[ad_1]

Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü tarafından ve Trakya Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin destekleriyle Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamaları kapsamında “Sinema Günleri” etkinliği düzenlendi.

 

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, dekanlar, müdürler, akademisyenler, öğrenciler ve sinemaseverler katıldı.

 

 

 

 

“SİNEMA BİZE KİM OLDUĞUMUZU GÖSTERİR”

 

Etkinlikte konuşan Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji, sinemanın kendisine çok önemli değerler kazandırdığını ve kendisinin daha iyi bir insan olmasını sağladığını ifade etti. Saliji, “Sinema bize kim olduğumuzu gösterir. Kendimizi tanımamızı sağlar. Sinema, içinde bulunduğumuz toplumun bir yansımasıdır. Sinema denen mekâna gidersiniz, orda hiç tanımadığınız ve belki de hayatınızda bir daha hiç karşılaşmayacağınız insanlarla yan yana oturursunuz. Işıklar söner, birkaç saniyelik göz körlüğü yaşarsınız ve o koskocaman beyaz perdede hayat tüm yanlarıyla ve hikâyeleriyle akmaya başlar” dedi. Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı da MYO hakkında bilgi verdi. 

 

“ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK”

 

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise, Trakya Üniversitesi’nin kültür ve sanata büyük önem verdiğini ve bu anlamda önemli etkinlikler gerçekleştirdiğini belirterek, “Trakya Üniversitesi olarak resimden heykele, el sanatlarından tiyatroya kadar birçok alanda önemli sanatsal faaliyetlere imza attık. Bu anlamda eksiğimiz olan en önemli sanatsal faaliyetlerden birisi sinemaydı. Bugün gerçekleştirdiğimiz ‘Sinema Günleri’ etkinliği ile 7. sanata dair de önemli bir adım atmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“SİNEMA, ÇOK GÜÇLÜ BİR SANAT”

 

Sinemanın çok güçlü bir sanat dalı olduğunu dile getiren Tabakoğlu “Sinema insanları yönlendiren çok güçlü bir sanat dalı. Maalesef bize gösterilenleri, gösterilmek istendiği kadarıyla görüyoruz. Örneğin Yahudi yönetmenler her zaman kendi bakış açılarıyla olayı anlatmışlardır ve herkesin gözü önünde mağdurdurlar. Bizim de Gazze’de yaşananları anlatan bir göze ihtiyacımız var. Bizim dilimizle konuşan bir akla ihtiyacımız var. Kendi kelimelerimizi kurmamıza ihtiyacımız var. Sinema sektörünü daha güçlü hale getirmeliyiz. Çünkü sinema mesajı olan bir sanat dalı. Bu nedenle bunu çok iyi kullanmamız gerekiyor. Kendimize ait sözleri daha gür bir sesle savunmak için bu sanata ihtiyacımız var” dedi. 

 

“TUNA NEHRİ VE ESKİ YELKOVANLARI DURDURUN ADLI FİLM İLE GÖSTERİMLER BAŞLADI”

 

Açılış konuşmalarının ardından Sinema Günleri’ne katılan yönetmen, oyuncu ve yapımcılara hediye takdim edildi. Daha sonra yönetmenliğini Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji’nin yaptığı “Tuna Nehri ve Eski Yelkovanları Durdurun” adlı film ile gösterimler başladı. Etkinlikte her filmin ardından yönetmen, oyuncu ve yapımcılar sinemaseverlerle bir araya geldi. Bu kapsamda “Tuna Nehri ve Eski Yelkovanları Durdurun” filminin yönetmeni Sali Saliji, Locman filminin yönetmeni Şükrü Alaçam ve yapımcısı Oya Işıl Çuhadar, Koridor filminin oyuncusu Emel Göksu, Turna Misali filminin yönetmeni Eren Danışman Boz, oyuncusu Sennur Nogaylar ve görüntü yönetmeni Eyup Boz, Toprak filminin yönetmeni Sevgi Hirschhauser ve oyuncusu Numan Çakır, Bembeyaz filminin oyuncusu İnanç Konukçu, Hara filminin yönetmeni Atalay Taşdiken, Ceviz Ağacı filminin yönetmeni Faysal Soysal ve Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filminin yönetmeni Özer Feyizoğlu sinemaseverlerle söyleşi gerçekleştirdi.

 

Haber / Erdal AYDIN

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir