemizde ve dünyada pek çok önemli gelişme oldu. Salgın döneminde ülkemiz daha neyle karşılaştığının farkında değilken, saygıdeğer Genel Başkanımızın öngörüsü sayesinde, işveren kuruluşu MESS ile bir protokol imzalandı. Bu protokol sayesinde arkadaşlarımız işten çıkarılma korkusu olmadan, maddi anlamda bir kayıp yaşamadan rahat bir nefes aldılar. Salgının ardından başlayan çip krizi, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, enerji krizi, hammadde tedarikinde ortaya çıkan problemler, iş yerlerinde sorunları daha da artırdı, ekonomik kriz daha da derinleşti. Ülkemizde yaşanan bu ekonomik krizden en başta emekçiler olarak biz etkileniyoruz. İşsizlik tehlikesi, yüksek enflasyonla birlikte düşen alım gücü yetmiyormuş gibi bir de vergideki adaletsizlik nedeniyle, yaşamımızı sürdürmekte zorlanıyoruz” dedi. 

 

 

 

 

“SEBEBİ OLMADIĞIMIZ KRİZİN MAĞDURU DA OLMAK İSTEMİYORUZ”

 

Anayasaya göre az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekirken bir de dolaylı vergilerle emekçinin belinin daha da büküldüğünü ifade eden Özden, “Biz her türlü koşulda tezgahının başında üreten emekçiler olarak Genel Başkanımız Sayın Pevrul Kavlak’ın da dediği gibi krizsavar değiliz ve sebebi olmadığımız krizin mağduru da olmak istemiyoruz” dedi. 

 

 

 

 

“SENDİKAMIZ HER PLATFORMDA MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR” 

 

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu zorlu yılın ardından ülkemizin refah içinde yarınlara ancak ve ancak üretmekle ulaşabileceğini kaydeden Günay Özden, “Ülkemizin yönetiminde sorumluluğu olanların, vergide ve milli gelir dağılımında adil olmasını, emeğin sömürülmemesi, emekçinin hakkının yenmemesi ve özgürce örgütlenebilmesi için önümüze çıkan engelleri kaldırmak adına gerekli adımları atmasını temenni ediyorum. Ülkemizde hem ekmeğin adilce bölüştürülmesi için mücadele eden, hem de ekmeğin üretilmesi için her zaman elinden gelen tüm gücü ortaya koyan Sendikamız Türk Metal; üstlendiği milli misyonla tüm bu ihtiyaçlara cevap vererek, ülkemiz adına daha güzel yarınlar için her platformda mücadelesini sürdürmektedir. Türk Metal Sendikamız kurulduğu ilk günden bugüne 280 bin üyeye ulaşmış ve mücadele içinde geçen 60 yıllık tarihinde üretmek, kazanmak ve kazandırmak ilkesinden de asla ödün vermemiştir” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

“HAK ARAMA MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRİYORUZ”

 

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi olarak, sendikayı daima bir ileri noktaya taşımak için verdikleri mücadele sonucunda 3M ve Tansel Kablo Fabrikalarında örgütlenme süreçlerini tamamladıklarını ve toplu iş sözleşmelerini imzaladıklarını kaydeden Özden, “Sendikamızın tüm gücü ile hak arama mücadelemizi devam ettiriyoruz” dedi. 

 

“KIRILMAYIZ, BÜKÜLMEYİZ, YILMAYIZ, YORULMAYIZ”

 

Örgütlenmenin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu kaydeden Özden, “Bizim amacımız işçi sınıfının sömürülmesine karşı durmaktır. Alın teri ile geçinen emekçinin ürettiğinden hakça payını alması için bölgemizde metal işkolunda faaliyet gösteren sendikasız tek bir işçi kalmayana dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizde bazı işverenler unutuyor ama biz yine tekrarlıyoruz. Herkes şunu iyi bilmelidir ki Biz Türk Metal’iz. Kırılmayız, bükülmeyiz, yılmayız, yorulmayız ve vazgeçmeyiz. Durmak nedir bilmeyiz. İnadına örgütleneceğiz, örgütleneceğiz, örgütleneceğiz. Sendikamız Türk Metal, dünyada örneği görülmemiş sosyal sendikacılık anlayışıyla bölgemizde üyelerinin yararına yaptığı hizmetlere de devam etmektedir. Kapaklı’da sendikamız arazisi üzerine üyelerimizin hizmetine sunulacak olan yüzme havuzu, fitness ve düğün salonunun da olacağı otel inşaatı bir yandan devam ederken, yine Kapaklı ilçemizde başlayan Meslek Lisesi inşaatı bu yıl tamamlanarak 2023 yılı eğitim-öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Türk Metal Sendikası Pevrul Kavlak Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi adı ile bölgemizdeki çocuklarımız; son derece modern ve teknolojik altyapısı olan mesleki eğitim hayatlarına başlamıştır” dedi.

 

DİVAN OLUŞTURULDU 

 

Günay Özden’in konuşmasının ardından Divan Heyeti oluşturuldu. Divan Başkanlığı’na Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcı Uysal Altundağ, Divan Başkanvekilliklerine Genel Başkan Yardımcısı Mürsel Öcal ile İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, Divan Kâtip Üyeliğine ise Dinex Egzoz iş yeri delegesi Mehmet Koç ile Arçelik iş yeri delegesi Sinem Tabak seçildi.

 

 

 

 

“UYUŞMAZLIKLA SONLANDI” 

 

Divanın oluşturulmasının ardından konuşan Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ, Türk Metal’in üye sayısının her geçen gün artığını belirterek, “Türk Metal, emekçilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri, aileleriyle birlikte tatile gitmeleri, refah içinde yaşamaları, iyi ücret almaları ve mutlu olmaları için çalışıyor” dedi. Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 150 bin üyeyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinde gelinen sürece değinen Altundağ, “Hepiniz biliyorsunuz, sendikamızda örgütlü yaklaşık 150 bin metal emekçisi adına işveren sendikası MESS ile Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini yürütüyoruz. 31 Ağustos günü yürürlük tarihi sona eren sözleşme için yaz aylarında çalışmalara başladık. Hem Genel Merkezimizin bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma ve Eğitim Merkezimiz hem de özel bir şirket aracılığıyla üyelerimize anket uyguladık. Daha sonra Genel Başkan Yardımcıları olarak bölgelerde temsilci arkadaşlarımızla bir araya geldik. Temsilci arkadaşlarımızın taleplerini topladık. Bu talepleri taslağımıza yansıttık, MESS’e sunduk ve müzakere sürecine başladık. Türk Metal Sendikası ve MESS arasında 26 Eylül günü başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 22 Kasım günü uyuşmazlıkla sonuçlandı” dedi. 

 

“KABUL EDEMEYECEĞİMİZ BİR TEKLİFTE BULUNDU”

 

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlandığını kaydeden Altundağ, “Görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta geliyor. Biz bugüne kadar yürütülen bütün sözleşme müzakerelerinde olduğu gibi bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket ettik. Çalışma barışını bozucu uzlaşmaz bir tavır ortaya koymadık. Biz, sözleşmenin günün ekonomik koşullarının gerektirdiği bir şekilde masada bitirilmesi için elimizden gelen çabayı ortaya koyduk. Ancak sendikamızın bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında ne yazık ki muhatabımız olan MESS, Türk Metal’in kabul edemeyeceği bir teklifte bulundu. MESS, öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etti. Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önerdi. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif etti. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etti. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etti. Ve uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlattı” dedi. 

 

“HAK VE ADALETTEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

 

Kararlı olduklarını ve üyelerin sendikaya emanet ettiği alın terlerine halel getirmeyeceklerini ifade eden Altundağ, “Hak ve adaletten taviz vermeyeceğiz. MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaya devam etmekten çekinmeyeceğiz. Direneceğiz, direne direne kazanacağız” dedi. Altundağ’ın konuşmasının ardından Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram ile Hema Endüstri işyeri Genel Müdürü Erdal Deniz birer konuşma yaparak, genel kurulun hayırlı olmasını temenni ettiler. Genel Kurul, Faaliyet Raporu’nun oybirliği ile kabul edilmesi ile devam etti. Daha sonra Genel Kurul Delegesi Arçelik Elektronik iş yerinden Dilek Alp ile Hema Otomotiv iş yerinden Yiğit Kaman söz alarak, genel kurul salonuna hitap etti.

 

GÜNAY ÖZDEN YENİDEN BAŞKAN 

 

Tek liste ile gidilen genel kurulda Şube Başkanlığı’na Günay Özden, Şube Sekreterliği’ne Salih Gündür, Şube Mali Sekreterliği’ne Yılmaz İnce, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliği’ne Veli Bal ve Şube Eğitim Sekreterliği’ne Nurten Çetin Yüksek seçildi. Kongreye; Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Emir Tarcan, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Uysal Altundağ ve Mürsel Öcal, Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, TEKSİF Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Çerkezköy ve Kapaklı Belediye Başkan Aday Adayları, Arçelik Elektronik İşletmesi İdari İşler Sorumlusu Aykut Topaloğlu, Arçelik Kurutma Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü Taner Özbabacan, Hema Endüstri Genel Müdür Yardımcısı Göktuğ Yalçın, Hattat Traktör Genel Müdür Yardımcısı Fatih Baran, Başoğlu Kablo Üretim Müdürü Volkan Terzioğlu, Vize Esnaf Sanayi Odası Başkanı Hasan Basri Korkmaz ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

 

Haber / Buse AKIN 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir